Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Kompendier
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

EU-dom: SJ måste upphandla

RättsfallsanalysEU-domstolen ger Konkurrensverket rätt mot SJ och slår fast att tillhandahållande av transporttjänster till allmänheten på järnväg omfattas av upphandlingsreglerna. Joakim Lavér och Sven Olsson, Hannes Snellman advokatbyrå, analyserar förhandsavgörandet som kan få följdverkningar för andra järnvägsföretag.

| 2019-03-25
Sven Olsson och Joakim Lavér, Hannes Snellman advokatbyrå

Bakgrund

SJ ingick i januari 2012 två städserviceavtal till ett värde av totalt 116 miljoner kronor som gällde städning och vård av tåg. Avtalen ingicks utan att ha förgåtts av ett upphandlingsförfarande. Konkurrensverket ansåg att de tecknade avtalen utgjorde otillåtna direktupphandlingar och ansökte i januari 2013 om att SJ skulle åläggas att betala upphandlingsskadeavgift.

Enligt Konkurrensverkets uppfattning utgör SJ, som är ett av staten helägt aktiebolag, en upphandlande enhet vars verksamhet vid tillfället omfattades av lagen (2007:1092) om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster, ÄLUF. Konkurrensverket var av uppfattningen att SJ:s verksamhet föll in under 1 kap. 8 § ÄLUF. Motsvarande bestämmelse finns i dag i 2 kap. 5 § lagen (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna.

Bestämmelsen i ÄLUF, som implementerade artikel 5 av Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/17/EG, ÄLUF-direktivet, anger att en verksamhet som består av tillhandahållande eller drift av publika nät i form av transporter med järnväg omfattas av ÄLUF. Av bestämmelsens andra stycke framgår att ett nät för transporttjänster ska anses föreligga om tjänsten tillhandahålls enligt villkor som fastställts av en behörig myndighet och som avser linjesträckning, tillgänglig transportkapacitet, turtäthet och liknande förhållanden.

SJ invände mot Konkurrensverkets talan och framhöll att begreppen ”tillhandahållande” och ”drift av publika nät”  i sammanhanget avsåg att ombesörja så att nätet är möjligt att använda eller fylla med något, men att själva leveransen av transporttjänsten inte omfattades av bestämmelsen.

Därtill var SJ:s uppfattning att Trafikverket, i egenskap av behörig myndighet, inte ”fastställde villkor” på ett sådant sätt som anges i 1 kap. 8 §.

Såväl förvaltningsrätten som kammarrätten gick på SJ:s linje och avvisade Konkurrensverkets ansökan om upphandlingsskadeavgift. Kammarrätten ansåg sammantaget att Trafikverket inte utövar ett sådant inflytande över SJ:s transportverksamhet att tjänsten kunde anses tillhandahållas enligt fastställda villkor på det sätt som anges i 1 kap. 8 §.

Två tolkningsfrågor

Konkurrensverket överklagade kammarrättens dom till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, och yrkade att HFD skulle begära ett förhandsavgörande från EU-domstolen. HFD beslutade att vilandeförklara målet och ställde följande frågor till EU-domstolen:

  1. Ska artikel 5.1 andra stycket i direktiv 2004/17 tolkas på så sätt att ett nät för transporttjänster föreligger när transporttjänster på ett statligt förvaltat järnvägsnät för nationell och internationell järnvägstrafik tillhandahålls enligt bestämmelser i nationell lagstiftning som genomför direktiv 2012/34 (om inrättande av ett gemensamt europeiskt järnvägsområde, vår anmärkning), vilka innebär att tilldelningen av järnvägsinfrastrukturkapacitet baseras på ansökningar från järnvägsföretag och att samtliga ansökningar ska tillmötesgås i största möjliga utsträckning?
  2. Ska artikel 5.1 första stycket i direktiv 2004/17 tolkas på så sätt att en verksamhet som bedrivs av ett sådant järnvägsföretag som avses i direktiv 2012/34 och som innebär att allmänheten erbjuds transporttjänster på ett järnvägsnät utgör sådant tillhandahållande eller sådan drift av nät som avses i bestämmelsen?

EU-domstolens bedömning

Den första frågan

Domstolen hade för det första att ta ställning till om ett ”nät för transporttjänster” föreligger även när Trafikverket i egenskap av behörig myndighet har att tillmötesgå ansökningar om infrastrukturkapacitet i största möjliga utsträckning. EU-domstolen behövde besvara om de villkor enligt vilka SJ tillhandahåller sin transporttjänst har fastställts av Trafikverket i egenskap av behörig myndighet.

Domstolen pekar på att Trafikverket enligt direktiv 2012/34 ska upprätta och offentliggöra en beskrivning av järnvägsnätet som innehåller information om de villkor som gäller för att få tillträde till den berörda järnvägsinfrastrukturen. Enligt direktivet måste varje ansökan om infrastrukturkapacitet ges in till infrastrukturförvaltaren (Trafikverket) i enlighet med den beskrivning av järnvägsnätet som denne har upprättat.

Av dessa omständigheter framgår enligt EU-domstolen att sökandeföretag som SJ måste uppfylla krav såväl avseende deras kapacitet att lägga fram en ansökan som de villkor på vilka de kommer att använda infrastrukturen för att kunna tilldelas rättigheter att använda järnvägsinfrastrukturen. Enligt domstolen begränsar sådana krav således avsevärt sökandeföretagets kommersiella frihet.

Att Trafikverket enligt direktivet i så stor utsträckning som möjligt ska tillmötesgå alla ansökningar om infrastrukturkapacitet förändrar inte detta faktum, menar domstolen. Domstolen pekar på att Trafikverket enligt bestämmelserna i direktivet inom rimliga gränser får föreslå annan infrastrukturkapacitet än den som begärts och att myndigheten till och med kan vara oförmögen att bifalla vissa ansökningar.

Domstolen anger sammanfattningsvis att SJ förvisso har viss frihet att bestämma villkor för driften av dess transportverksamhet, men att de villkor enligt vilka företaget tillhandahåller transporttjänsten ska anses vara fastställda av en behörig myndighet. Av denna anledning besvarade domstolen HFD:s fråga med att ett ”nät för transporttjänster” föreligger i det aktuella fallet.

Den andra frågan

Efter att ha besvarat den första frågan hade domstolen att ta ställning till om den verksamhet som SJ bedriver i form av tillhandahållande av en transporttjänst på ett järnvägsnät till allmänheten utgör ett sådant ”tillhandahållande eller drift av publika nät” som avses i 1 kap. 8 § ÄLUF.

Ordet ”drift” ska enligt domstolen förstås i enlighet med dess normala betydelse, vilket enligt domstolen innebär användningen av en sak eller utövandet av en rättighet för att erhålla en inkomst från saken eller rättigheten. Ett järnvägsföretags drift av nät består således för företagets del i utövandet av rätten att använda järnvägsinfrastrukturen.

Definitionen skiljer sig enligt domstolen från uttrycket ”tillhandahållande av nät”. Domstolen delar generaladvokatens bedömning att det är Trafikverket i egenskap av infrastrukturförvaltare, och inte SJ, som svarar för ”tillhandahållandet av nät”.

Den verksamhet som bedrivs av ett järnvägsföretag och som består i att med utövande av en rätt att använda järnvägsnätet tillhandahålla allmänheten transporttjänster utgör dock enligt domstolen en sådan drift av nät som avses i ÄLUF-direktivet.

Analys

Kärnan i förhandsavgörandet är att SJ utgör en upphandlande enhet vars verksamhet omfattas av LUF.  Konsekvensen är att SJ kommer behöva ställa om sin verksamhet för att agera i enlighet med upphandlingslagstiftningen.

Avgörandet är därför av stor praktisk betydelse för SJ och de företag som SJ gör affärer med – alla inblandande parter kommer behöva vänja sig vid att SJ har att tillämpa upphandlingsreglerna för sina inköp.

I prejudikathänseende är domen framför allt intressant för statsägda järnvägsföretag i EU som bedriver en verksamhet som liknar SJ:s. Dessa företag har nu att se över sina rutiner för inköp. De som inte redan i dag agerar i enlighet med upphandlingslagstiftningen står med största sannolikhet inför en motsvarande omställning som den som SJ har framför sig.

Sammanfattning

  • SJ utgör en upphandlande enhet vars verksamhet omfattas av upphandlingsreglerna inom försörjningssektorn.
  • Avgörandet får följdverkningar för järnvägsföretag i EU som inte redan i dag tillämpar upphandlingsreglerna.

Målnummer och domstol

EU-domstolens dom (nionde avdelningen) i mål C-388/17 av den 28 februari 2019 (ECLI:EU:C:2019:161).

Läs mer: JuridikRättsfallsanalys

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Ser fram emot att gräva djupt

Karriär

Mattias Johansson lämnade jobbet som inköpschef på Ystads kommun för en specialisttjänst på Folktandvården Skåne. ”Nu får jag gräva djupare och lära mig en helt ny bransch”, säger han.

Forskningsbrev Foto: Jenny Drakenlind (Ek).

Forskningsbrev ska göra skillnad

Sveriges offentliga inköpare, SOI, hoppas med stöd av tunga aktörer som Upphandlingsmyndigheten, UHM, på ett genombrott för forskning om offentlig upphandling mellan två årskonferenser.

”Alla möbler bör inte återbrukas”

Debatt

Offentliga inköpare riskerar att ta för lätt på miljö- och hållbarhetskrav genom att återanvända möbler med låga krav, framför nyproducerade med höga. Cirkulär ekonomi kan inte bäras av produkter från det förflutna, skriver företrädare för möbelbranschen inför Stockholm Furniture Fair den 7-11 februari.

Skärmpdump från seminarium, anordnat av Kommissionen för skattenytta.

Stakar ut nya politiken

Civilminister Erik Slottner är förfärad över hur vissa byggentreprenader ”drar iväg” i kostnader. Han vill också se färre trösklar för anbudsgivare och ökat fokus på konkurrens.

Sarwe Appelqvist Skärmdump från Kungsbacka kommuns politikerutbildning.

Bygger röd tråd med politiker

Kungsbacka kommun tar politikerutbildning på allvar med en introduktion om kommunala inköp som vässats lagom till att nya politiker nu påbörjar sina uppdrag efter valet.

Foto: FMV

Så påverkar osäkra världsläget FMV

Det osäkra omvärldsläget slår igenom i FMV:s nya ramavtal för släckvätska till flygvapnets räddningsbilar. Leverantören fick lämna en plan över pris för ökad kapacitet vid ett förhöjt beredskapsläge, samt beskrivning av produktionsanläggningar och fraktinformation.

Lediga jobb

Strategisk inköpare till Specialpedagogiska skolmyndigheten

IT-upphandlare till Haninge kommun

Sugen på att bli upphandlings­konsult inom IT eller bygg?

  • Systemadministratör, e-handel, till Huddinge kommun
  • Upphandlare inom IT till Huddinge kommun
  • Upphandlare till Huddinge kommun
  • Entreprenadupphandlare till Huddinge kommun
  • Strategisk inköpare till Upphandlingsmyndigheten – föräldravikariat
  • Strategisk inköpare till Arbetsförmedlingen
  • Bolagsjurist till Adda
  • Verksjurister till säkerhetspolitisk myndighet
  • Upphandlingschef till Nässjö kommun

Senaste nyheterna

Ser fram emot att gräva djuptSer fram emot att gräva djupt
Forskningsbrev ska göra skillnadForskningsbrev ska göra skillnad
”Alla möbler bör inte återbrukas””Alla möbler bör inte återbrukas”
Stakar ut nya politikenStakar ut nya politiken
Bygger röd tråd med politikerBygger röd tråd med politiker
Så påverkar osäkra världsläget FMVSå påverkar osäkra världsläget FMV
”Inte noga med lagar i Falkenberg””Inte noga med lagar i Falkenberg”
Tranås kommun utreds igenTranås kommun utreds igen
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig skriva bättre avtal

Avtalet är kärnan i affären och avtalsrätten i sig regleras inte i LOU. Därför är det viktigt att du som upphandlare sätter dig in i hur du formulerar korrekta avtal och vad du bör tänka på för att säkerställa en bra affär.

Senaste kommentarerna

  • ”Inte noga med lagar i Falkenberg”Tack för en bra artikel och intressanta synpunkter professor Lundin.
  • Så påverkar osäkra världsläget FMVIntressant artikel. Skulle vara spännande att få veta vad FMV såg som den stora vinsten med procentuell uppräkning kontra index?...
  • Ingen likabehandling i FalkenbergVänskapskorruption
  • Ingen likabehandling i FalkenbergDetta är inget annat än vänskapskorruption och skall också behandlas som det, det är ju uppenbart att den aktuella leverantören...
  • Nu startar lönekartläggningenÄr redan prenumerant.

Aktuella utbildningar

  • Anbuds­utvärdering | 7 mars 2023 – 1 plats kvar
  • Agil upphandling | 9 mars 2023
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 14-15 mars 2023
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 16 mars 2023
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 21 mars 2023
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 22 mars 2023
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 23 mars 2023
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 29-30 mars 2023
  • LOU på två dagar | 19-20 april 2023
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 3 maj 2023
  • Hållbar upphandling | 10 maj 2023
  • Leda upphandlingar effektivt | 11 maj 2023
GUIDE UPPHANDLA MODULER

Guide–upphandla moduler

Ladda ner kostnadsfritt >
Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister.

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Mest läst på Inköpsrådet
  • Då får ogiltigt avtal bestå
  • Ingen fråga, ingen skada
  • Fler nyheter som påverkar it-avtal
  • Ursäkta, vad är klockan? (Del 2)
  • Kontraproduktiv begäran om sekretess
  • Bevis krävs för ”Hamburgundantaget”
  • Nytt år, nya möjligheter!
  • Ha en plan för den digitala revolutionen
  • Skynda långsamt?

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »