Sex bemanningsföretag hade vänt sig till domstolen med en ansökan om överprövning. Förvaltningsrätten i Göteborg går helt på regionernas linje och pekar på att dessa agerat i enlighet med 19:e kapitlet i LOU med ny lydelse från den 1 februari 2022.
Domstolen har inte funnit att agerandet stått i strid med upphandlingsrättsliga principer eller att det funnits brister i upphandlingsdokumentet.
Förvaltningsrätten upphäver sitt interimistiska beslut om att stoppa upphandlingsprocessen, vilket öppnar för att regionerna kan teckna avtal om inte rättsprocessen går vidare till högre instans.
En första ramavtalsupphandling avbröts förra sommaren med hänvisning till brister i upphandlingsunderlaget.
I den nya upphandlingen – som Västra Götalandsregionen, VGR, ansvarat för på uppdrag av övriga regioner – har svängarna tagits ut rejält i enlighet med nya, nittonde kapitlet i LOU.
Kritiska bemanningsföretag har inför förvaltningsrätten kallat det en helt egen modell som ”blandar ihop” dynamiskt inköpssystem, Dis, och ramavtal.
Domstolen benämner det som en form av auktorisationssystem.
Regionerna sammanfattar det som en enstegsupphandling som inledningsvis annonseras som ett dynamiskt inköpssystem ”eftersom det är den enda tillgängliga processen som tillåter att leverantörer lämnar anbud även under anbudstiden”.
Vidare från anbudsinbjudan:
”Upphandlingen är dock inte ett inrättande av ett dynamiskt inköpssystem. Efter att anbud inkommit i den inledande anbudsperioden kontrolleras och utvärderas anbuden. Därefter meddelas tilldelningsbeslut och efter den lagstadgade avtalsspärren tecknas avtal.”
För den fyraåriga avtalsperioden har VGR angett ett takvärde på hela 38 miljarder kronor, inkluderat ”höjd” på 20-30 procent om inhyrning av läkare och sjuksköterskor skulle öka ytterligare.
I det tidigare ramavtalet sattes ett tak på 29 miljarder kronor, men sedan dess har regionernas kostnader för hyrpersonal slagit nya rekord med en 25-procentig ökning under 2022.
Adda Affärsconcept har agerat ombud för regionerna i överprövningsprocessen med ett team under ledning av Pernilla Rasiwala, chef för upphandlings- och affärsjuridik på Adda Affärsconcept.
”Syftet med upphandlingen är att minska kostnaderna och beroendet av hyrpersonal. På sikt är målet är en ökad trygghet och kontinuitet för patienterna och en mer långsiktigt stabil bemanning i vården.”, skriver hon i ett inlägg på Linkedin där samarbetet med VGR hyllas.
Stefan Petersson, projektledare för regionernas gemensamma upphandling, säger i ett pressmeddelande.
– Ett visst behov av inhyrd vårdpersonal kommer alltid finnas för att täcka arbetstoppar och särskilda behov, men med en gemensam upphandling kan vi ställa tydligare krav på kostnader och kompetens.
De nya delarna i LOU:s 19:e kapitel har fått stort genomslag under senare tid.
Förutom hyrpersonalupphandlingen är Västerås stads fördelningsnyckel i ramavtal för bemanning och Göteborgs Stads egna uteslutningsgrunder exempel där domstolar gett klartecken för upphandlande myndigheters utökade handlingsutrymme med ”Nya nitton”.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer