Genomförandeutredningen föreslår bland annat att även koncessioner under tröskelvärdet ska regleras i den nya lagen. Konkurrensverket tycker att detta är bra, men anser i sitt remissyttrande att det bör införas en motsvarande lägsta gräns för när koncessioner måste annonseras som finns i LOU och LUF.
Upphandlande myndigheter ska därmed kunna göra direktupphandlingar i de fall där den administrativa bördan är orimligt stor i förhållande till koncessionens värde samtidigt som det gränsöverskridande intresset är mycket lågt.
Konkurrensverket ger på det hela taget tumme upp för utredningens slutbetänkande En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69). Verket ser gillande på införandet av reserverade koncessioner och det faktum att förhandlingar får genomföras.
Att nya LUK har byggts upp med LOU och LUF som tydliga förebilder ses som positivt. Det finns dock detaljer i förslaget som bör ändras eller ses över innan lagförslaget genomförs.
I remissvaret (pdf) påpekas vikten av att, innan den nya lagen införs, se över finansieringen av tillsyn och upphandlingsstöd. Konkurrensverkets anslag behöver anpassas efter den kostnadsökning ett nytt tillsynsuppdrag skulle innebära samtidigt som det också väntas behov av olika upphandlingsstödjande åtgärder.
Koncession är en ovanlig kontraktsform i Sverige. År 2013 annonserades 77 koncessioner, men eftersom det inte finns någon nationellt lagstiftad annonseringsskyldighet finns ett mörkertal.
Gräns behövs för koncession
Konkurrensverket vill ha en direktupphandlingsgräns i den kommande lagen om upphandling av koncessioner. Dessutom hoppas verket på ökade anslag för att kunna utföra detta nya tillsynsuppdrag på bästa sätt.
| 2015-01-14
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer