Tio år har gått sedan bestämmelserna om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet, KOS, infördes i konkurrenslagen.
Och det har haft effekt. Konkurrenssituation mellan kommunala verksamheter och privata företag har blivit bättre. Det visar en rapport från Konkurrensverket.
Samtidigt har förbättringstakten avtagit och det finns fortfarande risk för konfliktytor när offentliga aktörer agerar på konkurrensutsatta marknader.
Låga priser ses som det största konkurrensproblemet och problemen förekommer i många branscher.
– Konkurrensverket ingriper när problem har identifierats, men det allra bästa är förstås att hindra att konkurrensproblemen uppstår. Många kommuner jobbar i dag aktivt med förebyggande arbete men vi ser gärna att fler gör mer, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
Konkurrensverket har därför tagit fram ett antal rekommendationer. Dit hör bland annat utbildningsinsatser, inventering av säljverksamhet, dokumentation och dialog.
– Genom att hålla frågan om konkurrensneutralitet levande i kommunerna ökar förutsättningarna för att konkurrensen ska fungera på ett bra sätt, säger Rikard Jermsten.
Magnus Johansson, organisationen Företagarnas expert på konkurrens och offentlig upphandling, tycker att frågan är viktig.
– En snedvriden konkurrens drabbar ofta småföretag. Dels genom att försvåra nyetablering av företag och möjligheter att växa, dels genom minskad tillit till det offentliga. Det kan handla om marknader som gym, konferensanläggningar, fastighetsskötsel, lokalvård och transporttjänster för att nämna några, säger han.
Han beskriver KOS-reglerna som svårtillämpade och snåriga i praktiken.
– Det är snarare så att reglerna i sig i viss mån påverkat de offentligas konkurrensutsättningar, i ljuset av avsaknad av tydlig vägledning från domstolarna. Företagarna välkomnar en översyn av KOS-reglerna för att undersöka hur dess fulla potential skulle kunna uppnås.
En fråga som diskuterats en längre tid är huruvida kommuner ska tvingas särredovisa sin säljverksamhet. Något som borde bli verklighet, enligt Magnus Johansson.
– Mot bakgrund att cirka 60 procent av de kommunala bolagen bedriver sin verksamhet i konkurrens med privata bolag, och trenden att bolagisera håller i sig, borde ett sådant krav införas. Nyttan av en sådan särredovisning skulle överväga tillkommande kostnader för kommunerna. Några kommuner har redan infört sådan särredovisning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer