Svenska högskolor enbart erbjuder enstaka kurser inom området offentlig upphandling – oftast med juridisk vinkel. Upphandlingsutredningen konstaterar också att upphandling är ett, relativt andra forskningsinriktningar, begränsat forskningsområde.
Slutsatsen är att det finns ett behov av en kvalificerad, ämnesöverskridande utbildning på avancerad universitetsnivå. Detta, menar utredningen, skulle bidra till att på sikt höja kompetensen och kunskaperna hos dem som arbetar som upphandlare.
Vision, som organiserar en stor del av landets offentliga upphandlare och inköpare, tillstyrker:
– Förslaget om en kompetenshöjning genom en akademisk utbildning för upphandlare är bra, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision.
Hon ser även positivt på förslagen som går ut på att höja upphandlingskompetensen hos ansvariga politiker. Liksom på tankarna om att forma en nationell strategi för upphandling.
– Vi tror att detta kan bidra till att höja statusen för upphandlingsfrågor och därigenom öka möjligheterna att jobba mer strategiskt.
Nils Berntsson, marknadsdirektör på Martin & Servera, håller med. Att bättre utbilda upphandlarna genom inrättande av en högskoleutbildning stärker statusen för yrket och signalerar betydelsen av effektiv offentlig upphandling, menar han och fortsätter:
– Genom att sedan utbilda politikerna om hur offentlig upphandling kan användas för att uppnå politiska målsättningar kan förväntningarna på upphandlingarna bli mer realistiska.
SOI noterar att det finns enormt många professionella tjänstemän som gör ett ypperligt arbete inom ramen för den offentliga upphandlingen. Det finns även många kompetenta beställare som gör ett mycket bra arbete för att säkerställa den goda affären.
Det behövs dock ökat fokus på kompetensen för alla nivåer som är inblandade, skriver organisationens ordförande Lisbeth Johnson i ett pressmeddelande:
– Att arbeta med offentlig upphandling är utmanande, eftersom det sträcker sig över så många områden. Man kommer i kontakt med frågor som rör juridik, ekonomi, affärsmannaskap och med organisatoriska frågor.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer