Upphandlarjobb för SLU, Banverket och Trafikverket, följt av drygt fem år inom olika konsultbolag och numera egen verksamhet genom Björn Åberg Konsult AB är en kort summering av karriären.
-Det har varit full beläggning sedan jag bildade eget för snart tre år sedan – med undantag för första tiden under pandemin i våras, berättar Björn Åberg, som har Hedesunda, cirka tre mil söder om Gävle, som bas för verksamheten.
Redan direkt efter gymnasiet i uppväxtstaden Uppsala fick Björn Åberg smak för upphandling som karriärspår utifrån ett allmänt intresse för ekonomi.
-Min lärare i företagsekonomi hade fått en fråga från Lantbruksuniversitetet, SLU, om folk att intervjua och det ledde till att jag började jobba där. När sedan en halvtidstjänst som upphandlare blev ledig var jag ensam om att räcka upp handen.
-Sedan blev det ekonomistudier vid Högskolan i Gävle men jag återvände till SLU efter examen och det blev återigen upphandling efter först en tid med redovisningsinriktning. Jag kände väl då att det kunde bli för mycket siffror med redovisning. Med offentlig upphandling får man både den ekonomiska delen och att komma närmare den verksamhet som berörs för att kunna göra bra affärer.
Björn Åberg beskriver hur han i olika steg under karriären utmanat sig själv.
-På Banverket var det en omställning att arbeta med entreprenadupphandling med dess större regelverk mot för som tidigare en inriktning på varor och tjänster. Det var också väldigt utvecklande att komma till en betydligt större inköpsorganisation med upphandlingar som en naturlig del av kärnverksamheten med egna utbildningar och alltid kollegor att kunna bolla frågor med.
-När jag sedan jobbat några år på först Banverket och sedan Trafikverket kände jag behovet av något nytt. Inte så att jag stod och stampade, men det var ändå rätt läge att gå över till konsultsidan efter att arbetat med upphandling i tio år. Under tiden på dåvarande EQC kom jag in mer på projektledning som en naturlig utveckling. Förutom att det var utmanande så gav det också en trygghet genom längre uppdrag.
Planerna på att starta egen verksamhet hade funnits länge och realiserades våren 2018.
-För att få stimulans i jobbet fullt ut behöver jag nog hamna på lite osäker mark då och då. Som egenföretagare får man ytterligare en affärsmässig aspekt genom den egna affären. Det blev naturligt att starta eget när jag fick förfrågan om ett längre uppdrag som jag kunde driva från starten med nybildade företaget.
Har det blivit som planerat?
-I stora drag, ja. Det har kanske blivit mer IT som ett nytt område och mindre uppdrag med anbudsskrivning är jag räknat med. Men jag är väldigt nöjd med hur det utvecklats och blandningen av upphandlingsuppdrag och projektledning känns som en bra omväxling.
De 15 dalakommunernas gemensamma telefonilösning, där upphandlingen administrerats av Upphandlingscenter (UhC) har varit ett längre uppdrag för Björn Åberg som täckt både upphandling och implementering.
Lantmäteriet, med huvudkontor i Gävle, har också varit en återkommande uppdragsgivare under de senaste åren.
Björn Åberg har tydligt upplevt pandemins påverkan på sitt företagande:
-Ifjol vår bromsades mycket in och sköts upp till hösten, så då var jag plötsligt nere på en beläggning på omkring halvtid. Men för egen del passade det egentligen ganska bra att gå ner i tempo.
-Jag hade jobbat mycket i flera år och kunde utan stress följa marknaden, som man brukar prata om är viktigt för egenföretagare. Det sammanföll också med ett stort projekt hemma där vi byggde ett orangeri som jag kunde lägga tid på att arbetsleda istället.
Under hösten blev effekten den motsatta:
-Allt man skjutit upp ville man komma igång med då och hitta digitala lösningar för många moment som alternativ till tidigare arbetssätt.
Hur har den digitala omställningen gått?
-Riktigt bra. Ibland när man tvingas till utveckling så kan det bli lyckat. Inom dalasamarbetet var vi väldigt fundersamma om det verkligen skulle fungera att inte ha vissa möten som fysiska, men det har inte varit några problem. Nu har vi svårt att se att vi kan gå tillbaka till att ha fullt ut så mycket fysiska möten som tidigare. I ett sådant samarbete, med representanter från 15 kommuner som kan behöva resa långt, sparar man mycket tid på digitala lösningar.
Björn Åberg delar sin arbetstid mellan gården i Hedesunda och ett kontor i Gävle. Många dagar jobbar han bredvid hustrun Erika, egenföretagare sedan 2015 och under den perioden programledare i sex säsonger för SVT:s Det sitter i väggarna.
I Erikas Åbergs nya bok finns för övrigt hemmaarbetsplatsen beskriven – ett badrum som byggs om till ett mindre kontor. Kontoret i stan har de gemensamt.
-Ofta är vi i stan båda två, men ibland sitter någon av oss hemma. Vi har djur också hemma så det kan vara skönt att jobba hemifrån ibland. Det brukar gå att hitta bra lösningar. Barnen går i skola i Gävle och kan då komma till kontoret och käka mellis innan de har träning på kvällen. Sen kan vi åka hem tillsammans hela familjen.
Lär ni av varandra som företagare?
-Ja, det tycker jag. Det blir en rätt naturlig dialog, även om man gör olika saker. Det kan handla om företagsutveckling och hur man ska jobba mot kunder. Jag hjälper till med Erikas bokföring och hon kan hjälpa mig om jag behöver någonting fotograferat. Nu efter boksläppet har vi sålt boken genom Erikas hemsida och det har medfört en hel del gemensamt jobb med att få logistiken att flyta.
Vad blir nästa steg och utmaning i karriären?
-Jag har faktiskt startat ett nytt bolag, Pileo Konsult AB, och då i samarbete med en annan ensamkonsult, Anne Rosengren, med upphandling och projektutveckling som inriktning. Corona har gjort att vi inte rullat igång det ordentligt, men där kan det bli tänkbart i framtiden att vi anställer, vilket aldrig varit tanken med mitt eget bolag.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer