Konkurrensverkets kritik mot Landstinget Västernorrlands köp av tjänster från konsultföretaget Mantec i samband med rationaliseringar vid landstingets sjukhus var inte nådig. Den översyn av upphandlingar och inköp i landstinget som därefter gjordes kommer att resultera i stora förändringar.
– Vi har några fall där vi har fått på skallen men nu blickar vi framåt. Vi inser nu att stora vinster kan uppnås om vi utvecklar oss inom upphandlingsområdet, säger landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg till Upphandling24.
Översynen, som avslutades i oktober i fjol, resulterar bland annat i en förändrad organisation. Samtidigt utökas personalstyrkan. De 21 heltidsresurserna är sex fler än idag. I dessa ryms ett antal nya roller: controllers, e-handelsservice, jurist, kategoriansvariga och miljöansvarig.
– Vi ska modernisera oss och nu ska upphandlingen få den strategiska funktion som den ska ha, säger Per Wahlberg.
Per Wahlberg berättar att åtgärderna görs för att landstinget ska nå den kostnadsreducering som höstens översyn av upphandlingar och inköp visat vara möjlig.
Besparingspotentialen är 102 miljoner kronor.
– Upphandling är ett mycket viktigt område att utveckla. Genom bredd och kompetens inom detta område har landstinget stora möjligheter att förbättra sin ekonomi, säger han.
Fjolårets översyn pekade även på ett behov av att kartlägga upphandlingsavdelningens kompetensbehov. Den kartläggningen är nu avslutad. När en ny inköpschef har rekryterats kommer Sören Lanner, som är den nuvarande chefen, att övergå till en ny roll som seniorkonsult. Arbetet med organisation och rekryteringar startar omgående.
– Genom att vara duktig på att utforma och utvärdera upphandlingsunderlag kan vi bättre tillvarata de möjligheter som en väl genomförd upphandling innebär. På det sättet får vi mest nytta för varje satsad skattekrona, summerar Per Wahlberg.
Landstinget Västernorrland upphandlar årligen varor och tjänster för mer än en miljard kronor.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer