Som chef för juridik- och anbudsavdelningen på Semantix har Maria Krantz svarat på många upphandlingar. Både väl genomtänkta sådana – och även upphandlingar där ingen eller liten hänsyn har tagits till branschens förutsättningar. Därför föddes idén om att instifta ett anbudspris:
– Tanken är att belöna de goda exemplen på upphandlingar där branschkunskaper har tagits tillvara och där slutanvändare, upphandlare och leverantören är nöjda med avtalet, säger prisets initiativtagare.
Maria Krantz konstaterar att en upphandlare sällan har de branschkunskaper som krävs:
– Därför är det extra viktigt att på ett bra sätt utnyttja leverantörens kunskaper.
Anbudspriset delas ut under Almegas upphandlingsdag den 14 april. Utmärkelsen går till en upphandlare eller avtalsförvaltare som vidgat sin syn till att omfatta mer än bara den upphandlande myndighetens behov. Arbetet med att hitta en värdig vinnare, som genom dialog med branschens aktörer ställt väl avvägda och uppföljningsbara krav, pågår som bäst.
– Vi leverantörer har få eller små möjligheter att påverka kravställandet och därför är Anbudspriset ett sätt för oss att uppmuntra vad vi tycker är bra!
Maria Krantz berättar att juryn arbetar med såväl inkomna nomineringar som goda exempel som man själva identifierat. Fler tips välkomnas. Förutom Semantix står organisationer och leverantörer som Almega, Bring Citymail, Manpower, Sveriges byggindustrier och Sveriges kommunikationsbyråer bakom priset.
Jessica Bjurström, vd för Sveriges kommunikationsbyråer, säger att hon vill bidra till priset för att hålla dialogen igång:
– Vi som branschorganisation är alltid för bästa praxis före pekpinnar och jag tror vi kan lära oss mycket av de vinnande bidragen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer