Att säga upp sig är skrämmande – inte minst eftersom du som anställd är i en beroendeställning gentemot din arbetsgivare. Angelica Gustafsson, rekryterare på Randstad, delar med sig av hur du lämnar dig själv, dina kollegor och chefen med en känsla av att det trots allt blev så bra det kunde.
Lämna med goda relationer i bagaget
För många grundar sig oron i att relationen till arbetsgivaren ska skadas, och hur man ska kunna gå vidare med goda referenser i ryggen.
– Referenser är viktigt att tänka på, men det är inte vad som kommer att fälla avgörandet när du söker jobb i framtiden. Referenstagningen kommer ganska sent i processen. Som rekryterare har jag i det läget redan träffat kandidaten och bildat min egen uppfattning, och arbetsgivaren har ofta bestämt sig för att det är en person man vill satsa på, säger Angelica och fortsätter:
– Med det sagt är det dock viktigt att alltid försöka lämna en arbetsgivare med så goda relationer som möjligt, du vet aldrig när era vägar kommer att korsas igen.
Förenkla överlämningsprocessen
Du har ingen skyldighet att meddela din arbetsgivare att du funderar på att söka dig vidare. Men planerar du att lämna din chef som referens och ni har en bra relation kan det vara klokt att lägga korten på bordet och förvarna, menar Angelica.
– Det som är viktigt är att, oavsett när du väljer att säga något, är din chef den första som får beskedet. Det är hen som drabbas av den största förändringen och kommer att behöva planera för det. Underskatta inte hur snabbt ordet sprider sig bland kollegor, även om du har gott förtroende för dem.
När det kommer till dina kvarvarande arbetsuppgifter är det klokt att vara så behjälplig som möjligt i processen att slussa in din ersättare. Gör färdigt det som går och se till att finnas tillhands för att hjälpa den som ska ta över din roll.
Håll ut – hela vägen in i mål
Även om beskedet är levererat och du känner dig redo att gå vidare är ditt uppdrag inte slutfört. Se till att ha koll på hur lång din avtalade uppsägningstid är – och att, framför allt, prestera på precis samma nivå som tidigare medan den pågår.
– Det är inte helt ovanligt att en person som har sagt upp sig saktar ner lite. Man kanske inte tycker att det är lika viktigt med punktligheten eller att se till att alla får rätt information, säger Angelica och summerar:
– Det gäller att komma ihåg att dina kollegor ska jobba kvar på arbetsplatsen, och att ett negativt intryck av din sista tid ganska lätt kan överskugga dina tidigare prestationer.
Artikeln kommer ursprungligen från Randstads karriärblogg.
Angelica Gustafsson
Rekryterare, Randstad
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer