Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

Går emot krav på värde

Krav på att ange ett kontrakts uppskattade värde i upphandlingsannonser seglar upp som den stora stridsfrågan inför anslutningen till Eforms – EU:s standardformulär för upphandling. ” Det kan liknas vid ett kortspel där en part måste spela med korten vända åt fel håll.”, anser SKR.

| 2023-06-26
Palle LUndberg
Palle Lundberg, SKR.

En stor mängd remissinstanser går emot förslaget i regeringens promemoria med kritik mot att ett uppskattat värde riskerar att styra prissättningen och försämra konkurrensen.

Det är på några punkter som är frivilliga enligt EU:s regelverk där regeringen vill göra det obligatoriskt med ytterligare fakta för svenska upphandlingar.

Det gäller bland annat information om kontraktets eller ramavtalets uppskattade värde samt om det i upphandlingen ställs krav på miljö, sociala aspekter eller innovation.

Regeringens analys bygger på betydelsen för statistikinsamling och även som beslutsunderlag för leverantörer om tänkbara affärsmöjligheter.

Samtidigt garderar promemorian för en liten risk att det uppskattade värdet blir ett riktmärke för prissättning och att priskonkurrensen minskar om ett uppskattat värde publiceras redan i en annons om anbudsinfordran.

Redan den 25 oktober i år sker en övergång till Eforms och bland upphandlande myndigheter finns utbredd kritik mot att behöva ange ett kontrakts uppskattade värde i ett konkurrensuppsökande skede.

I ett remissvar som undertecknats av vd Palle Lundberg pekar Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, på riskerna med att ett angivet värde styr anbudsgivarnas prissättning och ser särskilda risker för upphandlande myndigheter i glesbygd med svag, lokal konkurrens.

Stockholms stad, Region Skåne, SOI, Malmö stad, Lunds universitet, Svenska kraftnät, FMV och Arbetsförmedlingen är exempel på upphandlande myndigheter som i respektive remissvar framför liknande kritik.

Regeringens påstående att det inte blir någon ökad, administrativ börda sågas i ett flertal remissvar. I promemorian betonas att upphandlande myndigheter redan i dag behöver beräkna ett värde som underlag för vilket regelverk som ska tillämpas.

Arbetsförmedlingen invänder:

”Att beräkna värdet på en upphandling för att avgöra om en den ska genomföras som en direktupphandling, icke-direktivstyrd eller direktivstyrd är mindre krävande och inte lika precis jämfört med att uppskatta värdet på kontraktet.”

Flera kritiska organisationer öppnar samtidigt för alternativa lösningar. FMV vill att respektive organisation ges handlingsfrihet att avgöra om ett kontraktsvärde ska anges. SKR pekar på möjligheterna i Eforms med en fördröjd publicering av uppgiften och att det då kan ske efter det konkurrensuppsökande skedet.

Regeringsförslaget backas upp av statens expertmyndigheter för upphandling respektive konkurrens

Upphandlingsmyndigheten ser uppgiften om kontraktsvärde som särskilt viktig med de brister som finns kring efterannonsering och att det även skulle ge en mer komplett statistik utifrån att många upphandlingar avbryts.

Konkurrensverket ser fördelar med transparens och konkurrenssituationen mellan leverantörer, men pekar samtidigt på risker med att det blir ett riktmärke för prissättning.

Trafikverket och Göteborgs Stad tillhör ett fåtal större, upphandlande myndigheter som är positiva. Göteborgs Stad ser informationen som viktig för att företag snabbt ska kunna ta ställning till om det kan vara en intressant affär.

Remissvaren i sin helhet går att ta del av via regeringens webbplats.

Läs mer: AnnonseFormsPalle LundbergSKR

Fredrik Mårtensson

fredrik@upphandling24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

4 kommentarer på "Går emot krav på värde"

  1. T skriver:
    26 juni, 2023 kl. 22:32

    Kan vi vänligen sluta överimplementera direktivet i dess frivilliga eller icke-existerande delar? Har vi inte lärt oss något av de förenklingar som efterfrågats i samband med förenklingsutredningar (som motvikt till Sveriges klassiska ”gold plating”, samt den kritik som riktats mot EU-domstolens takpris praxis för ramavtal?

  2. Frustrerad upphandlare som vill göra rätt skriver:
    27 juni, 2023 kl. 09:41

    Fokusera istället på att göra det enkelt att efterannonsera och att inte göra vissa fält obligatoriska som inte är obligatoriska att fylla i enligt direktivet. Som formuläret för efterannonsering nu ser ut i t ex TendSign blir den statistik som inhämtas med efterannonserna som underlag ändå i många fall fel, då det är helt omöjligt att göra det korrekt i de fall man har tilldelat ramavtal till flera leverantörer med förnyad konkurrensutsättning som avropsform, då uppskattat värde och takvärde i formuläret ska anges per kontrakt. Att då ange hela upphandlingens uppskattade värde och takvärde på vart och ett av kontrakten blir fel, samtidigt som du i det läget inte har en aning om hur värdet för upphandlingen som sådan kommer att fördela sig mellan kontrakten under avtalstiden, eller om en viss leverantörs kontrakt ens får något värde alls. Vid volymbaserade (pris x antal) upphandlingar är det dessutom vad t ex gäller konsulter oerhört svårt att veta utfallet på övergripande nivå ens när man efterannonserar, då det är svårt att förutse volymer och volymer av exakt vad fyra år framåt (det är ju därför man har formen ramavtal. Redan den i sig signalerar ju oklarhet kring kommande behov, och oklarheten är lika för alla, så förstår egentligen inte heller varför takvärde alls är nödvändigt. Reglera i så fall istället hur långt ett avrop från ett ramavtal får löpa efter det att ramavtalet i sig har löpt ut om man nu vill begränsa på ngt sätt, men det är en annan diskussion :-)).

    Dessutom är det en massa fält om leverantörerna som är automatifyllda i formuläret som du som upphandlare inte kan ändra i, vilket t ex gör att en massa enskilda medarbetares mailadresser och telefonnummer hos leverantörerna ligger ute om det är sådana de har matat in som kontaktperson för upphandlingen istället för ett växelnummer.

    Slutligen, varför inte låta leverantörerna själva i samband med att de registrerar sig i ett upphandlingsverktyg ange huruvida de är att betrakta som ett SME eller inte? Det är ibland väldigt svårt att avgöra utifrån samtliga parametrar för bedömning och utan att lägga ner enorma mängder tid på att undersöka det hela. Som jag uppfattar det är detta fält egentligen inte heller obligatoriskt att fylla i utifrån direktivet, men i TendSign är det det. Om man höftar i sin bedömning och om alla gör olika blir underlaget ändå fel och en större (eller mindre) andel SME än vad som verkligen är fallet anges som tilldelade. Det hjälper ju ingen.

    Jag har framfört samtliga av mina åsikter ring bristerna i formulären som sådana och konsekvenserna av detta många gånger till både TendSign och Upphandlingsmyndigheten, men har aldrig fått svar. Jag tror starkt att detta jag talar om ovan är en stor anledning till att så få efterannonserar, inte att man inte vill. I nuläget tvingas t ex vi själva att avstå från att efterannonsera våra ramavtalsupphandlingar där flera leverantörer har tilldelats (det är alltså främst denna typ av upphandling som är ett problem, men den utgör en stor andel av våra upphandlingar) då vi anser att underlagen blir fel och vi vill inte medverka till helt felaktig statistik. Däremot lämnar vi villigt ut informationen kring vilka som tilldelades vad till alla som frågar efter det. Vi vill dock hemskt gärna kunna göra rätt, men det ska vara lätt att göra rätt och ”shit in” betyder nästan alltid ”shit out” som vi vet. Ska bli mycket intressant att se hur formulären kommer att se ut framöver.

  3. Skattebetalare skriver:
    27 juni, 2023 kl. 10:28

    Mer information till svenska folket och större krav på transparens är goda ting.

    Sverige har blivit High Chaparall på senaste tiden.

  4. Robin Anderson Boström skriver:
    27 juni, 2023 kl. 11:22

    ”Frustrerad upphandlare” jag kommer gärna i kontakt med dig och pratar mer om de ämnen du tar upp. Du hittar mig på LinkedIn, skicka mig ett meddelande om du vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Askersund

NCC-affär växte med hall

Askersunds kommuns affärer med NCC om nya skolbyggnader omfattade till slut även bygget av en idrottshall. Konkurrensverket vill nu att kommunen straffas med 3,2 miljoner kronor för en otillåten direktupphandling.

Tog strid och vann

Värmdö kommun gav sig inte mot det stora taxibolaget efter att ha direktupphandlat skolskjutsar. Resultatet: en halv miljon ”in” istället för ett skadestånd på upp mot 6,5 miljoner kronor.

Christina tar hem Anbudspriset

Christina Larsson, strategisk upphandlare på Energimyndigheten, är årets vinnare av Anbudspriset. Hon belönas för en upphandling av kommunikation där dialog och förståelse för branschen stack ut. ”Härligt och kul att vinna”, säger den nöjda pristagaren.

Vill bli bjudna till buffén

Fler deltar – nästan hälften tycker att det blivit krångligare. En undersökning från Företagarna ger en splittrad bild av små och medelstora företags syn på offentlig upphandling.

Ronnie Svensson

Befäster och bygger starkt

Karriär

Fortifikationsverkets inköpsfunktion har ett 20-tal tjänster med en verksamhet i behov av ökade resurser i takt med att totalförsvaret växer. ”Vi rekryterar för fullt och kommer att bli fler i alla våra grupper”, säger nye inköpschefen Ronnie Svensson.

Clauda Gardberg Morner Foto: Frida Ström.

Söker svar om vägreform

RIksrevisionen inleder en granskning av de statliga bolagen Svevia och Infranord med huvudfokus om bildandet av dessa bidragit till en fungerande konkurrens på väg- och järnvägsmarknaden.

Lediga jobb

  • Vill du bidra till att stärka läkemedelsförsörjningen av vacciner i Sverige?
  • Jurist till inköpsenheten på Polismyndigheten, Stockholm
  • Inköpare med inriktning Entreprenad, Tekniska konsulter och Drift & underhåll, Stockholm/Linköping
  • Strategisk Inköpare till Luftfartsverket, LFV
  • Inköpare med inriktning Entreprenad, Tekniska konsulter och Drift & underhåll, Stockholm/Linköping

Senaste nyheterna

NCC-affär växte med hallNCC-affär växte med hall
Tog strid och vannTog strid och vann
Christina tar hem AnbudsprisetChristina tar hem Anbudspriset
Vill bli bjudna till buffénVill bli bjudna till buffén
Befäster och bygger starktBefäster och bygger starkt
Söker svar om vägreformSöker svar om vägreform
Stenig mark ger egen regiStenig mark ger egen regi
Skenande kostnader igenSkenande kostnader igen
ANNONS FRÅN HBV

HBV upphandlar försäkrings­förmedlar­tjänster

HBV utvecklar sitt erbjudande till medlemmarna genom att upphandla försäkringsförmedlartjänster. För Allmännyttans inköpsfunktion innebär detta ytterligare fyra spännande områden där HBV kan bidra med sin kunskap och expertis. Beräknad avtalsstart är 1 mars 2024.

Senaste kommentarerna

  • ”LOU driver upp byggpriserna”Att fulhandla utan LOU leder i normalfallet till korruption och sämre konkurrens. Att allmännyttan skulle göra bättre affärer utan LOU...
  • Drar paralleller med RyssbojkottProblemet med Henriks agerande hösten 2022 var att: -Av hundratals leverantörer som har Göteborg som kund och ibland flyger, så...
  • Nya krav för konkurrensenKan ni inte länka till de nya kraven på uppgiftslämning från 1 januari 2024 i artikeln? Det är inte omöjligt...
  • Nya krav för konkurrensenMycket bra initiativ av regeringen. Dock så gäller det förmodligen bara de upphandlingar som efterannonseras, vilket ger en marginell effekt....
  • ”LOU driver upp byggpriserna”Det var väl ingen som hyllade samverkansentreprenader utan nämnde att det finns goda exempel av sådana projekt, precis som det...
ANNONS FRÅN AFF

Riksbyggen väljer Aff-utbildning

Aff-avtalen är grunden för hela vår förvaltningsverksamhet, så för oss är det otroligt viktigt med Aff. Många olika roller kommer i kontakt med dem, eftersom avtalen styr vad vi ska göra. Med andra ord behöver man kunna läsa och tolka avtalet för att veta vad som ska utföras helt enkelt, säger Ylva Fröberg på Riksbyggen.

Aktuella utbildningar

  • Anbuds­utvärdering | 18 oktober (3 platser kvar)
  • Agil upphandling | 19 oktober
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 25-26 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 9 november
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 14 november
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 15 november
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 16 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 22-23 november (1 plats kvar)
  • Leda upphandlingar effektivt | 30 november
  • Hållbar upphandling | 5 december
  • LOU på två dagar | 6-7 december
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 11 december
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 18 januari 2024

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Tre saker att tänka på vid spendanalys
  • Viktiga tips för hållbar uppföljning
  • Risk för skada om upphandling görs om
  • Vem ska besluta om avgift mot KKV?
  • Menar vi allvar med dialog?
  • Sexmånadersfristen klargörs
  • Pålitliga fakta bygger förtroende
  • Flera mål i retur efter rättegångsfel
  • Enbart sanningsförsäkran räcker inte
  • Bättre hållbara affärer nu!
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Så når du upphandlarna: Skapa möten och våga ta kontakt

– Vi ser till att skapa möten för kontinuerligt kunskapsutbyte med våra kunder i offentlig sektor. Att vara en samtalspartner ger förtroende och goda affärer längre fram. Det menar Maria Rydell, upphandlingsansvarig på Dell Technologies.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »