Högskolan i Jönköping har brutit mot LOU när förmånsbilar av märkena BMW och Volvo leasades för 785 000 kronor till bland annat rektor. Anledningen till den otillåtna direktupphandlingen uppgavs vara att försök till avrop gjordes på det statliga bilavtalet, men att detta inte resulterade i några anbud.
Konkurrensverket, som fick nys om bilaffärerna via sin omvärldsbevakning, kommer dock inte att gå till domstol med ärendet. Preskriptionstiden för ansökan om upphandlingsskadeavgift har löpt ut.
I bedömningen (pdf) konstaterar verket att en misslyckad förnyad konkurrensutsättning, som inte resulterat i något anbud, inte i sig är skäl för direktupphandling.
Högskolan har hänvisat till en bestämmelse i LOU som i vissa fall medger undantag från annonsering. Konkurrensverket anser dock inte att undantagsbestämmelsen kan tillämpas på det sätt som gjorts.
Detta eftersom skillnaden mellan en förnyad konkurrensutsättning och ett annonserat förfarande, som bestämmelsen avser, är betydande. I det första fallet sänds anbudsförfrågan endast till en begränsad krets leverantörer. I det senare tillfrågas hela marknaden.
Slutsatsen är att högskolan borde ha tillämpat LOU och upphandlat avtalen för leasing av förmånsbilar i konkurrens.
För myndigheter som hamnar i samma situation, det vill säga inga anbud vid förnyad konkurrensutsättning, är rådet att i första hand annonsera en egen upphandling. Att genomföra en direktupphandling med hänsyn till synnerlig brådska kan vara ett alternativ, men bara om den brådska som uppstått är orsakad av någon annan än den upphandlande myndigheten.
Fel att direktupphandla vid uteblivet anbud
När det inte kom in några svar på Högskolan i Jönköpings förnyade konkurrensutsättning gjordes en direktupphandling. En otillåten sådan, konstaterar Konkurrensverket, som hellre hade sett att högskolan hade gjort en regelrätt egen upphandling.
| 2014-11-24
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer