Karlskrona hör till de kommuner som använt upphandlingsbonus för att delfinansiera upphandlingsenheten. Nyordningen infördes år 2007 och av enhetens budget har cirka en femtedel kommit från dessa avgifter som tas ut på vissa upphandlingar. I år har Karlskrona kommun tagit in knappt 2,9 miljoner kronor på detta system.
Kritiken har dock varit hård från näringslivshåll ända sedan förfarandet infördes i flera kommuner och inköpscentraler. Bonusnivån, som vanligen ligger på mellan en eller två procent av avtalets omsättning kritiserades redan 2014 av Svenskt Näringsliv i en rapport (pdf) för att systemet innebär fördyringar för leverantörer, särskilt de som har många underleverantörer.
Systemet, som också skulle kunna kallas förvaltningsavgift eller avtalsadministrationsavgift innebär att leverantörerna en gång om året ska summera och redovisa det totala värdet av sina leveranser.
Carina Centrén, regionchef för Svenskt näringsliv i Blekinge, var kritisk redan när bonusen infördes 2007 och sa då att vissa valt att avstå från att lämna anbud i upphandlingar för att de innehåller bonusar.
Nu anser hon att skolor, äldreboenden och annan kommunal verksamhet blir dyrare på grund av upphandlingsbonusen.
– Ja, det blir det. Som företagare måste man ju ta höjd för den här bonusen. Det är mycket pengar att spara för kommunen om det här sköts på ett mer professionellt sätt, säger hon i dag till P4 Blekinge.
Nu kan det vara slut med upphandlingsbonusar i Karlskrona. Patrik Hansson (S), kommunalråd i Karlskrona, håller med Svenskt Näringsliv och anser att systemet kan har gjort leveranser dyrare för kommunen och att intäkterna inte motsvarar fördyringarna.
I slutet av juni ska den budget tas där frågan om upphandlingsbonus ingår.
– Det här ger inga bra signaler och därför ska bonusen bort, säger Patrik Hansson till P4 Blekinge..
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer