Jag ser också fram emot ett spännande valår där lösningar på många samhällsutmaningar kommer att diskuteras flitigt. Inte minst när det gäller att sätta fokus på hur fler ska etablera sig på arbetsmarknaden. Många av oss som köpt Rädda Barnens julklapp ”Ingenting” önskar oss naturligtvis också att matchningen på arbetsmarknaden avsevärt ska förbättras under kommande år.
Ansvaret för att tillvarata allas kompetens och erfarenheter vilar på alla arbetsgivare. Jag ser gärna ett extra tydligt fokus på FN:s hållbarhetsmål nr 8, ”Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt”.
Själv tittar jag stolt tillbaka på det projekt som Randstads dotterbolag Antenn Consulting fick förtroendet att driva med stöd från Tillväxtverket. Projektet heter ”Enklare vägar till jobb” och syftet är att matcha nyanlända och långtidsarbetslösa med uppdrag hos våra befintliga och nya kunder.
Vi har samarbetat med arbetsgivare som varit angelägna om att hitta engagerade kandidater. När det gäller språkkunskaper har dessa arbetsgivare varit övertygade om att personerna kan förbättra sin svenska på arbetsplatsen.
Vi har fått förmånen att träffa många motiverade kandidater som tyvärr vittnar om att arbetsgivare allt för ofta utnyttjar arbetsmarknadsstöd och avslutar anställningen när stödet upphör. Det är en samhällsutmaning att hitta lösningar för att premiera de arbetsgivare som anställer kompetens och som ser alla arbetstagare som humankapital oavsett deras kön, ålder, födelseplats och eventuella funktionsvariationer.
Många pratar ofta om att invandrare ska anpassa sig till majoritetssamhället och integrera sig. Det synsättet tror jag bara leder till ett ”vi och dom – tänkande” som allt för ofta resulterar i att vi går miste om kompetens, erfarenheter och innovation. Begrepp som invandrare och nyanländ leder ofta till onödig kategorisering av människor i grupper som förknippas med olika former av stöd.
Det är en utmaning för oss som jobbar med kompetensbaserad rekrytering att de stöd som erbjuds påverkar och stigmatiserar de arbetstagare som borde vara eftertraktade resurser på en arbetsmarknad som har ett skriande behov av kompetensförsörjning.
Jag ser fram emot kommande mellandagsrea hos landets handlare, men den marknadsföringsretoriken ska vi alla som jobbar med kompetensförsörjning hålla långt avskild från kommunikationen med arbetsgivare som efterfrågar och finner kompetent personal. Det sänder fel signaler om vi lägger kompetent arbetskraft på en rea-hylla. Inte minst om några ställer tillbaka kompetensen på hyllan och väljer en ny. Gång på gång.
Under 2018 hoppas jag att ni funderar på om ni håller med mig om att fler och fler sfärer i samhället har fått en etniskt segregerad karaktär. Inte minst bristen på utomeuropeiska chefer märks tydligt i den offentliga sektorn.
Vidare vill jag än en gång påpeka att Antenns coacher ser en stark motivation och drivkraft till arbete i målgruppen nyanlända. Många har dessutom en bred kompetens med sig i bagaget. Många arbetsgivare vittnar som bekant om en stor och ständigt utmanande kompetensbrist. Detta trots att kompetensen finns i målgruppen!
Låt oss hjälpas åt att vidga alla normer vi kan och säkerställa en arbetsmarknad som inkluderar alla som kan och vill bidra till vårt lands hållbara tillväxt.
Låt oss också fundera på om och när vi blir förvånade över att exempelvis nyanlända muslimska kvinnor kan köra grävskopa och dessutom är skickliga montörer i en modern fordonsindustri. Eller när nyanlända män från Syrien med hr-bakgrund drömmer om att bli rekryterare eller arbeta inom socialtjänsten. Är vi verkligen så fördomsfria som vi vill tro?
Tillönskar er ett riktigt gott nytt och hållbart år från alla oss på Randstad.
Anki Elken
Hållbarhetschef
Randstad Sweden Group
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer