Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

”Micko, du får vad du betalar för”

DebattEn femtedel av arkitekt- och ingenjörsföretagen avstår från att delta i offentliga upphandlingar, enligt en ny undersökning från Innovationsföretagen i samarbete med Almega. Den främsta orsaken är ett alltför ensidigt fokus på lägsta pris, något som får konsekvenser både på kvalitet och innovationshöjd, skriver Magnus Höij.

| 2021-03-12
Magnus Höij, förbundsdirektör, Innovationsföretagen.

Varje år genomförs offentliga upphandlingar till ett värde av 782 miljarder kronor. Att genomföra en upphandling innebär att köpa in kompetens som beställaren själv inte besitter med målet att få en slutprodukt med relevant kvalitet och funktion levererad.

För att det ska vara möjligt att leverera ett så bra resultat som möjligt krävs det att upphandlingen sker med rimliga villkor och med fokus på efterfrågad kvalitet och funktion. I dag handlar offentliga upphandlingar snarare om att pressa timpriser så mycket som möjligt. Det är också vanligt förekommande att kraven som ställs inte följs upp vilket gör att de som genomfört upphandlingen sällan har koll på om de fått vad de betalar för.

Innovationsföretagens undersökning visar att en femtedel av företagen avstår från att delta i offentliga upphandlingar. Drygt hälften av dessa anger att alltför stort fokus på lägsta pris är en bidragande orsak till detta. Tidskrävande formalia samt för många och irrelevanta krav är andra bidragande orsaker.

Exempelvis kan krav ställas på erfarenhet hos offererade personer som inte uppfattas som relevanta och anpassade efter uppgiften. Att det krävs ensamrätt till alla immateriella rättigheter med anknytning till uppdraget är ett annat förekommande problem som hindrar leverantörer att delta eller leverera sina bästa lösningar – som de givetvis behöver kunna återanvända och utveckla vidare för egen del.

Att hushålla med offentliga resurser är en fin tanke men man ska också komma ihåg att upphandlar man till lägsta timpris så kommer man också få en produkt levererad utefter den förutsättningen. En upphandling med ensidigt fokus på lägsta timpris riskerar att bli väldigt dyr i längden eftersom timpriset inte säger någonting om slutkostnaden eller vilka värden som kan och ska levereras.

Innovationsföretagens medlemmar bidrar alltid med stora mervärden utöver den direkta leveransen till beställaren. Det handlar om innovativa forsknings- och utvecklingsprojekt, nya tekniska och klimatpositiva lösningar.

Tyvärr utnyttjas upphandlingar i allt för låg grad till att vara innovationsdrivande och främja de företag som satsar på utveckling samt möjliggöra för dem att leverera lösningar i framkant. Dagens upphandlingar fokuserar för mycket på kortsiktiga lösningar till lägsta pris.

Detta hämmar företagens och det offentligas möjlighet att skapa långsiktiga, innovativa och hållbara lösningar. Att inte använda sig av innovationsupphandlingar är på längre sikt en dålig och kostsam affär för samhället. Det ger inte den största nyttan för varje skattekrona utan det ger en icke-innovativ lösning till ett lågt timpris utan hänsyn till förvaltningskostnader och livscykelperspektiv.

Sverige behöver innovativa och klimatsmarta lösningar för framtida välstånd. Den som inte satsar på innovation hamnar efter. Satsningar på innovation gynnar inte bara leveranserna till det offentliga utan skapar även viktiga förutsättningar för en stark tjänsteexport i en alltmer digitaliserad och globaliserad värld.

Om Sverige fortsatt ska ligga i innovationstoppen så måste företagen få möjlighet att förverkliga sina lösningar. Redan i dag sker de största kunskaps- och FoU- investeringarna hos företagen, trots att detta är en väldigt kostsam verksamhet att bedriva.

Företagen vill ligga i framkant och komma på nya lösningar på morgondagens problem och frågeställningar.

Här kan den offentliga sektorn verkligen göra skillnad och visa hur man borde genomföra upphandlingar som premierar innovation, värdeskapande och hållbara lösningar. Låt det offentliga bli ett föredöme inom upphandlingar. Genom innovationsupphandlingar kan Sverige uppnå en större nytta och lösa fler problem samtidigt, nya effektiva och klimatpositiva lösningar kan till exempel premieras.

Genom innovationsupphandlingar utan onödiga ska-krav möjliggör vi för fler företag att delta i offentliga upphandlingar.

För att summera, Innovationsföretagen vill att upphandlingar utvecklas så att:

  1. Kvalitet, hållbarhet, funktion och värdeskapande innovation i högre grad få genomslag vid utvärdering
  2. En ökad dialog mellan upphandlande organisationer och leverantörer premieras
  3. Irrelevanta krav minimeras och att relevanta kravställningar följs upp

Det är dags att regeringen med civilminister Lena Micko i spetsen ger Upphandlingsmyndigheten i uppdrag att bidra till att alla upphandlingar öppnar upp för innovation. Att kvalitet, funktion och värdeskapande står i fokus.

Om regeringen inte ser ett problem med att en sådan stor andel företag väljer bort att delta i offentliga upphandlingar är det allvarligt. Man får den innovation man betalar för.

Magnus Höij
Förbundsdirektör, Innovationsföretagen

Läs mer: Debatt

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

5 kommentarer på "”Micko, du får vad du betalar för”"

  1. För innovativ för att lämna anbud just nu skriver:
    12 mars, 2021 kl. 11:37

    Visst är det så att man får vad man betalar för. Vi deltar mycket sällan i upphandlingar av samma anledning. Regeringen borde tänka en extra gång. Idag är det alltför många tramsiga skall-krav som bara är avtändande istället för innovationsfokus och då får då anbud därefter. Varför inte fokusera mer på problemet som skall lösas istället för hur det ska lösas?

  2. Björn skriver:
    16 mars, 2021 kl. 09:01

    Det är kanske bara delvis relevant, men ändå talande att när upphandlingsdirektiven antogs av EU, förklarade föredraganden i Europaparlamentet jublande att ”nu är det slut på lägsta prisets tyranni.” Sedan dess har andelen lägstaprisupphandlingar skjutit i höjden, enligt statistik från Upphandlingsmyndigheten. Det kanske beror på att de nya direktiven hade som delsyfte att förenkla regelverket och öka små och medelstora företags möjligheter att delta i upphandlingar – Sedan blev direktiven nästan dubbelt så omfångsrika som de förutvarande direktiven. Sverige har nu fyra upphandlingslagar med totalt ca 1300 paragrafer, och ingen tror väl att det är enkelt för vare sig små eller stora företag att delta i upphandlingar. Det har knappast gjort det lättare för myndigheterna heller. Varför hålla på att krångla med komplicerade och udda upphandlingsförfaranden, när man har fullt upp med att hålla näsan över vattenytan för att kunna beta av de ”vanliga” upphandlingarna?

  3. Johan Sundin skriver:
    16 mars, 2021 kl. 11:20

    När vi handlar upp på kvalitet och pris (50/50 vikt vid utvärderingen) så pressar konsultföretagen ändå priserna så att det i alla fall blir lägst pris som vinner. Det är svårt för oss som beställare att göra något åt det. Det måste branschen själv ta tag i.

  4. Kjell skriver:
    16 mars, 2021 kl. 14:05

    Många saker samtidigt, här klagas det på ”lägsta prisets tyranni”, idiotiska ska-krav och bara gamla lösningar. Jag har över 10 års erfarenhet av offentlig upphandling och sitter på båda sidor. Med min blandade erfarenhet och med betydligt fler möten med leverantörer än de flesta upphandlare anser jag att många skulle behöva ett antal speglar och grundligt fundera över sig själva.

    Lägsta pris. Oavsett hur en upphandling genomförs så måste priset in i utvärderingen. Den som lämnar ett lågt pris ökar därmed sina chanser att vinna upphandlingen. Lägst pris är inte heller en upphandling utan kvalitetskrav men ska-krav vill inte Innovationsföretagen ha.

    Idiotiska ska-krav. Jag vet att det förekommer idiotiska ska-krav (denna vecka är jag med i två upphandlingar från samma organisation där det väldigt tydligt finns två utvalda konsulter). Jag är den första att beklaga detta. Det som många leverantörer inte förstår är att det ofta finns starka skäl till dessa krav. Det finns massor av anbudsgivare (Innovationsföretagen är inte exkluderade) som gladeligen lämnar anbud som uppfyller de formella kraven på kompetens och erfarenhet men som glömmer bort att den upphandlande myndigheten faktiskt vill ha en leverans som uppfyller ett behov. Dessa anbudsgivare tvingar fram ska-krav i kommande upphandlingar som de upphandlande myndigheterna kanske inte vill ha.

    Gamla lösningar. Snacka om att tala i egen sak och totalt glömma bort kundens verksamhet och behov. Den absoluta majoriteten av Sveriges upphandlande myndigheter ska bedriva en verksamhet till lägst kostnad för skattebetalarna och inte utveckla företag. Historien är också full av exempel där olika myndigheter har försökt utveckla något men projekten har havererat. Några få statliga myndigheter både har kompetens och ska upphandla innovationer, övriga myndigheter ska försöka hitta fungerande men beprövade lösningar. De stora mervärdena som Innovationsföretagen enligt egen utsago genererar hamnar nog väldigt ofta i innovationsföretagens sandlådor i stället för hos den upphandlande myndigheten.

  5. Roy skriver:
    18 mars, 2021 kl. 10:49

    Instämmer med Kjells skrivelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Inget stopp för hela staden

Göteborgs Stads beslut om beställningsstopp från en leverantör för inblandning i Älvstrandenhärvan får inte effekt i hela kommunorganisationen. Allmännyttiga Familjebostäder fortsätter att göra affärer med företaget, rapporterar Hem&Hyra.

Akademiska sjukhuset

Muthärva som växer

En tidigare verksamhetschef inom Region Uppsala misstänks ha tagit emot flera miljoner kronor i mutor från regionens leverantörer. Mannen häktades i torsdags.

Ulrika Sjöholm

Ser slutet på speciellt halvår

Mer av tvingande bestämmelser, detaljstyrning och samordnade upphandlingar. Den utvecklingen på EU-nivå har präglat arbetsgruppen för offentlig upphandling under Sveriges ordförandehalvår.

Erik Slottner, foto Kristian Pohl. Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet.

”Krafttag” mot regelbrott

Regeringen ställer sig bakom Konkurrensverkets plan för att skärpa straffen mot otillåtna direktupphandlingar. Det framgår av en lagrådsremiss med sikte på lagändringar från 1 januari 2024.

Foto: Ulf Börjesson.

Trio lyfter kategoristyrning

SKR, Svenskt Näringsliv och Upphandlingsmyndigheten återupptar samverkan för att lyfta fram fördelarna med kategoristyrning.

Hönor Foto: Cecilia Olla, Härjedalens kommun.

Efter kor kommer hönor

Härjedalens kommun fortsätter att gå sin egen väg för att täcka behoven av livsmedel med 200 hönor som det senaste tillskottet i den kommunala bondgården.

Lediga jobb

Upphandlare inom entreprenadområdet till Huddinge kommun

Upphandlare till Huddinge kommun

Polisen

Verksamhetsspecialist lager- och inventariesystem till Polismyndigheten

Ulricehamns kommun söker upphandlare!

Kvalificerad Inköpare till Trafikverkets huvudkontor i Borlänge

Affärsrådgivare inom samhällsbyggnad till Adda AffärsConcept

Strategisk Inköpare till Pensionsmyndigheten

  • Inköpare med utökat kundansvar till Adda Inköpscentral
  • MSB söker upphandlare till Stockholm
  • MSB söker upphandlare till Karlstad
  • Junior upphandlare till Kungliga Operan
  • Kvalificerad Inköpsadministratör till Stockholm Vatten och Avfall
  • Strategisk upphandlare till Sollentunahem
  • Upphandlare, strategisk inköpare till FRA
  • Inköpare indirekt material, vikariat
  • Upphandlare till Eskilstuna kommun
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig skriva bättre avtal

Avtalet är kärnan i affären och avtalsrätten i sig regleras inte i LOU. Därför är det viktigt att du som upphandlare sätter dig in i hur du formulerar korrekta avtal och vad du bör tänka på för att säkerställa en bra affär.

Senaste nyheterna

Inget stopp för hela stadenInget stopp för hela staden
Muthärva som växerMuthärva som växer
Ser slutet på speciellt halvårSer slutet på speciellt halvår
”Krafttag” mot regelbrott”Krafttag” mot regelbrott
Trio lyfter kategoristyrningTrio lyfter kategoristyrning
Efter kor kommer hönorEfter kor kommer hönor
Kräver bättre uppföljningKräver bättre uppföljning
Ydre i toppYdre i topp
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Hållbarhet är mer än bara miljö

Du behöver förstå grunden för att kunna bli en bra kravställare. Det är så lätt att hållbarhetsfrågan bara blir miljö eller som jag också märkt, bara blir klimat, det är ju många fler frågor än så inom området! Det menar Malin Möller, hållbarhetsexpert och kursledare på Upphandling24.

Senaste kommentarerna

  • Anklagas för godtycklig utvärderingLite information värt att tillföra: * Vid en överprövning ska du kunna visa på att du lider skada av myndighetens...
  • Fortsatt ordstrid om utvärderingTitta gärna på MKB Fastighets senaste upphandling 2022MKB-2119 på transporter av farligt avfall och grovavfall till återvinningsstationer Då två av...
  • Anklagas för godtycklig utvärderingFöretagare, det kan många gånger vara en bra taktik att som upphandlare lämna så lite uppgifter som möjligt. Ju mer...
  • Vill diplomera upphandlareVäldigt bra initiativ! Den snabba utvecklingen i branschen och de allt högre kraven på professionalisering är i sig något spännande...
  • Anklagas för godtycklig utvärderingNu var det inte Stockholms stad utan Region Stockholm som artikeln handlade om :).

Aktuella utbildningar

  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 16 oktober
  • Anbuds­utvärdering | 18 oktober
  • Agil upphandling | 19 oktober
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 25-26 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 9 november
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 14 november
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 15 november
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 16 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 22-23 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 30 november
  • Hållbar upphandling | Hösten 2023
  • LOU på två dagar | 6-7 december
ANNONS FRÅN AFF

Lär dig energioptimera – utan stora investeringar

2,4 grader för hög returtemperatur i fjärrvärmesystemet kostar årligen mycket pengar. En högre returtemperatur innebär onödigt hög energianvändning, högre kostnader för energi och i vissa fall även straffavgifter från energibolagen.

ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Undvik falluckor vid ramavtal!

– Det är så spännande att borra ner sig i de juridiska frågeställningarna som gäller just ramavtal och avrop från ramavtal. Hur kan du upphandla och använda dig av ramavtal på ett så praktiskt sätt som möjligt? Det frågar sig Mathias Sylvan, som leder kursen Ramavtal. Men han varnar också för de minor du kan gå på.

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • ”Nej, du tolkar HFD-dom fel”
  • Vi bör alla bli lite mer brittiska
  • Föreslår att kinesiskt anbud förkastas
  • Ett steg fram — 22 steg tillbaka
  • Så fixade hon jätteupphandlingen
  • Polisens ändringar var inte tillåtna
  • Miljömärkning för att nå en giftfri miljö
  • Rivstartade nytt avtal med mässa
  • Tillsynsbeslut gick inte att överklaga
  • Rättspraxis i praktiken
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lägg inte avtalet i byrålådan!

Likväl som du gör upphandlingar måste du jobba aktivt med uppföljningar av avtal, det är en viktig byggsten i en verksamhet och något som måste prioriteras menar Petra Rantzow, expert på avtalsförvaltning och kursledare på Upphandling24.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »