Att låta sin kompetens bli inaktuell medan man ännu använder den i någon mer undanskymd roll som man inte vågar lämna – ja, det är varningssignaler om att du håller på att bli omsprungen, skriver Computer Sweden.
Den amerikanska sajten CIO.com pekar ut ett antal lögner som hindrar dig från att ta tjuren vid hornen. Här är några av dem:
”Jag har fortfarande koll”
När du inte längre är den som alla vänder sig till när de har problem kan det vara ett tecken på att du börjar svalna.
En sak du kan göra åt det är att be om lite extra information när nästa intressanta uppdrag går till någon annan.
– Se det som en möjlighet att lära dig – inte ett tillfälle att klaga. Ta reda på vad det är som hindrar dig från att få det utmanande, utvecklande arbete som du vill ha, säger Dave Denaro, vice vd på Keystone Associates.
– När du sedan har agerat på den feedbacken och försökt åtgärda bristerna så se till att din chef vet att du gjorde det, just för att du vill vara med i leken när det är dags för nya nyckelprojekt.
Han anser att feedback ligger till grund för all professionell utveckling – du gör något du aldrig gjort tidigare, eller kämpat med, sedan får du feedback för att lära dig hur du ska göra det bättre nästa gång eller ytterligare slipa din kompetens. Det här ska repeteras gång på gång.
”Min kompetens är efterfrågad”
Ofta finns en obalans där bara en liten grupp personer passar för de lediga jobb som finns, enligt John Barret, som är partner vid stödföretaget On Partners.
– Stannar du på samma jobb eller arbetar med samma projekt mycket längre än så riskerar du att din kunskap blir helt föråldrad innan du förstår vad som hänt.
Allra viktigast är det för den som är lite äldre och riskerar att bli bortglömd och fastna i sitt hörn. Då gäller det att ta tag i sin situation och söka nya jobbutmaningar, råder han.
”Jag är oersättlig”
Att tro att den kunskap man har om företaget och branschen inte kan ersättas är att skjuta sig i foten.
– Har du någonsin hört någon säga ”jag är bäst på det jag gör” eller ”den här kompetensen kommer alltid att behövas”? Samtidigt som det är okej att ifrågasätta ny teknik är det en helt annan sak att avfärda den, säger Kathleen Hyde, ansvarig för cybersäkerhetsprogram på Champlain College Online.
Visst kan det vara normalt att vara nöjd i den roll man har – men det gynnar knappast karriären att hela tiden påpeka det för sina kolleger och andra runtomkring.
– Det kan få folk att tro att du skulle säga nej till vilken fråga som helst. När du inser att du inte längre känner dig nöjd med att vara nöjd – med andra ord när du börjar se dig om efter den utmaning som en gång fick dig att älska jobbet – så kan det vara för sent.
”Jag tar det lugnt inför pensionen”
Kathleen Hyde pekar också på att de som börjar räkna ner dagarna innan det är dags för dem att logga ut för gott kan få ett tufft uppvaknande av plötsliga förändringar.
– Även om det är dags för pension inom en nära framtid så är det egentligen bara en ursäkt för dig själv att bli passiv. Problemet med det är att det inte finns några garanterade jobb. Vad händer om ni drar ner? Eller verksamheten köps upp och du måste leta nytt jobb? Min fråga är hur ditt cv håller då?
”Jag har fullt upp – jag hinner inte förändras”
Att varje dag släcka bränder kan ta knäcken på högpresterande medarbetare som känner sig för stressade att ens fundera på vart deras karriär på väg och vilka möjligheter som finns.
– Som anställd är det väldigt lätt att fastna i de dagliga utryckningarna som kräver din uppmärksamhet. Det gör att många helt enkelt inte har tid att läsa nyhetsbrev, gå på konferenser eller diskutera kring vad som är på gång, konstaterar Kathleen Hyde.
– Tyvärr löser det inte problemet att vi vet varför vi inte lägger tid på våra karriärer. Vi måste hålla koll på utvecklingen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer