– Det är nästan en förutsättning att det finns någon som samlar ihop de lokala producenterna och då blir som en liten grossist. Att den viljan fanns gjorde att vi lyckades med att bryta ner i mindre upphandlingar den här gången, säger Lars Nellbro.
Normalt genomför Vänersborgs kommun annars sina livsupphandlingar genom att samarbete mellan åtta kommuner i regionen och som leds av upphandlare från grannkommunen Trollhättan.
Men nu valde Vänersborgs kommun ett nytt upplägg för vissa volymer.
– De låg lite före vår stora livsmedelsupphandling så om vi inte hade lyckats få in bra anbud så kunde vi ha tagit med de volymerna i den större upphandlingen, säger Lars Nellbro.
Har du något tips till andra kommuner hur man kan jobba?
– Det är just detta att man känner av förmågan på den lokala marknaden som egentligen är avgörande för om det går. Generellt försöker vi göra det möjligt för lokala företagare att lägga anbud och i takt med att vi arbetat så under flera år så märker vi också ett ökat engagemang lokalt från tänkbara leverantörer.
Lars Nellbro har varit upphandlingschef sedan 2001 och leder en upphandlingsavdelning med tre medarbetare. Kommunen har även en upphandlare placerad på sin fastighetsavdelning.
Han ansvarade själv för livsmedelsupphandlingen i nära samarbete med kostchefen Anna-Karin Svensson. Även näringslivsutvecklaren Gun-Britt Reteike har varit delaktig i arbetet med att väcka intresse inom den lokala leverantörsmarknaden.
Trion fick för Vänersborgs kommuns räkning motta priset under en lunch i Göteborg vid residenset för Länsstyrelsen i Västra Götaland.
– Det är jätteroligt att arbetet uppmärksammas, säger Lars Nellbro.
Motiveringen för Årets kommun:
”Anna-Karin Svensson har tillsammans med sin kollegor Lars Nellbro och Gun-Britt Reteike arbetat målmedvetet för att möjliggöra för kommunen att handla så närproducerade livsmedel som möjligt. Detta med mod och envishet. Genom upphandlingen kan de offentliga köken på ett enkelt sätt handla närproducerat med fokus på kvalitet och smak samtidigt som klimatpåverkan minskas och det regionala näringslivet gynnas. Genom detta stärks också kommunens förmåga att klara livsmedelsförsörjningen.”
Snyggt jobbat!
Härligt att se att det finns bättre sätt än att alltid “jaga volym”, vilket brukar betyda allt större, i någon form centraliserade, ofta ramavtalifierade, alltid fyrkantiga jätte-avtal… där bara enstaka storföretag kan lämna anbud.