Upphandling för ett hållbart och innovativt samhällsbyggande är ett femårigt forskningsprojekt. Syftet är att etablera en tvärvetenskaplig plattform för forskning och utveckling som berör upphandling inom samhällsbyggnadsområdet.
Anna Kadefors är initiativtagare till projektet som från Formas fått anslag på nästan 25 miljoner kronor. Vi frågar Chalmersforskaren vad den tvärvetenskapliga plattformen kan göra för att förbättra upphandlingsklimatet och bidra till en upphandlingspraxis som stödjer utvecklingen mot ett hållbart samhällsbyggande:
– Målet med en nationell plattform är att bädda för ett bättre resursutnyttjade inom forskningen. Kontakten med näringsliv och samhälle blir också mycket enklare. Vi får mycket bättre förutsättningar att formulera forskningsfrågor gemensamt och föra ut resultaten.
Tvärvetenskapligheten möjliggör studier av social hållbarhet, förhållanden inom offentliga beställarorganisationer samt relationen till den politiska nivån.
– Förhoppningsvis kan vi även bidra till att minska osäkerheten kring vad som är tillåtet och inte vid upphandling.
Vilka ”upphandlingsproblem” bedöms som störst inom samhällsbyggnadssektorn? Är det konkurrens, samverkansformer eller kanske överprövningshotet?
– Det finns problem inom alla dessa områden, i lite olika mix beroende på byggprojektets art och beställarkompetensen. Jag ser framför allt stor potential till mer systematiskt lärande.
Projektets referensgrupp – med representanter från bland annat Boverket, Byggherrarna, Konkurrensverket och Sabo – möttes för första gången i april. Anna Kadefors säger att engagemanget var stort och alla inspelen om angelägna problem ur ett praktiskt perspektiv saknades definitivt inte:
– Många efterlyste riktlinjer för när olika entreprenad-, ersättnings- och samverkansformer är lämpliga.
Merparten av de tio deltagande forskarna från fem lärosäten har redan pågående projekt inom upphandling. Det första halvåret är annars en startperiod för att samordna gruppen och planera verksamheten framöver.
Hur långt har ni kommit just nu?
– Just nu prioriterar vi bland angelägna forskningsområden. De första nya forskningsaktiviteterna startar i höst med jämförande studier av kommuner. Diskussioner förs även med Trafikverket om konkreta projekt.
Forskar om upphandling inom samhällsbyggnad
Trots att allt fler varor och tjänster upphandlas, inom byggsektorn inte minst, är forskningen inom området rätt begränsad. Det ska projektet Upphandling för ett hållbart och innovativt samhällsbyggande råda bot på.
| 2014-05-22
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer