Den nya arenan på Östersunds R3-område är omdebatterad. Lokala entreprenörer menar bland annat att kommunen ställt onödigt höga krav vid upphandling av entreprenaden. För att kunna komma ifråga krävs att intresserade byggare har över 200 miljoner i årsomsättning och att de under senare år medverkat vid minst två arenabyggen.
Kommunpolitikern Mats El Kott har klagat på upphandlingen till EU-kommissionen. Han menar att upphandlingsföreskrifterna på ett mycket effektivt sätt begränsat möjliga anbudsgivare. Kommissionen har tagit hjälp av Konkurrensverket för att ta reda på fakta i fallet.
Kommunledningen menar att lagen om offentlig upphandling följts:
– Vi har varit väldigt noga i vårt arbete när det handlar om själva upphandlingsformen och välkomnar därför den här granskningen, som ger oss svar på om vi har agerat rätt, säger Bengt Marsh, kommundirektör i Östersunds kommun.
Av svaret (pdf) framgår att kommunen gjort en noggrann utredning. Allt för att hitta den upphandlingsform som på effektivaste sätt ger insyn och möjlighet att påverka, allt med syftet att få ut så mycket som möjligt för skattebetalarnas pengar.
Byggentreprenaden kommer att ske i form av partnering. Entreprenadformen är totalentreprenad.
– Vi har lagt ner stora resurser på att säkerställa att hela projektet genomförs i enlighet med gällande lagstiftning och har därmed också tydliga svar på Konkurrensverkets frågor, säger Bert-Olof Åkerström, biträdande kommundirektör.
Omsättningskravet förklaras med viljan att säkerställa anbudsgivarnas förmåga att fullgöra kontraktet så att arenabygget inte äventyras. Kommunen anser att man inte diskriminerat små företag – ”möjlighet fanns för mindre lokala företag att tillsammans kvalificera sig”.
Kostnadskalkylen visar att projektet, med den ambitionsnivå och inriktning som kommunfullmäktige beslutade om den 8 december, ryms inom budgeterade 260 miljoner kronor.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer