Den gängse uppfattningen i upphandlingssverige är att en fristående myndighet för upphandlingsstöd hade varit att föredra. Att utöka antalet myndigheter verkar vara politiskt svårgjort och regeringens beslut är att koncentrera stödverksamheten till Konkurrensverket.
Beskedet om framtida stöd, som kom i onsdags i form av ett debattinlägg, mottas ändå med försiktig positivism. Advokatbyrån Delphi, med både leverantörer och upphandlande enheter bland klienterna, hörde till dem som i sitt remisvar på Upphandlingsstödsutredningen ville se en stark och synlig ny myndighet.
Anna Ulfsdotter Forssell, partner på Delphi, säger att hon hyser största förtroende för Konkurrensverket. Hon uppskattar att verksamheten samlas, men hade hellre sett att tillsyn och stöd hade skilts åt.
– Samtidigt är Konkurrensverket säkert kompetent nog att klara alla dessa sina roller.
Björn Bergström, ordförande för Sveriges Offentliga Inköpare, SOI, hade också helst sett en fristående myndighet. Han poängterar på organisationens webbplats att det finns fördelar i att samla upphandlingsstödjande frågor på ett och samma ställe.
Samtidigt noterar han att detaljerna ännu inte är kända och att mycket behöver konkretiseras:
– Kommer uppdraget till den nya funktionen att ligga i linje med vad Upphandlingsstödsutredningen föreslog, det vill säga ett brett angreppssätt?
Förhoppningsvis finns det mer detaljer i budgetpropositionen som publiceras den 18 september. Då utlovar Kammarkollegiet, som idag står för upphandlingsstödet, att för första gången kommentera förändringen.
Civilminister Stefan Attefalls löfte om förstärkta resurser går i alla fall hem i branschen:
– Mycket bra att mer medel tillskjuts till upphandlingsstödsverksamhet, summerar Anna Ulfsdotter Forssell.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer