Trafikverkets omdebatterade upphandling av färjetrafik mellan Gotland och fastlandet inleds nu på allvar. Att svara på hur Gotlandstrafiken i detalj kommer att vara utformad från 2017 går dock inte.
Istället för att i förväg låsa sig till ett visst trafikupplägg ställer verket i underlaget till upphandlingen ett antal minimikrav.
– Alltför höga minimikrav skulle minska möjligheterna till en konkurrens i upphandlingen. Min utgångspunkt är att skapa förutsättningar för en större affärsmässighet, säger Gunnar Malm, generaldirektör för Trafikverket.
Trafikverket strävar efter trafik med långsiktigt stabila förutsättningar för resenärer och näringsliv
– Jag bedömer att det kan bli både bättre kvalitet samt miljövänligare och billigare för samhället om anbudsgivarna själva får möjlighet att presentera trafiklösningar som vi sedan kan jämföra i upphandlingen.
Ekonomi och miljö är självklart viktigt. För att nå dit krävs ökad konkurrens – något som ska uppnås genom en lång avtalsperiod. Det nya avtalet om Gotlandstrafiken ska löpa från februari 2017 och tio år framåt.
Trafiken ska gå året runt med i princip två dubbelturer per dag mellan Visby och Nynäshamn samt en dubbeltur mellan Visby och Oskarshamn. För att garantera en rimlig prisnivå bestäms ett maxpris som ska gälla för bofasta på Gotland samt för godstrafik.
Krav ställs även på turtäthet och maximal överfartstid som är längre än idag, något som redan mött kritik. Underlaget ger möjlighet till ett ändrat trafikupplägg för en mer flexibel tidtabell med anpassning till godslogistiken. Trafikverket ställer krav på total kapacitet för att tillgodose ett ökat resande över tid.
– Det finns inget som hindrar anbudsgivare från att presentera lösningar som ligger över minimikraven, till exempel vad gäller överfartstid, säger Gunnar Malm.
Det nya avtalet blir ett så kallat nettoavtal som innebär att operatören får en fast ersättning från staten och behåller intäkterna från trafiken, något som ger incitament för att öka resandet
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer