Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Månadens profil
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
    • Anbudsutvärdering
    • Avtalsförvaltning
    • Entreprenadupphandling och AMA AF
    • Hållbar upphandling
    • Kvalificerad entreprenadupphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning
    • Leda upphandlingar effektivt
    • LOU på två dagar
    • Ramavtal
    • Robusta IT-avtal
    • Säkerhetsskyddad upphandling
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
  • Platsannonsera

”LOU snedvrider konkurrensen”

DebattSveriges Allmännytta arbetar för att de allmännyttiga bostadsföretagen ska kunna bygga hyresrätter som fler har råd med. Om de inte behöver tillämpa LOU skulle detta underlättas, något som kritiseras i en debattartikel av Henrik Willquist och Karl-Henrik Persson. De menar att LOU inte är problemet, det är bara att man lär sig tillämpa lagen, skriver Anders Nordstrand, vd, i en replik.

| 2022-04-13
Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta.

Men så enkelt är det inte. Problemet är att kravet på allmännyttan att tillämpa LOU snedvrider konkurrensen mellan dessa bostadsföretag och deras privata konkurrenter.

År 2011 anpassades lagstiftningen som styr allmännyttan till EU:s statsstöds- och konkurrensregler. Syftet var att allmännyttan inte ska ha några fördelar jämfört med privata företag på grund av det kommunala ägandet, men inte heller – och det är viktigt – några nackdelar jämfört med privata företag.

Detta kom till uttryck i allbolagen genom kravet på att bostadsföretagen ska bedriva verksamheten enligt affärsmässiga principer. I propositionen står: ”Affärsmässighet avser det övergripande förhållningssätt som ett icke subventionerat företag på en marknad intar inför investeringar, i sin dagliga drift och i relation till andra aktörer.”

Ett sådant förhållningssätt är knappast förenligt med en tvingande lagstiftning som detaljreglerar upphandlingsförfarandet. Problemet berördes av Utredningen om allmännyttans villkor och från Sveriges Allmännytta framhöll vi tydligt när den nya allbolagen bereddes att affärsmässiga principer inte är förenliga med LOU.

Under de tio år som förflutit har allmännyttan ändå tvingats följa LOU och bostadsföretagen har naturligtvis lärt sig tillämpa lagen allt bättre med åren. Flera utredningar har visat att de allmännyttiga bostadsföretagen är duktiga på att upphandla enligt LOU.

Samtidigt har det blivit allt tydligare att kravet på att tillämpa LOU medför flera negativa konsekvenser vilka sammantaget utgör en uppenbar konkurrensnackdel gentemot privata bostadsföretag.

Kravet gör det till exempel omöjligt att genomföra affärsmässiga förhandlingar liksom samplanering av projekt och långsiktiga utvecklingssamarbeten.

Andra effekter är att allmännyttan ofta får väldigt få anbud, men desto mer omfattande överprövningar av tilldelningsbeslut. Bostadsföretagen vinner den absoluta merparten av de överprövningar som görs av deras upphandlingar, men även om det allmännyttiga bostadsföretaget får rätt i domstol så försenas den enskilda upphandlingen vilket leder till ökade kostnader. Som reglerna är konstruerade spelar det i dessa fall faktiskt ingen roll hur duktig man än är på att tillämpa LOU. 

Kravet på att tillämpa LOU har gjort det dyrare att bygga och renovera för allmännyttan. Dessutom tar det längre tid. Det leder också till högre hyror.

Allmännyttan är ett av kommunernas viktigaste redskap för att klara bostadsförsörjningen. Utredningen “En socialt hållbar bostadsförsörjning” konstaterar att LOU gör det svårare för de allmännyttiga bostadsföretagen att bidra till bostadsförsörjning och föreslår därför att de inte ska behöva tillämpa LOU.

Ett slopande av kravet på att följa LOU innebär att vi får konkurrens på lika villkor mellan allmännyttiga och privata fastighetsägare. Det försämrar inte affärsmässigheten, då affärsmässiga principer ska tillämpas enligt lag.

Valet ska utgå från vilken leverantör som erbjuder den bästa varan eller tjänsten till de bästa villkoren, men vägen dit kan variera.

Likaså kommer de allmännyttiga bostadsföretagen även utan LOU att vara seriösa upphandlare som respekterar principerna om likabehandling och transparens. Vill någon granska affärerna så är det fullt möjligt genom att offentlighetsprincipen gäller för kommunala bostadsföretag.

Anders Nordstrand

Vd, Sveriges Allmännytta

Annons

Vill du också skriva ett debattinlägg?
Kontakta Ann-Louise Larsson på ann-louise@upphandling24.se för mer information!

Läs mer: Debatt

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

8 kommentarer på "”LOU snedvrider konkurrensen”"

  1. Johan Sundin skriver:
    14 april, 2022 kl. 09:12

    Två citat ur artikeln som visar att allmännyttan inte har koll på läget.
    1. “Kravet gör det till exempel omöjligt att genomföra affärsmässiga förhandlingar liksom samplanering av projekt och långsiktiga utvecklingssamarbeten.” Om man kan LOU vet man att det är fullt möjligt att genomföra affärsmässiga förhandlingar, om man är duktig vill säga. Kombinatoriska upphandlingar och optioner gör det möjligt att jobba långsiktigt.
    2. “Andra effekter är att allmännyttan ofta får väldigt få anbud, men desto mer omfattande överprövningar av tilldelningsbeslut.” Om man får in få anbud har man inte paketerat förfrågningarna tillräckligt attraktivt eller har lagt över för stora risker på leverantörerna. Det har inget med LOU att göra. Inte heller möjligheterna att göra tydliga förfrågningsunderlag som minskar risken för överprövning.

  2. po skriver:
    18 april, 2022 kl. 10:31

    Håller helt med Johan.
    På nytt som jag sagt i tidigare bemötanden i frågan så kan aldrig ett system som garanterar konkurrensneutralitet och hänsyn till risker för korruption och prisdumpningar, med svart arbetskraft och orimliga arbetsvillkor vara något annat en obetalbar samhällstjänst.
    Dialog är inte förbjudet och kan ske i god tid innan upphandlingarna startar.
    Begreppet förhandlingar får inte innebära att vissa entreprenörer gynnas och andra missgynnas. Prisförhandlingar leder ofta till problem då entreprenören hamnar i underläge som ofta leder till problem under entreprenadens genomförande och som dessutom ska hantera ett stort antal underentreprenörer.
    Nej gå ifrån Era i förväg stelbenta fastställda upphandlingsdokument = AF och bli mer kreativa och välj samverkansupphandlingar och partnering under förutsättning att Ni = byggherren själv har en organisation som kan hantera och delta aktivt i de upphandlingsformerna. Det går också utmärkt att använda Konkurrenspräglad dialog med stor framgång.
    Nej problemet är inte LOU utan brister hos de allmännyttiga bostadsföretagen, det räcker inte bara med en duktig upphandlare utan en egen projektorganisation som kan hantera och medverka under entreprenadtiden.

  3. po skriver:
    18 april, 2022 kl. 15:50

    Flera utredningar har visat att de allmännyttiga bostadsföretagen är duktiga på att upphandla enligt LOU.
    Vilka utredningar då??? snarare motsatsen och dessutom ett stort antal dåliga exempel bland annat Sigtuna, Östersund, Borlänge och inte minst Göteborg.. Detsamma för övriga offentligt ägda bolag.
    Dessutom omfattande korruption.
    Den partsinlaga som man lutar sig mot som säger att det är dyrare att upphandla enligt LOU är ett beställningsverk av allmänyttan (Tyréns) och en utredning med ringa värde.

  4. Stolt skriver:
    19 april, 2022 kl. 15:17

    Man blir glad och varm inombords när man läser så kloka kommentarer och reaktioner i kommentarsfältet.

    Självklart är LOU inte det minsta problem så som allmännyttans påstår. Projektering och annan byråkrati så som bygglov, detaljplan och rivningslov och numera även klimatdeklaration osv. tar oerhört lång tid. Spelar man in upphandling i samma veva som förstudie-fasen så skulle LOU enbart hjälpa till att göra ännu bättre affärer.

  5. LC skriver:
    20 april, 2022 kl. 22:51

    Jag förstår inte att han envisas argumentera utan konkret fakta.
    LOU är en “kontroll” så det inte sker snedvriden konkurrens eller korruption med offentliga medel, iaf som jag ser det.
    Att det blir dyrare byggen är väl snarare att processen från början med förstudien/analysen till kraven i upphandlingsdokumenten har gjorts för dåligt och då istället för att klaga på LOU bör man se över sina rutiner och tillämpning av LOU i alla delar av upphandlingen.

    Att förhandla och ha en dialog med bygg entreprenader är inte förbjudet så förstår inte hur VDn kan påstå något annat.

    Så ser jag på det och är ändå bara studerande inom offentlig upphandling som inte ens gjort klart min första termin. 🙂

  6. Lennart W skriver:
    25 april, 2022 kl. 10:09

    Det handlar snarare om ett ledningsproblem. Alla företag som är vinstdrivande, begär in kravspecificerade offerter, vilket i mångt och mycket är att likställa med funktionerna hos LOU.

    Men jag kan förstå att vissa tycker att det är jobbigt, precis som snattare upplever det jobbigt med kameror, larm och butikskontrollanter.

  7. Lincoln Lawyer skriver:
    22 maj, 2022 kl. 09:11

    Allmännyttans kampanj mot LOU lämnar mig ingen ro. Jag tycker ärligt talat att den är rent ut sagt pinsam och jag begriper inte hur så många välutbildade(?) representanter för allmännyttan kan komma upp med en så urbota korkad idé att bedriva kampanj mot LOU. Jag kan inte se annat än att det måste vara några starka personer inom organisationen som är arkitekterna bakom idén och att alla andra sedan okritiskt hänger på. Grupptänkande kallas det visst. Tänk om centralorganisationen istället lagt tiden och pengarna på att utbilda medlemmarna i t ex kompetensupphandling vad mycket som redan varit vunnet av det de säger sig vilja uppnå. Jag undrar om det i medlemsföretagens ägardirektiv från kommunerna står att de ska bedriva misskreditering av LOU? Jag tror t o m nån representant segerrusigt uppfann begreppet ”LOUexit” i samband med att nån köpt konsultrapport presenterades. Vad säger man? Och den särskilda utredaren ska vi inte tala om, det är ju en evinnerlig tur att hon inte är miljöminister längre om hennes slutsats i denna fråga är det minsta representativ för hennes förmåga att sätta sig in i en bransch och ett ämne…Jag fattar bara inte att leverantörerna inte reagerat skarpare mot kampanjen. Kanske alla tror att just de ska gynnas av att allmännyttan kan välja leverantör utan krav på objektivitet, transparens och lika behandling…

  8. RonaldMcDonald skriver:
    5 januari, 2023 kl. 10:51

    Ämnet är intressant,
    – i äldre versioner av LOU var tröskelvärdet för byggentreprenad högt samtidigt som någon byggboom av hyresrätter inte direkt var för handen.
    – man kan inte bortse ifrån att konungariket Sverige i vissa avseenden över-implementerat direktiven, så varför är frågan om en typ av bostadsbolag, som enbart finns i Sverige, ska omfattas eller inte omfattas av EU: direktiv tabu i upphandling 24:s läsekrets?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

AI minskar jobbstressen

Tema: AI

AI minskar stressen om man har många eller nya arbetsuppgifter. Det visar en ny studie från Örebro universitet. ”Det finns en uppfattning om att AI kan öka stressen. Här finner vi det omvända” säger forskaren Magnus Lodefalk.

“En upphandlare måste vara djärv”

Det gäller att lyfta blicken och våga testa nytt. Så resonerade Kathe Mandorff och Catarina Sjöling när de tog sig an den nationella upphandlingen av vårdbemanning. En insats som gav dem priset Årets inköpare 2025. ”Vi ska unna oss en upplevelse för vinstpengarna – gärna med inslag av hästar och vin”, säger den samstämmiga duon.

Foto: Amanda Hallström.

Tioårsjubileum för marknadens pris

Karriär

Anbudspriset har delats ut sedan 2015 och tar emot nomineringar fram till 10 juni. ”Priset är ett bra sätt att sprida goda exempel.”, säger Ulrica Dyrke , ordförande i föreningen Anbudspriset.

Få upphandlar innovativt

Innovationsupphandling är katalysator för att öka Sveriges konkurrenskraft. Men för att kraften ska tas tillvara behövs mer stöd till upphandlarna. Det framgår av en ny rapport.

Vidareutbildning inom offentlig upphandling

Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling

Utbildning

Vill du utbilda dig inom offentlig upphandling? Vi erbjuder flera matnyttiga kurser både på distans och på plats i Stockholm.

Växjöparkering prövas igen

Växjös upphandling av parkeringsappar fick bakläxa av kammarrätten. Men en rättning av upphandlingen tycks inte räcka. Leverantören Parkster har valt att inleda ytterligare en juridisk process.

Lediga jobb

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Tillsvidareanställd upphandlare

Upphandlare/inköpare till Haninge kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

Senaste nyheterna

AI minskar jobbstressen
“En upphandlare måste vara djärv”
Tioårsjubileum för marknadens pris
Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare
Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun
Få upphandlar innovativt
Vidareutbildning inom offentlig upphandlingVidareutbilda dig inom offentlig upphandling
Växjöparkering prövas igen
Eslöv blickar framåt
NobinaTar strid om Stockholmstrafiken
Firar seger i pilotfall
Tillsvidareanställd upphandlare
Upphandlare/inköpare till Haninge kommun
Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
Malin SieversMalin efter Olof
BolagsverketKontrolltjänst med förhinder
Riksdagsenighet om IPI
Utlovar enklare annonsering
Nya perspektiv från syd
ANNONS FRÅN INDUS OCH EXPANDIA

Guide–upphandla moduler

Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Här får du tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister. Ladda ner kostnadsfritt >

Mest visade inlägg

  • Tar strid om Stockholmstrafiken
  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
  • Firar seger i pilotfall
  • Malin efter Olof
  • Utlovar enklare annonsering
  • “En upphandlare måste vara djärv”
  • Därför uteblir efterannonserna
  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling
  • Kontrolltjänst med förhinder

Läsarnas åsikter

Per Johansson : Upphandlare saknar kriskunskap
De frågor du ger exempel Emelie är inte frågor som jag som upphandlare vanligtvis kan, eller kommer att kunna, svara…
Emelie : Upphandlare saknar kriskunskap
Mycket ansvar och kunskap finns absolut inom organisationen. Men den kunskapen bör absolut finns även hos upphandlarna. I vissa upphandlingar…
Upphandlare : Därför uteblir efterannonserna
Till Jens, Det handlar inte bara om att det tar tid att fylla i formulären, utan om att E-forms helt…
Amanda : Upphandlare saknar kriskunskap
Hej Emelie! Tack att du uppmärksammade att länken inte fungerade, det är nu fixat och du kan läsa rapporten här:…
Per Johansson : Upphandlare saknar kriskunskap
Varför är frågan ställd till upphandlare? Naturligtvis ska den kunskapen finnas i en organisation men den behöver inte finnas hos…
Jenny : Därför uteblir efterannonserna
Hej Jens, Jag förstår din tanke, men skillnaden är nog att många upphandlare gör många upphandlingar per år, och då…
Emelie : Upphandlare saknar kriskunskap
Väldigt intressant läsning, som förhoppningsvis kommer leda till satsningar runt om i landet som i sin tur resulterar i mer…
Jens : Därför uteblir efterannonserna
Men hallå! Som egenföretagare måste jag varje månad lämna in det ena och det andra till skatteverket och andra myndigheter.…
Yngve Westerlund, MobistikUtveckling : Särskild kollektivtrafik hotas av ineffektivitet
Tack Nobina för ett välinformerat och viktigt inlägg kring den särskilda kollektivtrafiken, som i Danmark går under samlingsnamnet Flextrafik. Här…
Wild Boy : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Offentlighetsprincipen mm i alla ära men det känns mer än olustigt att behöva ge uppgifter om min arbetsgivares och min…

Aktuella utbildningar

  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Anbuds­utvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde *
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Bo Nordlin

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »