I vita jobb-modellen tar kommuner som till exempel Malmö hjälp av fackliga företrädare och deras branschkännedom för att kontrollera anbudsgivarna. Hittills har fackförbunden erbjudit tjänsten utan kostnad.
För en tid sedan protesterade Svenskt Näringsliv mot denna arbetsfördelning. Nu sprider sig invändningarna mot om kontrollen verkligen är en facklig uppgift.
Enligt Almega bör de kontroller som krävs utföras av den upphandlande myndigheten – eller i andra hand en professionell aktör som till exempel en extern revisor.
– Det är bra att åtgärder vidtas för att stänga ute oseriösa företag från den offentliga marknaden. Men det kan göras på andra sätt än att skicka ut facket som kontrollanter, menar Stefan Holm, Almegas expert på offentliga upphandlingar.
I vita jobb-modellen (pdf) slås fast att kontrollanterna har tystnadsplikt. Eventuella tveksamheter som de möter ute på de arbetsplatser som besöks i rollen som kontrollant rapporteras till kommunen och får inte föras vidare till det egna fackförbundet.
Detta till trots tycker Almega att insynen i företags ”inre liv” såsom bokföring och personalliggare inte känns bra. Balansen mellan arbetsmarknadens parter kan rubbas.
Samtidigt som debatten pågår har Konkurrensverket inlett en utredning. Malmö stad ska före den 17 april svara på verkets frågor.
Kontroll – inget fackjobb
Protesterna mot fackets nya roll som kontrollant i vita jobb-modellen sprider sig. Almegas Stefan Holm tycker exempelvis att upphandlande myndighet själv, eller möjligen en extern revisor, borde kontrollera att ställda krav uppfylls.
| 2015-03-16
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer