Trots knappa ekonomiska resurser prioriterar många kommuner, landsting och regioner varor från välkända producenter. Detta till trots tvingas kostcheferna regelmässigt att acceptera varor av andra märken än de beställda och som dessutom kan ha andra ursprungsländer än de avtalade originalvarorna.
I spåren av hästköttsskandalen sätter landets kostchefer nu sökarljuset på en ”irriterande ovana” hos livsmedelsgrossisterna. Det handlar om varor med kända varumärken som vid leverans byts ut mot produkter av andra fabrikat.
– Grossisternas ovana att skicka oss utbytesvaror riskerar i slutändan att gå ut över måltidskvaliteten, menar Karin Lidén, ordförande i branschorganisationen Kost & Näring.
Parallellt med detta ordförandeskap arbetar Karin Lidén som kostchef i Kramfors kommun. Hon poängterar att avtal är till för att hållas:
– Som de storkunder vi kostansvariga är ska vi kunna förvänta oss att det vi har beställt också levereras.
Redan för ett år sedan luftade Kost & Näring missnöje med grossisternas till synes systematiska utbyte av varor. Enligt en enkät som just nu genomförs bland de kostansvariga i landets kommuner är fenomenet med utbytesvaror fortfarande en del av vardagen.
Bytena sker ofta till egna grossisternas egna varumärken. Även om Karin Lidén på inget sätt misstänker att dessa varor innehåller något annat än vad som anges i innehållsdeklarationen efterfrågas mer kontroll.
Förslaget är en heltäckande ursprungsmärkning för livsmedelsprodukter, också de som är sammansatta. I och med att den europeiska marknaden för livsmedel idag i stor utsträckning är gränsöverskridande måste även kontrollmekanismerna vara det. Dessutom krävs ett slut på varubytena:
– De märkesvaror som landets kostchefer utifrån sin kompetens, erfarenhet och omsorg om matgästerna beställer till sina verksamheter ska också levereras.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer