Redan i början av april formades ”Fyrlän” där de fyra största regionvårdgivarna (Skåne, Stockholm, VGR och Östergötland) fick ett särskilt uppdrag som nationell inköpscentral.
Enligt SKR har samverkansmodellen – där även avstämningar med myndigheter ingått som en viktig del – varit avgörande för att möjliggöra stora inköp av läkemedel i en tid med enorm, global efterfrågan.
Styrkan genom samverkan har öppnat för helt andra möjligheter än om regionerna skulle ha agerat som enskilda köpare och gjort att mer läkemedel kunnat levereras till Sverige.
I ett blogginlägg öser Fredrik Lennartsson, avdelningschef på SKR, beröm över ”storregionernas” arbete:
”Trots stora behov och hård global konkurrens har de under våren lyckats säkerställa tillgången på kritiska läkemedel. De har kunnat sprida ut riskerna genom att använda sig av fler olika leverantörer i olika länder. De har också möjliggjort speciallösningar, såsom dialog med norska hälso- och sjukvården om inköp av narkosläkemedlet propofol och avtal med en amerikansk leverantör för en donation av läkemedlet remdivisir.”
Enligt Fyrlänsrepresentanterna var det märkbart tidigt under pandemin att stora läkemedelsföretag prioriterade avtal med nationella aktörer.
I avsaknad av en nationell upphandlingsfunktion och beredskapslager för läkemedel hade Sverige ett svagt utgångsläge i konkurrensen om kritiska läkemedel.
–Genom att agera som en nationell aktör med ett uttalat mandat hade vi helt andra möjligheter att köpa än när regionerna agerade var och en för sig. Tack vare den här modellen har vi lyckats få betydligt mer läkemedel till Sverige än vi annars hade kunnat få, säger Maria Landgren, läkemedelschef i Region Skåne och medel i den operativa styrgruppen inom ”Fyrlän”, till Läkemedelsvärlden.
I en särskild skrift har SKR summerat de första fem månaderna med pandemin.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer