I kommuner med samlastningscentral kör leverantörerna varorna till ett ställe för omlastning och vidare distribution till de olika enheterna. Från och med årsskiftet inrättar Kalmar kommun en samlastningscentral.
– Vi vill göra det möjligt för småskaliga producenter att vara med i stora kommunala upphandlingar. Det gynnar den lokala näringen samtidigt som vi når nya miljövinster, säger Anders Andersson, kommunalråd i Kalmar kommun.
Samlastning ger möjlighet att dela upp upphandlingar:
– Det är inte många småskaliga producenter som kan köra till hundra kök, men att köra till en gemensam lastningscentral är en helt annan sak, förklarar Bertil Dahl, också kommunalråd i Kalmar kommun.
Förutom vinsten för det lokala näringslivet ser man också en vinst för miljön. Minskade transporter gör att miljöpåverkan minskas.
– Tittar man på andra kommuner som genomfört liknande satsningar så redovisar de minskade utsläpp av koldioxid med mellan 40 och 80 procent, säger Dzenita Abaza, ordförande i servicenämnden, som flaggar för krav på fossilfritt bränsle i upphandlingarna av transporttjänster.
Per-Gunnar Fransson, enhetschef på serviceförvaltningen, menar att detta också kan leda till ökad kvalité och servicegrad på kommunens enheter:
– När antalet transporter minskar från kanske tio till två per vecka blir det lättare för verksamheterna att planera sina dagar.
Samlastningscentralen tas i bruk efter årsskiftet. Den 1 april ska livsmedelhanteringen till kommunens kök fungera fullt ut.
Inledningsvis är Nybro och Torsås kommuner med i projektet. Fler kommuner har option på att gå med.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer