Upphandlingen annonserades i måndags med sikte på avtalsstart 1 november i år för det gigantiska ramavtalet. Västra Götalandsregionen, VGR, har som upphandlande myndighet – i samverkan med övriga 20 regioner – angett 29 miljarder kronor som takvärde.
En ettårig karensbestämmelse – jämfört med sex månader som standard idag – och lägre ersättningsnivåer tillhör de mer svårsmälta delarna i villkoren för leverantörsmarknaden och berörda fackförbund.
Dedicare har idag bemanningsavtal med 17 regioner och vd Eva Brunnberg har tidigare varit kritisk mot de utkast som VGR presenterat i dialogfasen.
Om den slutliga utformningen säger hon:
-Sammantaget försämras villkoren för leverantör på flera områden – lägre ersättning, skärpta vitesklausuler och längre karens på tolv månader. Risken är att regionerna får svårt att hyra in tillräckliga resurser med det nya ramavtalet, säger Eva Brunnberg.
-På Dedicare kommer i nu att grundligt analysera dokumenten inför ett beslut om vi tänker lämna anbud. Självfallet är det så att vi vill fortsätta jobba med regionerna som de största köparna på marknaden men vi behöver vara säkra på att vi kan teckna avtal att leva och leverera på.
Hon tycker ändå att det finns glädjande inslag i utformningen av upphandlingen där VGR lyssnat på leverantörssynpunkter.
-Det gäller ska-krav om att leverantörer måste stå för pensions- och försäkringsinbetalningar och det välkomnar Dedicare, som alltid använt kollektivavtal, för att få en sund konkurrens.
-Vi har även fått ett visst gehör för att ersättningsnivåerna måste upp – från ursprungliga 500 kronor till 560 kronor per timme exempelvis som lägsta ersättning. Men det är fortfarande så att nivåerna ligger lågt jämfört med de avtal som gäller i branschen idag, säger Eva Brunnberg.
Även branschorganisationen Kompetensföretagen ser positiva delar.
-Det är glädjande att regionerna har behållit de arbetsrättsliga villkoren i upphandlingsunderlaget, Jag tror att det kommer att vara positivt på både kort och lång sikt. Vi har länge efterfrågat detta som likabehandlingsgrund på marknaden, säger Kompetensföretagens ordförande Eva Domanders.
Läkarförbundet anser att regionerna och SKR bortser från en grundproblematik som öppnar för behov av hyrpersonal.
-SKR har en ovilja att se verkligheten och den bakgrund som gjort att anställning i regionen inte är tillräckligt attraktiv. Grundfrågan är dålig arbetsmiljö och villkor. Vill regionerna på allvar minska beroendet av inhyrd personal måste de fokusera på bättre arbetsvillkor och en bättre arbetsmiljö, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet.
Fackförbunden är särskilt kritiska mot den fördubblade karenstiden, någonting som Vårdförbundet kritiserat tidigare.
-Ett års karenstid är det sämsta med upphandlingen. Det kommer att kraftigt inskränka den fria rörligheten på läkarnas arbetsmarknad, säger Sofia Rydgren Stale.
Hon är också tveksam till den nya ersättningsmodellen med timersättning för läkare från 770 kronor.
-Den läkare som tillfälligt arbetar som bemanningsanställd i en annan del av landet än där man bor har högre omkostnader, det behöver kunna påverka ersättningen. Ersättningsnivåerna riskerar därför att bli problematiska, utan möjlighet till flexibilitet kan det slå hårt mot bemanningen i vissa regioner.
Längst i kritiken mot ramavtalslösningen går sjuksköterskan Milo Bescher, som blivit en viktig opinionsbildare kring frågan genom inlägg på sociala medier och intervjuer.
Han ser ramavtalet som ett försök av SKR att avtala bort den fria arbetsmarknaden för sjuksköterskor och har manat till anbudsbojkott i ett upprop med namninsamling.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer