Riksrevisionens granskning av statliga myndigheters skydd mot korruption (pdf) visar på uppenbara brister. Skyddet och systematiken i arbetet med att motverka korruption beskrivs som otillräckligt.
– Korruption skadar medborgarnas förtroende för myndigheterna och i förlängningen demokratin. Det är därför viktigt att myndigheterna tar riskerna på allvar och aktivt förebygger korruption, säger riksrevisor Jan Landahl.
Granskningen visar att en fjärdedel av 65 granskade myndigheter (som tillsammans omsätter cirka 90 procent av statens budget) inte har värderat korruptionsriskerna. De kan därmed inte veta vilka åtgärder de bör vidta för att effektivt motverka detta samhällsproblem.
Tjänstemän med ansvar för upphandlingsärenden befinner sig enligt Riksrevisionen i en särskilt utsatt position. Samma sak för dem som hanterar in- och utbetalningar, tillsyn, brottsutredningar samt tillstånd och certifiering
– En anledning till att så många inte har analyserat korruptionsriskerna kan vara att myndigheterna underskattar riskerna och tror att korruption inte kan förekomma hos dem.
Nästan alla myndigheter har riktlinjer. Fast det handlar inte sällan om pappersprodukter som inte är anpassade till verksamheten.
Rådet till myndigheterna är att intensifiera utbildning och arbete med denna typ av frågor. Detta bland annat mot bakgrund av att en tredjedel av myndigheterna som har risker inom upphandling och inköp underlåter att utbilda personalen.
Riksrevisionen påpekar också att regeringen saknar en samlad bild av hur myndigheterna arbetar med att förebygga korruption. Det är upp till varje myndighetsledning om och hur de vill arbeta med frågorna.
– Regeringen bör överväga ett tydligt krav på alla myndigheter att värdera risker för korruption.
Till övriga konkreta råd hör att myndigheterna ska införa rutiner för hur personalen kan anmäla misstankar om korruption. Arbetsrotation beskrivs som ett effektivt sätt att motverka korruption, speciellt i upphandlingssammanhang.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer