Alla är eniga om vikten av att de krav som ställs vid upphandlingar ska följas upp. Däremot är oenigheten stor kring vem som ska genomföra kontrollerna.
I den vita jobb-modell som börjat tillämpas i Malmö ställs krav på schysta villkor. Kommunen anlitar fackliga representanter för att kontrollera att de företag som tävlar i upphandlingarna lever upp till kraven på löner och andra arbetsvillkor.
Trots att fackförbundens kontrollörer har tystnadsplikt och enbart ska förmedla inhämtade uppgifter till kommunen närs från företagshåll en oro för vad denna insyn kan innebära. Svenskt Näringslivs Carina Lindfelt och Lars Gellner skriver på organisationens blogg:
– Det är uppenbart att facket använder sig av vita jobb-modellen för att tillskansa sig fördelar i det vanliga, fackliga arbetet.
Det noteras att facket utför kontrollen utan kostnad för kommunen.
– Redan detta bör väcka misstankar hos den rättrådige. Varför görs kontrollerna gratis?
Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö, säger till tidningen Arbetet att valet av kontrollanter är en fråga om kompetens. Han pekar ut tre kategorier som kan bedöma om kommunens krav efterlevs:
– Det är folk från arbetsgivarnas organisationer, löntagarnas organisationer eller arbetsrättsjurister. Svenskt Näringsliv har tackat nej till att bidra med konsulter. Arbetsrättsjuristerna är för få. Återstår fackförbunden.
Malmös svarsskrivelse till Konkurrensverket passerade häromdagen kommunstyrelsens arbetsutskott, dock inte utan reservation. Nu inväntas verkets bedömning av huruvida uppföljningsmodellen är förenlig med lagen om offentlig upphandling eller inte.
Fortsatt strid om facklig kontroll
Striden om fackets kontrollerande roll i vita jobb-modellen rasar vidare. Malmö stad har nu svarat på Konkurrensverkets frågor och alla väntar nyfiket på resultatet av övervakande myndighets prövning.
| 2015-04-23
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer