Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Anbud
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenad
    • IT-upphandling
  • Kompendier
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

”Micko, du får vad du betalar för”

DebattEn femtedel av arkitekt- och ingenjörsföretagen avstår från att delta i offentliga upphandlingar, enligt en ny undersökning från Innovationsföretagen i samarbete med Almega. Den främsta orsaken är ett alltför ensidigt fokus på lägsta pris, något som får konsekvenser både på kvalitet och innovationshöjd, skriver Magnus Höij.

| 2021-03-12
Magnus Höij, förbundsdirektör, Innovationsföretagen.

Varje år genomförs offentliga upphandlingar till ett värde av 782 miljarder kronor. Att genomföra en upphandling innebär att köpa in kompetens som beställaren själv inte besitter med målet att få en slutprodukt med relevant kvalitet och funktion levererad.

För att det ska vara möjligt att leverera ett så bra resultat som möjligt krävs det att upphandlingen sker med rimliga villkor och med fokus på efterfrågad kvalitet och funktion. I dag handlar offentliga upphandlingar snarare om att pressa timpriser så mycket som möjligt. Det är också vanligt förekommande att kraven som ställs inte följs upp vilket gör att de som genomfört upphandlingen sällan har koll på om de fått vad de betalar för.

Innovationsföretagens undersökning visar att en femtedel av företagen avstår från att delta i offentliga upphandlingar. Drygt hälften av dessa anger att alltför stort fokus på lägsta pris är en bidragande orsak till detta. Tidskrävande formalia samt för många och irrelevanta krav är andra bidragande orsaker.

Exempelvis kan krav ställas på erfarenhet hos offererade personer som inte uppfattas som relevanta och anpassade efter uppgiften. Att det krävs ensamrätt till alla immateriella rättigheter med anknytning till uppdraget är ett annat förekommande problem som hindrar leverantörer att delta eller leverera sina bästa lösningar – som de givetvis behöver kunna återanvända och utveckla vidare för egen del.

Att hushålla med offentliga resurser är en fin tanke men man ska också komma ihåg att upphandlar man till lägsta timpris så kommer man också få en produkt levererad utefter den förutsättningen. En upphandling med ensidigt fokus på lägsta timpris riskerar att bli väldigt dyr i längden eftersom timpriset inte säger någonting om slutkostnaden eller vilka värden som kan och ska levereras.

Innovationsföretagens medlemmar bidrar alltid med stora mervärden utöver den direkta leveransen till beställaren. Det handlar om innovativa forsknings- och utvecklingsprojekt, nya tekniska och klimatpositiva lösningar.

Tyvärr utnyttjas upphandlingar i allt för låg grad till att vara innovationsdrivande och främja de företag som satsar på utveckling samt möjliggöra för dem att leverera lösningar i framkant. Dagens upphandlingar fokuserar för mycket på kortsiktiga lösningar till lägsta pris.

Detta hämmar företagens och det offentligas möjlighet att skapa långsiktiga, innovativa och hållbara lösningar. Att inte använda sig av innovationsupphandlingar är på längre sikt en dålig och kostsam affär för samhället. Det ger inte den största nyttan för varje skattekrona utan det ger en icke-innovativ lösning till ett lågt timpris utan hänsyn till förvaltningskostnader och livscykelperspektiv.

Sverige behöver innovativa och klimatsmarta lösningar för framtida välstånd. Den som inte satsar på innovation hamnar efter. Satsningar på innovation gynnar inte bara leveranserna till det offentliga utan skapar även viktiga förutsättningar för en stark tjänsteexport i en alltmer digitaliserad och globaliserad värld.

Om Sverige fortsatt ska ligga i innovationstoppen så måste företagen få möjlighet att förverkliga sina lösningar. Redan i dag sker de största kunskaps- och FoU- investeringarna hos företagen, trots att detta är en väldigt kostsam verksamhet att bedriva.

Företagen vill ligga i framkant och komma på nya lösningar på morgondagens problem och frågeställningar.

Här kan den offentliga sektorn verkligen göra skillnad och visa hur man borde genomföra upphandlingar som premierar innovation, värdeskapande och hållbara lösningar. Låt det offentliga bli ett föredöme inom upphandlingar. Genom innovationsupphandlingar kan Sverige uppnå en större nytta och lösa fler problem samtidigt, nya effektiva och klimatpositiva lösningar kan till exempel premieras.

Genom innovationsupphandlingar utan onödiga ska-krav möjliggör vi för fler företag att delta i offentliga upphandlingar.

För att summera, Innovationsföretagen vill att upphandlingar utvecklas så att:

  1. Kvalitet, hållbarhet, funktion och värdeskapande innovation i högre grad få genomslag vid utvärdering
  2. En ökad dialog mellan upphandlande organisationer och leverantörer premieras
  3. Irrelevanta krav minimeras och att relevanta kravställningar följs upp

Det är dags att regeringen med civilminister Lena Micko i spetsen ger Upphandlingsmyndigheten i uppdrag att bidra till att alla upphandlingar öppnar upp för innovation. Att kvalitet, funktion och värdeskapande står i fokus.

Om regeringen inte ser ett problem med att en sådan stor andel företag väljer bort att delta i offentliga upphandlingar är det allvarligt. Man får den innovation man betalar för.

Magnus Höij
Förbundsdirektör, Innovationsföretagen

Läs mer: Debatt

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

5 kommentarer på "”Micko, du får vad du betalar för”"

  1. För innovativ för att lämna anbud just nu skriver:
    12 mars, 2021 kl. 11:37

    Visst är det så att man får vad man betalar för. Vi deltar mycket sällan i upphandlingar av samma anledning. Regeringen borde tänka en extra gång. Idag är det alltför många tramsiga skall-krav som bara är avtändande istället för innovationsfokus och då får då anbud därefter. Varför inte fokusera mer på problemet som skall lösas istället för hur det ska lösas?

  2. Björn skriver:
    16 mars, 2021 kl. 09:01

    Det är kanske bara delvis relevant, men ändå talande att när upphandlingsdirektiven antogs av EU, förklarade föredraganden i Europaparlamentet jublande att ”nu är det slut på lägsta prisets tyranni.” Sedan dess har andelen lägstaprisupphandlingar skjutit i höjden, enligt statistik från Upphandlingsmyndigheten. Det kanske beror på att de nya direktiven hade som delsyfte att förenkla regelverket och öka små och medelstora företags möjligheter att delta i upphandlingar – Sedan blev direktiven nästan dubbelt så omfångsrika som de förutvarande direktiven. Sverige har nu fyra upphandlingslagar med totalt ca 1300 paragrafer, och ingen tror väl att det är enkelt för vare sig små eller stora företag att delta i upphandlingar. Det har knappast gjort det lättare för myndigheterna heller. Varför hålla på att krångla med komplicerade och udda upphandlingsförfaranden, när man har fullt upp med att hålla näsan över vattenytan för att kunna beta av de ”vanliga” upphandlingarna?

  3. Johan Sundin skriver:
    16 mars, 2021 kl. 11:20

    När vi handlar upp på kvalitet och pris (50/50 vikt vid utvärderingen) så pressar konsultföretagen ändå priserna så att det i alla fall blir lägst pris som vinner. Det är svårt för oss som beställare att göra något åt det. Det måste branschen själv ta tag i.

  4. Kjell skriver:
    16 mars, 2021 kl. 14:05

    Många saker samtidigt, här klagas det på ”lägsta prisets tyranni”, idiotiska ska-krav och bara gamla lösningar. Jag har över 10 års erfarenhet av offentlig upphandling och sitter på båda sidor. Med min blandade erfarenhet och med betydligt fler möten med leverantörer än de flesta upphandlare anser jag att många skulle behöva ett antal speglar och grundligt fundera över sig själva.

    Lägsta pris. Oavsett hur en upphandling genomförs så måste priset in i utvärderingen. Den som lämnar ett lågt pris ökar därmed sina chanser att vinna upphandlingen. Lägst pris är inte heller en upphandling utan kvalitetskrav men ska-krav vill inte Innovationsföretagen ha.

    Idiotiska ska-krav. Jag vet att det förekommer idiotiska ska-krav (denna vecka är jag med i två upphandlingar från samma organisation där det väldigt tydligt finns två utvalda konsulter). Jag är den första att beklaga detta. Det som många leverantörer inte förstår är att det ofta finns starka skäl till dessa krav. Det finns massor av anbudsgivare (Innovationsföretagen är inte exkluderade) som gladeligen lämnar anbud som uppfyller de formella kraven på kompetens och erfarenhet men som glömmer bort att den upphandlande myndigheten faktiskt vill ha en leverans som uppfyller ett behov. Dessa anbudsgivare tvingar fram ska-krav i kommande upphandlingar som de upphandlande myndigheterna kanske inte vill ha.

    Gamla lösningar. Snacka om att tala i egen sak och totalt glömma bort kundens verksamhet och behov. Den absoluta majoriteten av Sveriges upphandlande myndigheter ska bedriva en verksamhet till lägst kostnad för skattebetalarna och inte utveckla företag. Historien är också full av exempel där olika myndigheter har försökt utveckla något men projekten har havererat. Några få statliga myndigheter både har kompetens och ska upphandla innovationer, övriga myndigheter ska försöka hitta fungerande men beprövade lösningar. De stora mervärdena som Innovationsföretagen enligt egen utsago genererar hamnar nog väldigt ofta i innovationsföretagens sandlådor i stället för hos den upphandlande myndigheten.

  5. Roy skriver:
    18 mars, 2021 kl. 10:49

    Instämmer med Kjells skrivelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Fler nyheter

Foto: Jennie Larsson

Närmare till Piteå än Bornholm

Region Skåne tar ut svängarna rejält i en definition av närproducerade livsmedel. Hela Sverige ska räknas som närproducerat för att enklare uppnå miljömål. Trenden är samtidigt en snabb minskning av ekologiska livsmedelsinköp.

Malmö stad bryter med Securitas

Malmö stad kommer inte att förlänga ett avtal med Securitas efter en granskning som indikerar att säkerhetsföretaget kan ha fått insiderhjälp med att vinna upphandlingen.

Foton: Kristian Pohl, regeringskansliet, respektive riksdagen.

Eniga om riktade upphandlingar

Socialdemokraterna hämtar stöd från Kristdemokraterna och Liberalerna för att få igenom sin politik för att gynna idéburna organisationer.

Hoppas på snabb ”Exit LOU”

Sveriges allmännytta gör undantag från LOU till huvudkrav för att motverka skenande byggkostnader. En ny rapport ger en bild av omkring 20 procent högre prisnivåer i pågående upphandlingar.

Gävles allmännytta pausar byggen

Gävle kommuns allmännytta Gavlegårdarna pausar nyproduktion av bostäder till följd av det osäkra världsläget.

”LOU måste förtydligas”

LOU är luddig vilket hämmar hållbara it-upphandlingar. Det anser TCO Developments vd Sören Enholms som vill se ett förtydligande.

Lediga jobb

Strategisk inköpare, Affärsområde IT och Förvaltning, Sektion Inköp HR IT

Erfaren upphandlare

Upphandlare med känsla för hållbara affärer

Familjebostäder Stockholm

Familjebostäder söker Inköpsstrateg

Familjebostäder Stockholm

Familjebostäder söker Strategisk inköpare

Upphandling Södertörn

Upphandling Södertörn söker upphandlare

  • Sidas söker en inköpshandläggare
  • Sida söker en inköpscontroller
  • Upphandlingsadministratör
  • Adda söker en bolagsjurist som vill göra samhällsnytta
  • Upphandlare med controlleransvar till Halmstads Energi och Miljö AB
  • Upphandlare till Tyresö kommun
  • Inköpsanalytiker i början av sin karriär till Nacka kommun!
  • Inköpare som vill utvecklas i Nacka kommun!
  • SIS söker en junior upphandlare
  • SIS söker en senior upphandlare
  • Upphandlare till KTH
  • Upphandlare, entreprenad till Huddinge kommun
  • Hållbarhetsansvarig till Statens inköpscentral
  • Erfaren Upphandlare till Kista eller Linköping
  • Tullverket söker upphandlare
  • Avtalsförvaltare till Regionfastigheter i Lund
  • Jurist till inköpsenheten, placering Stockholm
  • Inköpschef, Skellefteå kommun
ANNONS FRÅN AFF

För oss är Aff ett viktigt verktyg

Om inte Aff fanns skulle  vi tvingas att skapa vår egen standard för att definiera vårt drift- och underhållsuppdrag, i stället för att kunna luta oss mot en branschstandard. Det skulle vara både jobbigt, ineffektivt och kostsamt, säger Andreas Mattsson områdeschef på Region Halland.

Senaste nyheterna

Närmare till Piteå än BornholmNärmare till Piteå än Bornholm
Malmö stad bryter med SecuritasMalmö stad bryter med Securitas
Eniga om riktade upphandlingarEniga om riktade upphandlingar
Hoppas på snabb ”Exit LOU”Hoppas på snabb ”Exit LOU”
Gävles allmännytta pausar byggenGävles allmännytta pausar byggen
”LOU måste förtydligas””LOU måste förtydligas”
Kritiserar två regionerKritiserar två regioner
Chef igen – nu som interimChef igen – nu som interim
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Därför ska du upphandla agilt

Hur kan man upphandla effektivt för avtal som utvecklas löpande där beställare, leverantörer och slutanvändare blir nöjda? Svaret kan vara: agil upphandling.

Senaste kommentarerna

  • Hoppas på snabb ”Exit LOU”Tänk att världen är så grym. Först en pandemi, följt av stopp i Suezkanalen för att sedan bli krig i...
  • Hoppas på snabb ”Exit LOU”Alltså. Att den här frågan alltjämt kan tillåtas leva. Läs nedan. Särskilt sista två styckena. "Av förarbetena till AKBL framgår...
  • Eniga om riktade upphandlingarDet här var ett oönskat förslag. Under nuvarande regeringsinnehav har vi tyvärr sett riktningar och snedvridningar av LOU successivt, till...
  • Hoppas på snabb ”Exit LOU”Finns inga bevis på att det blir dyrare med LOU utan tvärt om. Kan aldrig bli dyrare med professionella upphandlare...
  • Gävles allmännytta pausar byggenKan dom inte bara gå utanför LOU då? Det skulle ju spara 20% direkt. *OBS ironi*

Aktuella utbildningar

  • Anbuds­utvärdering | 13 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 18 oktober
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 19-20 oktober
  • Agil upphandling | 9 november
  • Hantera överprövningar | 10 november
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 15 november
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 16 november
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 17 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 23-24 november
  • LOU på två dagar | Hösten 2022
  • Leda upphandlingar effektivt | 6 december
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Blir en bättre it-upphandlare

Att upphandla it är komplext med speciella utmaningar. Det är viktigt att du som upphandlare vet vad du behöver tänka på när du ska ställa dina krav och hur du utformar dem.

GUIDE UPPHANDLA MODULER

Guide–upphandla moduler

Ladda ner kostnadsfritt >
Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister.

Upphandla hotell- och logitjänster

Visst skulle det kännas bra att ha kostnadskontroll och veta att medarbetarna är nöjda med sina hotellnätter? Ett sätt att garantera det är att göra medvetna upphandlingar av logitjänster. I vår pdf får du tips och råd kring hur du kan gå tillväga.

Avsändare: Scandic

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *
ANNONS  FRÅN UPPHANDLING24

Ulrika Lindgren

Nätverket utvecklar anbudsarbetet

Ulrika Lindgren, anbudschef på arkitektkontoret AIX, är medlem i Upphandling24:s anbudsnätverk. Det har hjälpt henne att utveckla processen för att lämna vassare anbud.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »