Jag delar Magnus Höijs uppfattning att upphandlingar i större utsträckning bör ta tillvara innovationskraft och öppna upp för nya lösningar. Jag delar också Katarina Appelqvists bild att myndigheter och kommuner ofta inte fullt ut inser att upphandlingen är en strategisk ledningsfråga för hela verksamhetens utveckling – i förlängningen för att skapa mer samhällsnytta för våra skattepengar.
Regeringen beslutade under hösten 2020 om propositionen Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige (2020/21:60) Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige – Regeringen.se.
Totalt anslås 122 miljoner över en fyraårsperiod. Denna satsning innehåller bland annat en satsning på en innovationsupphandlingsarena, som syftar till att fler innovationsupphandlingar ska kunna genomföras i Sverige.
Innovationsupphandlingsarenan ska dels höja kunskapen om den strategiska hanteringen av immateriella tillgångar inom innovationsupphandlingar, dels utöka användningen för de innovationscheckar som Vinnova delar ut.
Längre fram ska checkarna även kunna användas av offentlig sektor inom exempelvis upphandling för att kunna ta in extern kompetens som kan ge praktiskt stöd i att göra upphandlingarna mer innovationsvänliga. Den närmare utformningen av de uppdrag som propositionen aktualiserar bereds för närvarande inom Regeringskansliet.
Jag vill också passa på att lyfta fram betydelsen av ändamålsenliga inköpsorganisationer, det vill säga organisationer som proaktivt styr inköpen för att bidra till organisationens mål.
För att inköpsorganisationer ska vara ändamålsenliga, krävs det att det finns processer och resurser som gör det möjligt att styra inköpen till mål som till exempel kan handla om att ta tillvara och främja innovationskraften. På så sätt får upphandlande organisationer möjlighet att identifiera i vilka inköp det finns störst möjligheter att åstadkomma resultat i förhållande till olika mål.
I sådana inköpsorganisationer är det självklart med uppföljning och marknadskännedom, som bland annat görs genom dialog med befintliga och potentiella leverantörer.
Ovannämnda satsningar tror jag är vägen framåt för de offentliga inköpen. Regeringen har gett Upphandlingsmyndigheten i uppdrag att genomföra insatser som ska underlätta etableringen av ändamålsenliga inköpsorganisationer. För att kunna uppnå detta krävs det samtidigt att de upphandlande organisationerna samarbetar med leverantörerna.
Lena Micko (S)
Civilminister
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer