I andra viktiga upphandlingsfrågor som den nya regeringen fått ”ärva” från regeringen Andersson hänvisas till pågående beredning i regeringskansliet.
Det gäller exempelvis förslag om reformerad upphandlingstillsyn samt Upphandlingsmyndighetens förslag för att främja ändamålsenliga inköpsorganisationer.
I frågan om S-regeringens lagrådsremiss för att beakta hållbarhet vid upphandling görs endast en redovisning av förslagen utan någon värdering eller hur regeringen tänker sig fortsatt handläggning.
Regeringen är däremot tydlig gällande att motverka arbetslivskriminalitet inom ramen för offentliga affärer och aviserar fortsatt fokus på arbetet med ett system för leverantörskontroll, där en utredning tillsattes tidigare i år.
Av budgetförslagets redovisningar framgår också att regeringen vill bevaka att mindre företag och idéburna organisationer får tillgång till offentliga affärer.
Den övergripande slutsatsen är att offentlig har en positiv utveckling:
”Att färre upphandlingar blir föremål för överprövning än tidigare, samtidigt som fler leverantörer deltar i upphandlingar, är positivt. Det indikerar att fler är nöjda med hur upphandlingarna genomförs och anser att de är korrekt genomförda, samtidigt som konkurrensen stärks.”, skriver regeringen i budgetunderlagets kapitel om offentlig upphandling.
Upphandlingsmyndigheten föreslås få en måttlig uppskrivning av sitt anslag med ungefär en procent till 112,3 miljoner kronor för 2023.
Kristdemokraten Erik Slottner har ansvar för offentlig upphandling som civilminister i den nya regeringen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer