Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

Klippans upphandlare får bäst betyg

Företagare som varit i kontakt med sin kommun ger högst betyg åt upphandlare i Klippan, Strängnäs och Täby. Det som värdesätts högst är kompetens och information. Det framgår av en enkät från SKR.

| 2021-04-22

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har i år kompletterat sin årliga nöjd kund-undersökning bland företagare med en separat del om upphandlingar. 

Den har besvarats av 3 000 företagare i 35 kommuner som alla haft ett konkret ärende hos sin kommuns upphandlingsenhet eller motsvarande.

Kommunerna tilldelas ett NUI-värde (nöjd upphandlings-index). Ett värde på 70 eller högre bedöms vara ett högt resultat, 62-69 motsvarar godkänt och lägre än 62 är ett lågt resultat.

För de 35 kommuner som finns med i undersökningen är snittet 63, det vill säga med liten marginal godkänt. 

Högst värde för upphandling får Klippan (74)  följt av Strängnäs (72) och Täby (70). I botten återfinns Lysekil (52), Huddinge (59) och Göteborg (59).

– Spridningen av det nöjdhetsindex som företagarna ger kommunerna är relativt liten. Det är större skillnad när det gäller vad företagare anser om exempelvis bygglov eller miljö- och hälsoskydd, säger Jan Torége, utredare på SKR.

Det är kommunerna själva som valt om de vill delta i undersökningen.

– Alla kommuner kom inte igång med undersökningen detta första år. Men vi räknar med att fler att kommuner vill vara med i undersökningen om upphandlingar som presenteras 2022.

I SKR:s breda undersökning om kommunernas service till företagen, som i år omfattar 189 kommuner, är effektivitet det klart viktigaste serviceområdet. 

När det gäller upphandlingar är det däremot serviceområdena kompetens och information som värderas högst av företagarna som besvarat enkäten. 

   – Det är inte förvånande. Hög kompetens och tydlig information är en nödvändighet för att företagen ska vara nöjda med kommunen som upphandlare, säger Jan Torége.

Läs mer: Klippans KommunNöjd kund-undersökningSKRSträngnäs kommunTäby Kommun

Olof Axelsson

olof@upphandling24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

14 kommentarer på "Klippans upphandlare får bäst betyg"

  1. Roger Himmelsköld skriver:
    22 april, 2021 kl. 16:49

    Kan man få be om lite bättre journalistik tack!
    NUI kommer förhoppningsvis bli ett bra och rättvisande mått med tiden.
    Att redovisa resultatet nu, när allt är i sin linda, blir däremot närmast löjeväckande. Av de fem i toppen är det endast en som bygger på något underlag att tala om. Värden för övriga bygger på 66 ner till 13 svar!
    Dvs, nästan inget underlag alls. För de fem med lägst värden är förhållandet det motsatta. Tre av de fem bygger på mellan 120 – 174 svar. Dvs ett bättre underlag. Publicerar man istället en lista med antal svar per kommun så byter topp och botten, med något undantag, plats. Att redovisa något med så klent underlag är både meningslöst och missvisande. Kan rekommendera en bra bok: ”Lögn och sanning med statistik” av Göran Andersson.

    Skärpning tack!

  2. Upphandlare i Klippan skriver:
    22 april, 2021 kl. 21:35

    Heja Klippan! Roligt att se hur åratal av hårt och hederligt arbete bär frukt vilket utöver denna fina utmärkelse inte minst märks när vi pratar med anbudsgivare.

  3. Lelle skriver:
    22 april, 2021 kl. 22:46

    Grattis Klippan från Lysekil!

    Vi kanske inte tar er nästa år, men vi ska arbeta hårdare.

  4. Magnus B skriver:
    22 april, 2021 kl. 22:47

    Alla 13 då kan tänka….

  5. Abel skriver:
    22 april, 2021 kl. 23:24

    Roger, såg att du arbetar på Huddinge. Där har jag pluggat. Det är inte så konstigt att små kommuner får färre antal svar än stora. För de små kan också några starkt avvikande svar ge stort utslag på placeringen, eftersom de fått så få omdömen. Visst kan därför tillförlitligheten vara sämre gällande statistiken för de små kommunerna, men det behöver absolut inte vara så. Oavsett, säger jag också grattis till Klippan, men även till Strängnäs och Täby.

    De kommuner som däremot både fått mest svar och dålig ranking, bör fundera över vad som kan förbättras. Huddinge gjorde ju en rejäl uppryckning i SKR:s Nöjd kund-index (NKI) från 73 till 77 till plats 53, bra jobbat och fortsätt så!

    Visst kan ni göra samma uppryckning med upphandlingen!

  6. Torbjörn Olsson skriver:
    23 april, 2021 kl. 09:01

    Ja hur stor tillit ska man ge den listan??? Särskilt som en av topp 7 (utan att peka ut vem) inte ens har en anställd upphandlare…

    Den listan ska nog tas med ett mycket stort mått av salt… tyvärr

  7. Anders Karlsson skriver:
    23 april, 2021 kl. 11:30

    Utmärkt initiativ av SKR. Det är troligen inte en slump att merparten av kommunerna i bottenskiktet själva eller genom sina helägda bolag flera gånger fått betala upphandlingsskadeavgift till KKV. Det i sig är ju inte ett diplom för god kunskap gällande upphandling.

  8. Jan-Åke Nilsson skriver:
    23 april, 2021 kl. 12:07

    God idé, men visst skulle det vara bra med fler svar, även om den här typen av frågor främst brukar ge svar från de som är väldigt nöjda eller väldigt missnöjda. Kanske indexet kan utökas med ytterligare parametrar? Som antalet ansökningar om upphandlingsskadeavgift och antalet överprövningar och utfallet av dessa?

  9. Kålle skriver:
    23 april, 2021 kl. 12:22

    Känns inte trovärdigt för fem öre med Sigtuna på sjätte plats. De måste ha missat Uppdrag gransknings reportage om mutskandalen i Sigtuna eller var det bara personal från NCC som svarade?

    Göteborg verkar dock ligga på rätt plats efter sin mutskandal som till och med fått en egen sida på Wikipedia, https://sv.wikipedia.org/wiki/Muth%C3%A4rvan_i_G%C3%B6teborg.

  10. Magnus B skriver:
    23 april, 2021 kl. 13:53

    Stopp ett tag nu, dags att lägga i handbromsen. Varken Sigtuna eller Göteborg handlar ju om upphandlingsfunktionerna, tvärtom, felet var ju att de inte var inblandade o kunde styra bort korruptionen.

    Det dåliga med undersökningen är ju det usla underlaget.

  11. Bengt Svensson skriver:
    25 april, 2021 kl. 15:27

    Att klaga på Upphandling24 för dålig journalistik och indirekt på SKR, för att man hamnat i bottenskiktet i en undersökning är talande och visar tydligt på det stora behovet av indexet.

    Överlag är undersökningen bra och baserad på hela 2 979 svar. Det är heller inte någon som suttit hemma i sin källare och tagit fram indexet, utan SKR, Sveriges Kommuner och Regioner och har garanterat använt för ändamålet rätt kompetens.

    De flesta kommuner har fått ett relativt högt antal svar och det finns heller inte hur många företag som helst som deltar i upphandlingar, särskilt hos mindre kommuner. För att tydliggöra det, klistrar jag i slutet av kommentaren in antalet svar som varje kommun fick.

    Indexet behövs. Som anbudsgivare behöver man ofta fokusera sina resurser och då är det så klart tacksamt om det finns en lista över de kommuner som enligt anbudsgivarna själva, högst värdesätter information, tillgänglighet bemötande, kompetens och rättssäkerhet.

    Tjänstemän på kommuner och regioner förstår långt ifrån alltid att de verkar på en öppen marknad och att de kan ha mycket att vinna på att bli bättre på att attrahera både människor och företag.

    Ale 86
    Alingsås 91
    Enköping 64
    Eskilstuna 195
    Gävle 45
    Göteborg 174
    Hallsberg 45
    Halmstad 115
    Huddinge 125
    Hässleholm 72
    Karlskoga 50
    Karlstad 83
    Klippan 26
    Kumla 15
    Kungälv 71
    Landskrona 115
    Lekeberg 13
    Linköping 121
    Lysekil 18
    Munkedal 20
    Nacka 120
    Sandviken 75
    Sigtuna 89
    Skara 28
    Strängnäs 64
    Tanum 34
    Tierp 55
    Trelleborg 91
    Täby 66
    Upplands Väsby 83
    Uppsala 211
    Vallentuna 93
    Västervik 59
    Västerås 171
    Örebro 138

  12. Magnus B skriver:
    26 april, 2021 kl. 08:18

    Ja du ”Bengt” du har ju just visat att hälften av kommunerna har väldigt få svar. Att det är bra med jämförelser ser jag inte att någon ifrågasatt.
    Har man pluggat bara några poäng statistik, inser man att underlaget inte räcker för en vettig jämförelse…

  13. Bengt Svensson skriver:
    26 april, 2021 kl. 11:57

    Låt mig gissa ”Magnus B” att du arbetar på någon av kommunerna i det absoluta bottenskiktet. Tänker du lika när du ska välja restaurang? ”Hmm, det är bara 13 som lämnat betyg på den här lilla restaurangen, alla var helnöjda och ingen som blivit matförgiftad, nej, jag ska nog satsa på att äta på den här jätterestaurangen istället med sämst snittbetyg och över 120 recensioner?”

    Att undersökningen i det här fallet har utförts av kommunernas och regionernas egen organisation SKR, ökar trovärdigheten. Som anbudsgivare och med bakgrund inom statistik, ger undersökningen för sitt syfte ett gott stöd, särskilt var vi inte bör lägga ned för mycket resurser.

    Var och en får naturligtvis tycka och tänka som den vill, men själv gillar jag ödmjuka personer som alltid strävar efter förbättring gällande sitt eget arbete och ansvarsfullt tar vara på möjligheter till förbättring istället för att skylla på andra.

  14. Pontus Lovehav skriver:
    27 april, 2021 kl. 15:41

    Skulle vara intressant att ta del av uppgifter om hur fördelningen mellan vinnande och förlorande anbudsgivare ser ut i respektive kommuns totala antal svar.

    Vet såklart inte detta med säkerhet, (någon kanske har sådan statistik?) men för mig känns det inte helt långsökt att större kommuner får fler anbud i genomsnitt än mindre kommuner.

    Det borde, ifall mitt antagande är rätt, innebära att andelen svar från förlorande anbudsgivare är högre för de kommunerna som har många svar och stort underlag. Detta kan också vara en del av förklaringen till att det ser ut som det gör.

    Ligger liksom i sakens natur att inte vara helnöjd om en inte blir tilldelad kontrakt/avtal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Triay

Bommar uppföljningen igen

Arbetsrättsliga villkor är ytterligare ett område där kraven i offentlig upphandling inte harmoniserar med tillräcklig uppföljning.

Kerli Faramarzi.

Koll på avtal och tänder

Karriär

Åren som tandläkare väckte intresse för juridik och avtalsfrågor. Kerli Faramarzi fann ett nytt karrärspår inom tandvården som avtalscontroller och jurist vid Folktandvården Stockholms inköpsenhet.

Örebro och Östersund i framkant

Offentliga inköp får kosta mer om klimatet påverkas mindre. Det anser närmare hälften av svenskarna, enligt en undersökning från Fossilfritt Sverige. Organisationen vill se en snabbare omställning och lyfter fram Örebro och Östersund som förebilder.

”Referenskrav utestänger de små”

Små lokala företag utesluts från offentlig upphandling genom kraven på referenser. Det menar representanter för organisationen Svenskt Näringsliv, som efterlyser mer framåtsyftande genomförandebeskrivningar.

Hade velat se fler sanktioner

Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten är positiv till regeringens plan att skärpa straffen för otillåtna direktupphandlingar. Samtidigt varnar han för att det kan bli problem på andra områden.

Kritiseras för felaktiga avtal

Kriminalvården, Malmö universitet och Lunds universitet har ingått hyresavtal för lokaler som borde redovisats som finansiell leasing. Det framgår av Riksrevisionens senaste rapport till riksdagen.

Lediga jobb

Strategisk IT-upphandlare – Telge Inköp

Senior upphandlare till MKB Fastighets AB

Senior upphandlare till Chalmers

Strategisk inköpare till ekonomienheten, SPSM

Upphandlare inom entreprenadområdet till Huddinge kommun

Upphandlare till Huddinge kommun

Polisen

Verksamhetsspecialist lager- och inventariesystem till Polismyndigheten

  • IT upphandlare till Malmö stad
  • Operativa inköpshandläggare sökes till Upplands-Bro kommun
  • Inköpare som vill göra skillnad på riktigt, Polismyndigheten
  • Inköpare med utökat kundansvar till Adda Inköpscentral
  • Junior upphandlare till Kungliga Operan
  • Upphandlare till Södertörns högskola
  • Upphandlare till Eskilstuna kommun
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig skriva bättre avtal

Avtalet är kärnan i affären och avtalsrätten i sig regleras inte i LOU. Därför är det viktigt att du som upphandlare sätter dig in i hur du formulerar korrekta avtal och vad du bör tänka på för att säkerställa en bra affär.

Senaste nyheterna

Bommar uppföljningen igenBommar uppföljningen igen
Koll på avtal och tänderKoll på avtal och tänder
Örebro och Östersund i framkantÖrebro och Östersund i framkant
”Referenskrav utestänger de små””Referenskrav utestänger de små”
Hade velat se fler sanktionerHade velat se fler sanktioner
Kritiseras för felaktiga avtalKritiseras för felaktiga avtal
Fler anbud sänker kostnadenFler anbud sänker kostnaden
Ekomat minskar – Örebro köper mestEkomat minskar – Örebro köper mest
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Hållbarhet är mer än bara miljö

Du behöver förstå grunden för att kunna bli en bra kravställare. Det är så lätt att hållbarhetsfrågan bara blir miljö eller som jag också märkt, bara blir klimat, det är ju många fler frågor än så inom området! Det menar Malin Möller, hållbarhetsexpert och kursledare på Upphandling24.

Senaste kommentarerna

  • Ny robot ska ge svar om LOUKan roboten svara på frågan hur många tusentals timmar landets upphandlare årligen lägger på att lämna ut tilldelningsinformation till Tendium?...
  • Grannsamverkan bryter mot LOUSamverkansavtal innebär att ingen ersättning utgår för tjänsten.
  • Ny robot ska ge svar om LOUHej Martin. Det finns en klickbar länk i första raden av artikelns brödtext, ordet "Louis" i blått.
  • Muthärva som växerKreativt att kalla det för en utbildningspott. Sen är det intressant att se hur billigt vissa säljer sig. 200 000...
  • Ny robot ska ge svar om LOUNär finns Louis tillgänglig och var får jag som myndighet tag på denna?

Aktuella utbildningar

  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 16 oktober
  • Anbuds­utvärdering | 18 oktober
  • Agil upphandling | 19 oktober
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 25-26 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 9 november
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 14 november
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 15 november
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 16 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 22-23 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 30 november
  • Hållbar upphandling | Hösten 2023
  • LOU på två dagar | 6-7 december
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lägg inte avtalet i byrålådan!

Likväl som du gör upphandlingar måste du jobba aktivt med uppföljningar av avtal, det är en viktig byggsten i en verksamhet och något som måste prioriteras menar Petra Rantzow, expert på avtalsförvaltning och kursledare på Upphandling24.

ANNONS FRÅN AFF

Aff gör oss och leverantören trygga

– Utan Aff skulle våra upphandlingar bli än mer omfattande, säger Anders Kjellqvist på Micasa. Han uppskattar att Aff uppdateras och utvecklar branschen, och ser stora fördelar med att avtalen använder samma begrepp och struktur. Det skapar trygghet.

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Inget ramavtal i LUF:s mening
  • Säpo förnyar råd om säkerhetsskydd
  • Upphandlaren viktig i totalförsvaret
  • Burlöv ger barnen en röst
  • Upprop för prisutvärdering på riktigt
  • ”Nej, du tolkar HFD-dom fel”
  • Vi bör alla bli lite mer brittiska
  • Föreslår att kinesiskt anbud förkastas
  • Ett steg fram — 22 steg tillbaka
  • Så fixade hon jätteupphandlingen
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Undvik falluckor vid ramavtal!

– Det är så spännande att borra ner sig i de juridiska frågeställningarna som gäller just ramavtal och avrop från ramavtal. Hur kan du upphandla och använda dig av ramavtal på ett så praktiskt sätt som möjligt? Det frågar sig Mathias Sylvan, som leder kursen Ramavtal. Men han varnar också för de minor du kan gå på.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »