2021 riktade Konkurrensverket kritik mot Domstolsverkets agerande i samband med projekteringen och uppförandet av en ny domstolsbyggnad i Jönköping 2019.
Enligt tillsynsbeslutet utgjorde Domstolsverkets förfarande en otillåten direktupphandling i strid LOU.
Förvaltningsrätten i Stockholm, dit Domstolsverket överklagade Konkurrensverkets beslut, delade den bedömningen. I en dom den 30 januari 2023 avslog förvaltningsrätten därför Domstolsverkets överklagande.
Men enligt en färsk dom från Kammarrätten i Stockholm fick inte Konkurrensverkets beslut överklagas. Det betyder att förvaltningsrätten inte borde ha prövat överklagandet.
– Konkurrensverkets beslut kan, till skillnad från ett tidigare fall som Högsta förvaltningsdomstolen prövat, varken sägas ha medfört eller varit ägnat att medföra sådana faktiska effekter att det motiverar överklagbarhet. Beslutet påverkar därför inte Domstolsverkets situation på ett sådant sätt att det är överklagbart, säger Eva Östman Johansson, kammarrättsråd.
Eftersom preskriptionsfristen löpt ut slapp Domstolsverket böter.
FAKTA/
LOU innehåller inte någon bestämmelse som anger om ett tillsynsbeslut kan överklagas. Högsta förvaltningsdomstolen har i rättsfallet HFD 2018 ref. 71 uttalat att överklagbarheten därför ska bedömas med utgångspunkt i allmänna förvaltningsrättsliga principer så som de kommer till uttryck i 41 § förvaltningslagen (2017:900). I bestämmelsen anges att ett beslut får överklagas om beslutet kan antas påverka någons situation på ett inte obetydligt sätt.
Källa: Kammarrätten i Stockholm
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer