Som Upphandling24 berättat var antalet överprövningsmål till förvaltningsdomstolarna fler 2022 än året innan, enligt Domstolsverkets statistik.
Nu har Upphandlingsmyndigheten sammanställt uppgifter över som visar att genomsnittliga handläggningstiderna under 2022 var 2,5 månader. Det är en minskning med drygt 0,3 månader jämfört med året innan.
Men Andreas Doherty, analytiker på Upphandlingsmyndigheten, poängterar att det är viktigt att skilja på mål som sakprövades eller inte.
När ett mål avgörs utan att prövas i sak innebär det att rätten slutligt avgjort målet utan att ha tagit ställning i den fråga som den som ansökte om överprövning ville ha prövad.
Det kan till exempel bero på att ansökan kom in för sent, att ansökan återkallades, att den sökande saknade talerätt, att målet lämnades över till en annan förvaltningsrätt eller att det annars saknades förutsättningar att pröva målet på grund av begränsningsregler.
Av de 2 726 upphandlingsmål som avgjordes 2022 fick den klagande helt eller delvis bifall för sin talan i 9 procent av fallen.
I 51 procent av målen gjorde domstolen en sakprövning, men avslog ansökan om överprövning.
I de resterande 40 procenten av målen avgjorde förvaltningsrätterna ärendet utan en prövning i sak.
– Det finns en avsevärd skillnad mellan mål som sakprövats jämfört med mål som inte sakprövats. De mål som sakprövats 2022 hade en genomsnittlig handläggningstid på cirka 4,2 månader. Det kan jämföras med handläggningstiden på ungefär en månad för de mål som inte sakprövats, säger Andreas Doherty.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer