Flera livsmedelsupphandlingar med krav på att de svenska djurskyddsreglerna har varit föremål för rättsliga prövningar. Nu senast avgjordes i kammarrätten att Laholms och Hylte kommuners gemensamma upphandling av livsmedel strider mot EU-principerna om likabehandling och icke-diskriminering.
Den 27 januari kom EU- kommissionen ut med en så kallad grönbok om offentlig upphandling som går på remiss till EUs medlemsstater. Syftet är att flera parter ska konsulteras innan lagstiftningsarbetet kommer igång.
Nu har alltså remissinstanserna möjlighet att komma med förslag på hur långt kommissionen ska gå för att bland annat tillmötesgå de svenska djurskyddskraven från svenska kommuner.
– I dag bryter svenska kommuner mot EUs regler och det skapar konkurrensproblem. Samma krav bör gälla för alla leverantörer. Vill man exempelvis skärpa djurskyddet måste reglerna ändras i hela EU. Enligt tjänstedirektivet ska onödiga hinder i samband med den inre marknaden avlägsnas, förtydligar Gabriella Nilsson, pressansvarig på EU-kommissionen i Sverige.
Offentlig upphandling är en av de största utgiftsposterna för upphandlande myndigheter i Europa. I takt med att statskassan krymper finns ett växande behov av att vara sparsam med offentliga medel. Samtidigt finns det en växande efterfrågan på att upphandling ska vara miljövänlig, ta hänsyn till sociala normer och främja innovation. Det är mål och krav som hittills har varit svåra att nå.
Med grönboken vill kommissionen modernisera EUs regler för offentlig upphandling. Det nya förslaget ska vara till hjälp för upphandlande myndigheter. I grönboken har kommissionen identifierat fyra områden som kan vara föremål för en framtida reform:
Förenkling av förfaranden: Här vill EU-kommissionen titta på möjligheterna att göra upphandlingsförfarandet enklare och mer flexibelt.
Bättre tillgång till avtal och öka möjligheter för alla ekonomiska aktörer: Genom att minska den administrativa bördan skulle det underlätta för små och medelstora företag att lämna anbud. Kommissionen tittar också på möjligheter och förslag på hur gränsöverskridande anbudsgivning ska kunna fungera.
Potentialen för offentlig upphandling att stödja andra politiska mål: Många intressenter tvingar i dag offentliga inköpare att ta hänsyn till samhälleliga aspekter. I den här grönboken uppmanas berörda parter att diskutera om den nuvarande lagstiftningen är tillräcklig eller om mer långtgående åtgärder eller krav behövs.
Att ta itu med favorisering och korruption: Olika remissinstanser rådfrågas även om kampen mot korruption och favorisering kräver mer specifika rättsliga instrument än vad som för närvarande återfinns i EUs regler för offentlig upphandling.
EU-kommissionen vill att alla berörda parter ska lämna sina svar senast den 18 april. Därefter kommer samtliga bidrag att publiceras på kommissionens hemsida om inte annat anges av uppgiftslämnaren. Efter att samtliga svar har analyserats och utvärderats kommer frågan att diskuteras i Bryssel den 30 juni. Men det är först 2012 som en lagförändring kan förväntas.
Läs även en tidigare artikel från Upphandling24 om att det är en svår balans att ställa krav om djurhållning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer