Malmö stad fälldes i juli 2012 av förvaltningsrätten för otillåten direktupphandling av snöröjning. För det fick kommunen betala upphandlingsskadeavgift. Att kommunen nu återigen är aktuell i ett bötesärende ger Konkurrensverket anledning att skärpa sitt böteskrav.
– Att en upphandlande myndighet som tidigare har fällts för en motsvarande lagöverträdelse upprepar detta beteende är extra allvarligt, menar Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.
Han anser att kommunens upprepade beteende är en försvårande omständighet som ska leda till krav på högre belopp än vad som annars är normalt.
– Det ger uttryck för att man inte tagit till sig domstolens beslut och vikten av att konkurrensutsätta sina inköp i enlighet med gällande lagstiftning.
Malmö stad krävs på 325 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha förlängt ett ramavtal med Cramo som enligt förfrågningsunderlaget saknade förlängningsoption. Avtalet, som gällde hyra av maskiner och annan utrustning till byggarbeten, skulle gälla i två år.
Konkurrensverket ser den gjorda förlängningen, till den sista januari 2016, som en otillåten direktupphandling. Gabriella Manieri är upphandlingschef i Malmö stad. Hon förklarar att avsikten från början var att upphandla ett kontrakt med option om förlängning, något som staden i princip alltid gör:
– Vi vet idag att vi missade att ta med kravet om förlängningsoption i den annonserade förfrågan och beklagar naturligtvis det inträffade.
Vad var det som gjorde att information om önskad avtalsförlängning inte kom med i förfrågningsunderlaget utan bara i det tecknade avtalet?
– Olyckliga omständigheter i form av tekniska förutsättningar i det it-system vi använder för upphandlingsärenden och den mänskliga faktorn kopplat till hög arbetsbelastning.
Normalt ligger Konkurrensverkets bötesyrkanden på runt sju procent av kontraktsvärdet. I detta fall höjs den nivån till 8,9 procent av de drygt 3,6 miljoner kronor som affären är värd.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer