Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

Efterlyser fler varningar

Intresset för Sveriges offentliga varningslista är stort. Men det är få upphandlande myndigheter som själva lägger in varningar. ”Min uppmaning är att vi måste våga hjälpa varandra”, säger initiativtagaren Morgan Jansson.

| 2020-11-12

Oseriösa leverantörer ska inte vinna offentliga kontrakt. Så resonerade Morgan Jansson när han på ideell basis startade Sveriges offentliga varningslista, SVVAR, 2019.

På sajten, som endast är tillgänglig för upphandlande myndigheter, kan de som är anslutna lägga in information om en leverantör som de exempelvis brutit ett kontrakt med på grund av misskötsel.

Syftet är att göra det lättare för andra upphandlande myndigheter att utreda om de har grund för uteslutning enligt LOU.

Intresset för listan är stort. Omkring 140 upphandlade myndigheter har nu registrerat sig.

Samtidigt är det få som lägger in egna varningar, vilket gör att hela syftet förfelas. I början av november fanns knappt en handfull varningar.

– Vad det beror på vet jag inte riktigt. Men det kan vara så att man är rädd att hamna i blåsväder, säger Morgan Jansson.

Han överväger därför att låta den som lägger in uppgifterna vara anonym. Samtidigt är ju tanken att andra upphandlare ska kunna kontakta den som varnat, något som faller med anonyma inlägg.

Men Morgan Jansson betonar att om ingen bidrar med varningar så blir det till slut ingen lista.

 – Jag hoppas nu att fler känner att de vill vara med och bidra till samhällsutvecklingen. Viljan att göra något bra måste vara starkare än rädslan för att göra fel, säger han. 

Ett av företagen på listan är den leverantör som Stockholmshem uteslutit med hänvisning till att bolaget använde illegal arbetskraft och kunde kopplas till brott mot utlänningslagen. En uteslutning som nyligen fick grönt ljus av Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det här illustrerar hela tanken med listan. Utesluts man hos en upphandlande myndighet får alla andra reda på det också. Då undviker man att offentliga medel går till oseriösa bolag och det fungerar också avskräckande. 

Olof Axelsson

olof@upphandling24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

5 kommentarer på "Efterlyser fler varningar"

  1. Dan Frödén skriver:
    8 oktober, 2021 kl. 20:51

    I avvaktan på full funktionalitet: En idé kan vara att koppla sanningsförsäkran till ett drakoniskt vite

  2. T skriver:
    9 oktober, 2021 kl. 14:49

    Listan är intressant. När den dök upp på radarn första gången gungade fortfarande landet efter regeringens uttalanden om censur i vissa databaser såsom Lexbase och den tillsatta utredning om ändringar i delar av den svenska tryck- och yttrandefrihetsregleringen; som senare mynnade ut i slutbetänkandet ”Ett ändamålsenligt skydd för tryck- och yttrandefriheten (SOU 2020:45)”.

    I utredningen stod att finna motiveringen ”Utredningen föreslår därför att grundlagarna inte längre ska hindra tillämpningen av föreskrifter i lag om förbud mot offentliggörande av uppgifter om fällande domar i brottmål och lagöverträdelser som innefattar brott”. Undantaget skulle dock endast gälla om ”det med hänsyn till uppgiftssamlingens karaktär står klart att det finns särskilda risker för otillbörliga intrång i enskildas personliga integritet”.

    Det som var politiskt aktuellt 2018 var som sagt databaser som Lexbase, som skulle förlora grundlagsskydd för att samla information om lagöverträdelser i brottsmål. Även om inskränkningarna, av integritetsskäl, riktar sig mot databaser som innehåller uppgift om brott begågna av enskilda personer (som naturligtvis ändå går att begära ut som offentliga handlingar från domstolarna) går det inte att bortse från att SSVAR ändå befinner sig i närheten av dessa frågor.

    Om en förteckning över uteslutna företag uppräthålls skulle denna kunna inkludera uppgifter om enmansföretagare, eller uppgifter som pekar ut enskilda individers namn. Kap 13 i LOU innehåller överträdelser som också återfinns i Brottsbalken ut betraktas som rena brott, snarare än civilrättsliga (kontraktuella) brister.

    Nu fick ju regeringen inte gehör för sin censurpolitik men frågan vilar alltjämt i bakgrunden i de politiska vattnen. Frågan är varför SSVAR inte tycks ha kommit upp i ljuset.

    Undertecknad kan se direkta fördelar med en form av databashantering som gör det lätt för upphandlande myndigheter att dela med sig av information om icke skötsamma utförare. Liknande mekanismer finns t.ex. redan i Vismas modul CLM (numera köpt av Mercell), där avvikelserapportering och uppföljning skulle kunna delas, inte bara inom organisationen, utan även med andra användare av CLM.

    Dock ska detta förstås vägas mot rätten att inte dömas oproportionerligt länge eller hårt. Sverige har t.ex., till skillnad från många andra EU-länder, inte implementerat någon maxgräns för hur länge en upphandlande myndighet (UM) kan utesluta en leverantör med hänvisning till 13 kap 3§ 5. , där det räcker med att leverantören haft problem med fullgörande till även andra UM. Leverantörens skydd kommer istället i form av rätten att få yttra sig (4 §), som ger skydd mot uteslutning genom ren presumption, samt rätten till sanering (5 §). Ett företag kan t.ex. ha avlägsnat en vårdslös eller kriminell styrelseledamot eller medarbetare och på så sätt ha avhjälpt felet.

    Även om tanken med databasen är god är det svårt att tvätta bort obehaget av att offentliga myndigheter använder en databas som för register över små- eller enmansföretag som kanske redan har sanerat sin skuld, eller rent av bytt ägare. Företag med investerare och arbetstagare som minst av allt behöver exponeras, på oproportionerlig nivå, med negativ publicitet via en databas som frekventeras av offentliga verksamheter med skyldighet att behandla allmänheten lika.

  3. T skriver:
    9 oktober, 2021 kl. 15:03

    Komplettering till resonemanget ovan är att listan förstås också kan användas i syfte att välja bort företag som annars skulle kunna komma att tillfrågas vid direktupphandling med ett maximalt värde av 615 312 kr. I dessa fall får företag inte någon möjlighet att bemöta presumtion, eller visa på sanering.

  4. Svvar skriver:
    11 oktober, 2021 kl. 22:55

    Hej,
    Ber om ursäkt för tystnaden. Vi har helt missat dessa kommentarer.

    Självklart finns inga personer angivna i listan och självklart följer vi reglerna om självsanering, genom att strikt tillämpa LOU 13 Kap paragraf 4 då anbudsgivaren får uttala sig innan uteslutning sker. Då kan man t ex meddela upphandlaren att man åtgärdat de problem som funnits tidigare. Då sker också en bedömning om ”self cleaning” åtgärderna är tillräckliga. Svvar tar fullt ansvar för att ge små och medelstora men även de största företagen alla rättigheter de har. Syftet med listan är att dela dåliga (väldokumenterade enligt lag) erfarenheter mellan upphandlare. Detta för att de oseriösa inte ska kunna vinna kontrakt i fler upphandlingar. Det är samhällsnyttigt och ligger i alla seriösa företags intresse för att undvika att konkurreras ut av oseriösa.

    Det är synd att måla upp en bild av att någon seriös företagare skulle bli lidande av detta. Vore bättre att i så fall hålla oss till konkreta fakta. Känner någon till ett fall när något företag missgynnats pga denna lista? Då är vi mer än lyhörda för att anpassa oss.

  5. Svvar skriver:
    11 oktober, 2021 kl. 23:02

    Med det sagt ”Mr T” vore det intressant att bolla frågorna vidare med dig. Genom kritisla perspektiv kan vi bli bättre. Antingen genom att justera eller genom att förstå att vi har olika perspektiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Inget stopp för hela staden

Göteborgs stads beslut om beställningsstopp från en leverantör för inblandning i Älvstrandenhärvan får inte effekt i hela kommunorganisationen. Allmännyttiga Familjebostäder fortsätter att göra affärer med företaget, rapporterar Hem&Hyra.

Akademiska sjukhuset

Muthärva som växer

En tidigare verksamhetschef inom Region Uppsala misstänks ha tagit emot flera miljoner kronor i mutor från regionens leverantörer. Mannen häktades i torsdags.

Ulrika Sjöholm

Ser slutet på speciellt halvår

Mer av tvingande bestämmelser, detaljstyrning och samordnade upphandlingar. Den utvecklingen på EU-nivå har präglat arbetsgruppen för offentlig upphandling under Sveriges ordförandehalvår.

Erik Slottner, foto Kristian Pohl. Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet.

”Krafttag” mot regelbrott

Regeringen ställer sig bakom Konkurrensverkets plan för att skärpa straffen mot otillåtna direktupphandlingar. Det framgår av en lagrådsremiss med sikte på lagändringar från 1 januari 2024.

Foto: Ulf Börjesson.

Trio lyfter kategoristyrning

SKR, Svenskt Näringsliv och Upphandlingsmyndigheten återupptar samverkan för att lyfta fram fördelarna med kategoristyrning.

Hönor Foto: Cecilia Olla, Härjedalens kommun.

Efter kor kommer hönor

Härjedalens kommun fortsätter att gå sin egen väg för att täcka behoven av livsmedel med 200 hönor som det senaste tillskottet i den kommunala bondgården.

Lediga jobb

Upphandlare inom entreprenadområdet till Huddinge kommun

Upphandlare till Huddinge kommun

Polisen

Verksamhetsspecialist lager- och inventariesystem till Polismyndigheten

Ulricehamns kommun söker upphandlare!

Kvalificerad Inköpare till Trafikverkets huvudkontor i Borlänge

Affärsrådgivare inom samhällsbyggnad till Adda AffärsConcept

Strategisk Inköpare till Pensionsmyndigheten

  • Inköpare med utökat kundansvar till Adda Inköpscentral
  • MSB söker upphandlare till Stockholm
  • MSB söker upphandlare till Karlstad
  • Junior upphandlare till Kungliga Operan
  • Kvalificerad Inköpsadministratör till Stockholm Vatten och Avfall
  • Strategisk upphandlare till Sollentunahem
  • Upphandlare, strategisk inköpare till FRA
  • Inköpare indirekt material, vikariat
  • Upphandlare till Eskilstuna kommun
ANNONS FRÅN AFF

Lär dig energioptimera – utan stora investeringar

2,4 grader för hög returtemperatur i fjärrvärmesystemet kostar årligen mycket pengar. En högre returtemperatur innebär onödigt hög energianvändning, högre kostnader för energi och i vissa fall även straffavgifter från energibolagen.

Senaste nyheterna

Inget stopp för hela stadenInget stopp för hela staden
Muthärva som växerMuthärva som växer
Ser slutet på speciellt halvårSer slutet på speciellt halvår
”Krafttag” mot regelbrott”Krafttag” mot regelbrott
Trio lyfter kategoristyrningTrio lyfter kategoristyrning
Efter kor kommer hönorEfter kor kommer hönor
Kräver bättre uppföljningKräver bättre uppföljning
Ydre i toppYdre i topp
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lägg inte avtalet i byrålådan!

Likväl som du gör upphandlingar måste du jobba aktivt med uppföljningar av avtal, det är en viktig byggsten i en verksamhet och något som måste prioriteras menar Petra Rantzow, expert på avtalsförvaltning och kursledare på Upphandling24.

Senaste kommentarerna

  • Anklagas för godtycklig utvärderingLite information värt att tillföra: * Vid en överprövning ska du kunna visa på att du lider skada av myndighetens...
  • Fortsatt ordstrid om utvärderingTitta gärna på MKB Fastighets senaste upphandling 2022MKB-2119 på transporter av farligt avfall och grovavfall till återvinningsstationer Då två av...
  • Anklagas för godtycklig utvärderingFöretagare, det kan många gånger vara en bra taktik att som upphandlare lämna så lite uppgifter som möjligt. Ju mer...
  • Vill diplomera upphandlareVäldigt bra initiativ! Den snabba utvecklingen i branschen och de allt högre kraven på professionalisering är i sig något spännande...
  • Anklagas för godtycklig utvärderingNu var det inte Stockholms stad utan Region Stockholm som artikeln handlade om :).

Aktuella utbildningar

  • Anbuds­utvärdering | 18 oktober
  • Agil upphandling | 19 oktober
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 25-26 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 9 november
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 14 november
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 15 november
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 16 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 22-23 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 30 november
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | Hösten 2023
  • Hållbar upphandling | Hösten 2023
  • LOU på två dagar | 6-7 december
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Hållbarhet är mer än bara miljö

Du behöver förstå grunden för att kunna bli en bra kravställare. Det är så lätt att hållbarhetsfrågan bara blir miljö eller som jag också märkt, bara blir klimat, det är ju många fler frågor än så inom området! Det menar Malin Möller, hållbarhetsexpert och kursledare på Upphandling24.

GUIDE UPPHANDLA MODULER

Guide–upphandla moduler

Ladda ner kostnadsfritt >
Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister.

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • ”Nej, du tolkar HFD-dom fel”
  • Vi bör alla bli lite mer brittiska
  • Föreslår att kinesiskt anbud förkastas
  • Ett steg fram — 22 steg tillbaka
  • Så fixade hon jätteupphandlingen
  • Polisens ändringar var inte tillåtna
  • Miljömärkning för att nå en giftfri miljö
  • Rivstartade nytt avtal med mässa
  • Tillsynsbeslut gick inte att överklaga
  • Rättspraxis i praktiken
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Undvik falluckor vid ramavtal!

– Det är så spännande att borra ner sig i de juridiska frågeställningarna som gäller just ramavtal och avrop från ramavtal. Hur kan du upphandla och använda dig av ramavtal på ett så praktiskt sätt som möjligt? Det frågar sig Mathias Sylvan, som leder kursen Ramavtal. Men han varnar också för de minor du kan gå på.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »