Det är den eventuella rätten till justerade priser enligt byggbranschens standardavtal för entreprenader, AB 04/ABT 06, som det nu förhandlas om mellan många beställare och byggföretag.
Avtalens kapitel 6, paragraf 3, öppnar för justering av avtalade priser i fall av krig eller annat krisförhållande som ”väsentligt påverkar hela kostnaden för entreprenaden”.
– Det finns inga tydliga riktlinjer i vad som utgör vad som egentligen är en väsentlig prisjustering. Osäkerheten gör att det blir stopp i många byggprojekt innan man ens har börjat, säger Sofia Hansdotter, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta.
I rapporten Onormala prishöjningar i byggandet lyfter Sveriges Allmännytta, som representerar omkring 300 kommunägda bostadsföretag, användandet av den så kallade krigsparagrafen.
I 44 procent av fallen har entreprenörerna aviserat att man vill höja det överenskomna priset med hänvisning till ökade byggmaterialkostnader som en följd av pandemin och kriget i Ukraina.
De begärda prisökningarna ligger inom ett stort spann – från mindre än en procent till närmare 30 procent.
Krigsparagrafen nyttjas särskilt mycket för de ramavtalsupphandlade Kombohus som Sveriges Allmännytta erbjuder där förhandlingar varit aktuella i 16 av 23 projekt.
Sveriges Allmännytta redovisar även byggprojekt där det finns överenskommelser om nya kontraktspriser med krigsparagrafen som grund.
Totalt handlar det om 29 projekt med ett höjt kontraktspris på mellan 0,5 och 26 procent. I 21 av fallen handlar det om mindre än 10 procent.
I rapporten – som bygger på en enkät som gick ut under hösten med svar från 161 bostadsföretag – ges en bild av en högst rörig situation där diskussionerna mellan parterna om ”6:3” tar lång tid ”eftersom det råder oklarhet kring vad som ska bevisas och hur”.
Branschorganisationen Byggföretagen har i ett dokument redovisat sin syn på möjligheterna till prisjusteringar.
Sveriges Allmännytta menar att osäkerheten bidrar till att dämpa bostadsbyggandet och där enkätsvaren visar att hälften av företagen kommer att dra ner på projekt under 2023.
Även Boverket varnar för ett dystert 2023 i form av kraftig inbromsning av bostadsbyggandet. Myndighetens prognos är byggstart för 33 000 bostäder under året – att jämföra med 71 500 under 2021.
Sveriges Allmännyttas huvudförslag för att möta utvecklingen är undantag från LOU med en omstridd bedömning att det kan minska byggkostnaderna med ungefär tio procent.
Frågan kan bli högaktuell under vårriksdagen sedan Socialdemokraterna ställt sig bakom ”Exit LOU”.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer