Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har på riksnivå formulerat mål för offentlig upphandling av ekologiska varor. Allianspartierna är antingen emot mål eller önskar knyta ihop dem med en livsmedelsstrategi för hela jordbruket.
Den tydliga politiska skillnaden till trots finns det inget direkt samband mellan en kommuns politiska styrning och andelen ekologisk mat som serveras i denna kommuns skolor och äldreboenden. Naturskyddsföreningen pekar på att samma politiska parti kan ha olika inställning till att sätta mål för offentlig upphandling av ekologiska livsmedel på riksnivå och på kommunal nivå.
– Vilket politiskt block som sitter i majoritet i kommunerna spelar ingen roll. Alliansens partier är lika duktiga som de rödgröna, bekräftar Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen slår i sin granskning (pdf) fast att de 50 bästa kommunerna styrs av olika konstellationer av partier. De två kommuner som är landets ledande på ekologiska inköp, Borlänge och Lund, är ett exempel. Borlänge är en rödgrön kommun medan Lund styrs av alliansen.
Rapportförfattarna förvånas över att allianspartierna i så många kommuner driver på för mer ekologisk mat när man inte har stöd för denna politik på riksnivå.
Studien ger vid handen att det handlar om att sätta upp mål och leva upp till dem:
– Det är tydligt att det är politisk vilja som avgör om barnen får äta ekologisk mat i skolan.
Ekologisk mat – vilja snarare än politik
Inget politiskt block, eller parti, kan beskrivas som bättre än något annat på att styra de offentliga matinköpen mot ekologiska produkter. Naturskyddsföreningens studie visar att kommuner styrda av alliansens partier och de rödgröna är ungefär lika duktiga.
| 2014-09-10
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer