Fjolårets upphandling av undervisning i svenska för invandrare gav upphov till både gatuprotester och överprövningar. Malmö stads gymnasie- och vuxenutbildningsnämnd vill därför förändra organisationen för de utbildningar som upphandlas.
– Vi vill skapa långsiktiga spelregler för kommunen genom att ta ansvar för infrastrukturen samtidigt som vi släpper in en mångfald av aktörer där vi sätter fokus på det viktiga: pedagogik och arbetsmetoder, säger Andreas Schönström, kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad, gymnasie- och vuxenutbildning.
Vuxenutbildningen i Malmö består av utbildning i svenska för invandrare, särskild utbildning för vuxna samt kommunal vuxenutbildning och omfattar cirka 8 400 elever. Den drivs av såväl kommunala som enskilda utbildningsanordnare.
I utredningsdirektiven föreslås en organisation där Malmö stad står för infrastrukturkostnader såsom lokaler och it-system. Detta för att öppna upp för mindre, lokala aktörer att bedriva undervisning.
– Detta är ett nytänk inom vuxenutbildning som kommer att säkerställa att externa aktörer bidrar med pedagogisk mångfald, säger Bassem Nasr, ledamot i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
Ola Nilsson, vice ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, räknar med att via idéburet offentligt partnerskap skapa långsiktliga samarbeten med icke-vinstdrivande organisationer:
– Genom den nya modellen tar vi ett första viktigt steg mot en modell som gynnar mindre ideella aktörer.
Malmömodell för vuxenutbildning
Malmö stad planerar en ny modell för upphandling av vuxenutbildning. Genom att kommunen står för lokaler och it-system underlättas för mindre, lokala aktörer att bedriva undervisning.
| 2014-07-21
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer