Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Anbud
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenad
    • IT-upphandling
  • Kompendier
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

”LOU snedvrider konkurrensen”

DebattSveriges Allmännytta arbetar för att de allmännyttiga bostadsföretagen ska kunna bygga hyresrätter som fler har råd med. Om de inte behöver tillämpa LOU skulle detta underlättas, något som kritiseras i en debattartikel av Henrik Willquist och Karl-Henrik Persson. De menar att LOU inte är problemet, det är bara att man lär sig tillämpa lagen, skriver Anders Nordstrand, vd, i en replik.

| 2022-04-13
Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta.

Men så enkelt är det inte. Problemet är att kravet på allmännyttan att tillämpa LOU snedvrider konkurrensen mellan dessa bostadsföretag och deras privata konkurrenter.

År 2011 anpassades lagstiftningen som styr allmännyttan till EU:s statsstöds- och konkurrensregler. Syftet var att allmännyttan inte ska ha några fördelar jämfört med privata företag på grund av det kommunala ägandet, men inte heller – och det är viktigt – några nackdelar jämfört med privata företag.

Detta kom till uttryck i allbolagen genom kravet på att bostadsföretagen ska bedriva verksamheten enligt affärsmässiga principer. I propositionen står: ”Affärsmässighet avser det övergripande förhållningssätt som ett icke subventionerat företag på en marknad intar inför investeringar, i sin dagliga drift och i relation till andra aktörer.”

Ett sådant förhållningssätt är knappast förenligt med en tvingande lagstiftning som detaljreglerar upphandlingsförfarandet. Problemet berördes av Utredningen om allmännyttans villkor och från Sveriges Allmännytta framhöll vi tydligt när den nya allbolagen bereddes att affärsmässiga principer inte är förenliga med LOU.

Under de tio år som förflutit har allmännyttan ändå tvingats följa LOU och bostadsföretagen har naturligtvis lärt sig tillämpa lagen allt bättre med åren. Flera utredningar har visat att de allmännyttiga bostadsföretagen är duktiga på att upphandla enligt LOU.

Samtidigt har det blivit allt tydligare att kravet på att tillämpa LOU medför flera negativa konsekvenser vilka sammantaget utgör en uppenbar konkurrensnackdel gentemot privata bostadsföretag.

Kravet gör det till exempel omöjligt att genomföra affärsmässiga förhandlingar liksom samplanering av projekt och långsiktiga utvecklingssamarbeten.

Andra effekter är att allmännyttan ofta får väldigt få anbud, men desto mer omfattande överprövningar av tilldelningsbeslut. Bostadsföretagen vinner den absoluta merparten av de överprövningar som görs av deras upphandlingar, men även om det allmännyttiga bostadsföretaget får rätt i domstol så försenas den enskilda upphandlingen vilket leder till ökade kostnader. Som reglerna är konstruerade spelar det i dessa fall faktiskt ingen roll hur duktig man än är på att tillämpa LOU. 

Kravet på att tillämpa LOU har gjort det dyrare att bygga och renovera för allmännyttan. Dessutom tar det längre tid. Det leder också till högre hyror.

Allmännyttan är ett av kommunernas viktigaste redskap för att klara bostadsförsörjningen. Utredningen ”En socialt hållbar bostadsförsörjning” konstaterar att LOU gör det svårare för de allmännyttiga bostadsföretagen att bidra till bostadsförsörjning och föreslår därför att de inte ska behöva tillämpa LOU.

Ett slopande av kravet på att följa LOU innebär att vi får konkurrens på lika villkor mellan allmännyttiga och privata fastighetsägare. Det försämrar inte affärsmässigheten, då affärsmässiga principer ska tillämpas enligt lag.

Valet ska utgå från vilken leverantör som erbjuder den bästa varan eller tjänsten till de bästa villkoren, men vägen dit kan variera.

Likaså kommer de allmännyttiga bostadsföretagen även utan LOU att vara seriösa upphandlare som respekterar principerna om likabehandling och transparens. Vill någon granska affärerna så är det fullt möjligt genom att offentlighetsprincipen gäller för kommunala bostadsföretag.

Anders Nordstrand

Vd, Sveriges Allmännytta

Läs mer: Debatt

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

7 kommentarer på "”LOU snedvrider konkurrensen”"

  1. Johan Sundin skriver:
    14 april, 2022 kl. 09:12

    Två citat ur artikeln som visar att allmännyttan inte har koll på läget.
    1. ”Kravet gör det till exempel omöjligt att genomföra affärsmässiga förhandlingar liksom samplanering av projekt och långsiktiga utvecklingssamarbeten.” Om man kan LOU vet man att det är fullt möjligt att genomföra affärsmässiga förhandlingar, om man är duktig vill säga. Kombinatoriska upphandlingar och optioner gör det möjligt att jobba långsiktigt.
    2. ”Andra effekter är att allmännyttan ofta får väldigt få anbud, men desto mer omfattande överprövningar av tilldelningsbeslut.” Om man får in få anbud har man inte paketerat förfrågningarna tillräckligt attraktivt eller har lagt över för stora risker på leverantörerna. Det har inget med LOU att göra. Inte heller möjligheterna att göra tydliga förfrågningsunderlag som minskar risken för överprövning.

  2. po skriver:
    18 april, 2022 kl. 10:31

    Håller helt med Johan.
    På nytt som jag sagt i tidigare bemötanden i frågan så kan aldrig ett system som garanterar konkurrensneutralitet och hänsyn till risker för korruption och prisdumpningar, med svart arbetskraft och orimliga arbetsvillkor vara något annat en obetalbar samhällstjänst.
    Dialog är inte förbjudet och kan ske i god tid innan upphandlingarna startar.
    Begreppet förhandlingar får inte innebära att vissa entreprenörer gynnas och andra missgynnas. Prisförhandlingar leder ofta till problem då entreprenören hamnar i underläge som ofta leder till problem under entreprenadens genomförande och som dessutom ska hantera ett stort antal underentreprenörer.
    Nej gå ifrån Era i förväg stelbenta fastställda upphandlingsdokument = AF och bli mer kreativa och välj samverkansupphandlingar och partnering under förutsättning att Ni = byggherren själv har en organisation som kan hantera och delta aktivt i de upphandlingsformerna. Det går också utmärkt att använda Konkurrenspräglad dialog med stor framgång.
    Nej problemet är inte LOU utan brister hos de allmännyttiga bostadsföretagen, det räcker inte bara med en duktig upphandlare utan en egen projektorganisation som kan hantera och medverka under entreprenadtiden.

  3. po skriver:
    18 april, 2022 kl. 15:50

    Flera utredningar har visat att de allmännyttiga bostadsföretagen är duktiga på att upphandla enligt LOU.
    Vilka utredningar då??? snarare motsatsen och dessutom ett stort antal dåliga exempel bland annat Sigtuna, Östersund, Borlänge och inte minst Göteborg.. Detsamma för övriga offentligt ägda bolag.
    Dessutom omfattande korruption.
    Den partsinlaga som man lutar sig mot som säger att det är dyrare att upphandla enligt LOU är ett beställningsverk av allmänyttan (Tyréns) och en utredning med ringa värde.

  4. Stolt skriver:
    19 april, 2022 kl. 15:17

    Man blir glad och varm inombords när man läser så kloka kommentarer och reaktioner i kommentarsfältet.

    Självklart är LOU inte det minsta problem så som allmännyttans påstår. Projektering och annan byråkrati så som bygglov, detaljplan och rivningslov och numera även klimatdeklaration osv. tar oerhört lång tid. Spelar man in upphandling i samma veva som förstudie-fasen så skulle LOU enbart hjälpa till att göra ännu bättre affärer.

  5. LC skriver:
    20 april, 2022 kl. 22:51

    Jag förstår inte att han envisas argumentera utan konkret fakta.
    LOU är en ”kontroll” så det inte sker snedvriden konkurrens eller korruption med offentliga medel, iaf som jag ser det.
    Att det blir dyrare byggen är väl snarare att processen från början med förstudien/analysen till kraven i upphandlingsdokumenten har gjorts för dåligt och då istället för att klaga på LOU bör man se över sina rutiner och tillämpning av LOU i alla delar av upphandlingen.

    Att förhandla och ha en dialog med bygg entreprenader är inte förbjudet så förstår inte hur VDn kan påstå något annat.

    Så ser jag på det och är ändå bara studerande inom offentlig upphandling som inte ens gjort klart min första termin. 🙂

  6. Lennart W skriver:
    25 april, 2022 kl. 10:09

    Det handlar snarare om ett ledningsproblem. Alla företag som är vinstdrivande, begär in kravspecificerade offerter, vilket i mångt och mycket är att likställa med funktionerna hos LOU.

    Men jag kan förstå att vissa tycker att det är jobbigt, precis som snattare upplever det jobbigt med kameror, larm och butikskontrollanter.

  7. Lincoln Lawyer skriver:
    22 maj, 2022 kl. 09:11

    Allmännyttans kampanj mot LOU lämnar mig ingen ro. Jag tycker ärligt talat att den är rent ut sagt pinsam och jag begriper inte hur så många välutbildade(?) representanter för allmännyttan kan komma upp med en så urbota korkad idé att bedriva kampanj mot LOU. Jag kan inte se annat än att det måste vara några starka personer inom organisationen som är arkitekterna bakom idén och att alla andra sedan okritiskt hänger på. Grupptänkande kallas det visst. Tänk om centralorganisationen istället lagt tiden och pengarna på att utbilda medlemmarna i t ex kompetensupphandling vad mycket som redan varit vunnet av det de säger sig vilja uppnå. Jag undrar om det i medlemsföretagens ägardirektiv från kommunerna står att de ska bedriva misskreditering av LOU? Jag tror t o m nån representant segerrusigt uppfann begreppet ”LOUexit” i samband med att nån köpt konsultrapport presenterades. Vad säger man? Och den särskilda utredaren ska vi inte tala om, det är ju en evinnerlig tur att hon inte är miljöminister längre om hennes slutsats i denna fråga är det minsta representativ för hennes förmåga att sätta sig in i en bransch och ett ämne…Jag fattar bara inte att leverantörerna inte reagerat skarpare mot kampanjen. Kanske alla tror att just de ska gynnas av att allmännyttan kan välja leverantör utan krav på objektivitet, transparens och lika behandling…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Fler nyheter

Ger dispens för nattleveranser

Malmö stad tar natten till hjälp för att bana väg för mer av eldrivna fordon. I samverkan med leverantören Martin&Servera kommer nattliga varuleveranser att prövas under ett år.

Skärmdump från webbinarium respektive foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet.

Bjuds in till samtal

Civliminister Ida Karkiainen bjuder in näringslivstoppen Leif Östling till samtal med ”upphandlat kaffe” för att syna påståendet om en gigantisk besparingspotential på minst 100 miljarder kronor genom offentlig upphandling.

Foto: Jennie Larsson

Närmare till Piteå än Bornholm

Region Skåne tar ut svängarna rejält i en definition av närproducerade livsmedel. Hela Sverige ska räknas som närproducerat för att enklare uppnå miljömål. Trenden är samtidigt en snabb minskning av ekologiska livsmedelsinköp.

Malmö stad bryter med Securitas

Malmö stad kommer inte att förlänga ett avtal med Securitas efter en granskning som indikerar att säkerhetsföretaget kan ha fått insiderhjälp med att vinna upphandlingen.

Foton: Kristian Pohl, regeringskansliet, respektive riksdagen.

Eniga om riktade upphandlingar

Socialdemokraterna hämtar stöd från Kristdemokraterna och Liberalerna för att få igenom sin politik för att gynna idéburna organisationer.

Hoppas på snabb ”Exit LOU”

Sveriges allmännytta gör undantag från LOU till huvudkrav för att motverka skenande byggkostnader. En ny rapport ger en bild av omkring 20 procent högre prisnivåer i pågående upphandlingar.

Lediga jobb

Strategisk inköpare, Affärsområde IT och Förvaltning, Sektion Inköp HR IT

Erfaren upphandlare

Upphandlare med känsla för hållbara affärer

Familjebostäder Stockholm

Familjebostäder söker Inköpsstrateg

Familjebostäder Stockholm

Familjebostäder söker Strategisk inköpare

Upphandling Södertörn

Upphandling Södertörn söker upphandlare

  • Sidas söker en inköpshandläggare
  • Sida söker en inköpscontroller
  • Upphandlingsadministratör
  • Adda söker en bolagsjurist som vill göra samhällsnytta
  • Upphandlare med controlleransvar till Halmstads Energi och Miljö AB
  • Upphandlare till Tyresö kommun
  • Inköpsanalytiker i början av sin karriär till Nacka kommun!
  • Inköpare som vill utvecklas i Nacka kommun!
  • SIS söker en junior upphandlare
  • SIS söker en senior upphandlare
  • Upphandlare till KTH
  • Upphandlare, entreprenad till Huddinge kommun
  • Hållbarhetsansvarig till Statens inköpscentral
  • Erfaren Upphandlare till Kista eller Linköping
  • Tullverket söker upphandlare
  • Avtalsförvaltare till Regionfastigheter i Lund
  • Jurist till inköpsenheten, placering Stockholm
ANNONS FRÅN AFF

För oss är Aff ett viktigt verktyg

Om inte Aff fanns skulle  vi tvingas att skapa vår egen standard för att definiera vårt drift- och underhållsuppdrag, i stället för att kunna luta oss mot en branschstandard. Det skulle vara både jobbigt, ineffektivt och kostsamt, säger Andreas Mattsson områdeschef på Region Halland.

Senaste nyheterna

Ger dispens för nattleveranserGer dispens för nattleveranser
Bjuds in till samtalBjuds in till samtal
Närmare till Piteå än BornholmNärmare till Piteå än Bornholm
Malmö stad bryter med SecuritasMalmö stad bryter med Securitas
Eniga om riktade upphandlingarEniga om riktade upphandlingar
Hoppas på snabb ”Exit LOU”Hoppas på snabb ”Exit LOU”
Gävles allmännytta pausar byggenGävles allmännytta pausar byggen
”LOU måste förtydligas””LOU måste förtydligas”
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Blir en bättre it-upphandlare

Att upphandla it är komplext med speciella utmaningar. Det är viktigt att du som upphandlare vet vad du behöver tänka på när du ska ställa dina krav och hur du utformar dem.

Senaste kommentarerna

  • Hoppas på snabb ”Exit LOU”Tänk att världen är så grym. Först en pandemi, följt av stopp i Suezkanalen för att sedan bli krig i...
  • Hoppas på snabb ”Exit LOU”Alltså. Att den här frågan alltjämt kan tillåtas leva. Läs nedan. Särskilt sista två styckena. "Av förarbetena till AKBL framgår...
  • Eniga om riktade upphandlingarDet här var ett oönskat förslag. Under nuvarande regeringsinnehav har vi tyvärr sett riktningar och snedvridningar av LOU successivt, till...
  • Hoppas på snabb ”Exit LOU”Finns inga bevis på att det blir dyrare med LOU utan tvärt om. Kan aldrig bli dyrare med professionella upphandlare...
  • Gävles allmännytta pausar byggenKan dom inte bara gå utanför LOU då? Det skulle ju spara 20% direkt. *OBS ironi*

Aktuella utbildningar

  • Anbuds­utvärdering | 13 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 18 oktober
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 19-20 oktober
  • Agil upphandling | 9 november
  • Hantera överprövningar | 10 november
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 15 november
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 16 november
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 17 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 23-24 november
  • LOU på två dagar | 28-29 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 6 december
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Därför ska du upphandla agilt

Hur kan man upphandla effektivt för avtal som utvecklas löpande där beställare, leverantörer och slutanvändare blir nöjda? Svaret kan vara: agil upphandling.

GUIDE UPPHANDLA MODULER

Guide–upphandla moduler

Ladda ner kostnadsfritt >
Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister.

Upphandla hotell- och logitjänster

Visst skulle det kännas bra att ha kostnadskontroll och veta att medarbetarna är nöjda med sina hotellnätter? Ett sätt att garantera det är att göra medvetna upphandlingar av logitjänster. I vår pdf får du tips och råd kring hur du kan gå tillväga.

Avsändare: Scandic

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *
ANNONS  FRÅN UPPHANDLING24

Ulrika Lindgren

Nätverket utvecklar anbudsarbetet

Ulrika Lindgren, anbudschef på arkitektkontoret AIX, är medlem i Upphandling24:s anbudsnätverk. Det har hjälpt henne att utveckla processen för att lämna vassare anbud.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »