De märkliga detaljerna finns med i en visselblåsarutredning som KPMG genomfört.
Visselblåsaren ges i huvudsak rätt i sin beskrivning av ärendet.
Chefen för en kommunägd anläggning valde att köpa möbler och andra varor för 65 000 kronor i en affär med närstående, trots vetskap om att leverantören var på väg att gå i konkurs och till och med att priset skulle bli lägre vid eventuellt köp från konkursboendet.
Bara några dagar efter inköpet försattes också leverantören i konkurs.
Utöver det har chefen under flera år gjort inköp från ett annat bolag som kontrollerades av en nära anhörig för 453 000 kronor.
I båda fallen bedömer KPMG att chefen agerandet varit i strid med kommunens inköpspolicy och riktlinjer för direktupphandling samt att jäv och intressekonflikt förelegat.
Samma chef anses också ha brutit mot jävsregler genom att ge kortare anställningar till anhöriga.
Kritik riktas även mot en högre chef i kommunorganisationen som utdelat en erinran mot chefen men att saken aldrig dokumenterades.
– Det inträffade är väldigt beklagligt. Allmänhetens förtroende för de kommunala verksamheterna är oerhört viktigt för oss, kommenterar Ingrid Thylin, förvaltningschef inom Skellefteå kommun.
– De senaste åren har vi jobbat med utbildningar för samtliga chefer kring frågor som rör jäv och upphandling. Vi har också åtgärdat anställningar där jävsförhållanden har påvisats. Att utbilda våra medarbetare i dessa frågor är ett viktigt arbete som måste fortsätta framöver.
Skellefteå kommuns visselblåsarfunktion bygger på ett avtal med BDO, som i sin tur anlitar KPMG för utredningar.
Ny lagstiftning om visselblåsare gör det obligatoriskt från 17 juli i år med system för visselblåsarlarm för offentliga enheter som har minst 50 anställda.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer