Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Månadens profil
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
    • Anbudsutvärdering
    • Avtalsförvaltning
    • Entreprenadupphandling och AMA AF
    • Hållbar upphandling
    • Kvalificerad entreprenadupphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning
    • Leda upphandlingar effektivt
    • LOU på två dagar
    • Ramavtal
    • Robusta IT-avtal
    • Säkerhetsskyddad upphandling
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
  • Platsannonsera

Öppna it-system leder till bättre offentliga affärer

JuridikKammarrätten i Sundsvall konstaterade nyligen att det kan strida mot LOU att kräva att en teknisk lösning som upphandlas ska kunna integreras i det befintliga it-systemet. Rättsfrågan är inte på något sätt unik, den har prövats tidigare. Ändå drabbas upphandlande myndigheter fortfarande av inlåsningseffekter i offentlig upphandling, trots att det finns relativt enkla metoder för att undvika problemen.

| 2018-10-25
Emily Tomas da Costa och Angelica Ström, Setterwalls.

Vad beror då inlåsningseffekter på och varför är frågan ett återkommande problem? Den slutsats som ligger närmast tillhands är att upphandlande myndigheter saknar kunskap om hur situationen kan undvikas, och därför hanterar problemet reaktivt i stället för proaktivt.

Att det förhåller sig på det sättet är inte heller särskilt förvånande, eftersom upphandling av it-system är oerhört komplext i såväl tekniskt som juridiskt hänseende.

Inledningsvis bör nämnas att upphandlande myndigheter generellt sett inte har någon skyldighet att neutralisera befintlig leverantörs naturliga konkurrensfördelar, vilket fastslagits i praxis vid åtskilliga tillfällen.

Sådana konkurrensfördelar kan vara att den befintliga leverantören kan erbjuda ett förmånligare pris tack vare att säljorganisationen redan finns på plats eller att det finns löpande intäkter från pågående uppdrag.

Det kan också röra sig om att den befintliga leverantören kan anpassa sin priskalkyl efter historiska avrop och därför har visst informationsöverskott i förhållande till konkurrerande leverantörer. Upphandling av it-system medför dock alldeles särskilda utmaningar, beroende på om det befintliga systemet är ”öppet” eller ”slutet”.

Ett slutet system (exempelvis proprietär programvara) innebär att det finns restriktioner vad gäller att använda, modifiera eller kopiera systemet. Dessa restriktioner sätts normalt sett av ägaren.

Det medför, väldigt förenklat, att integration av andra leverantörers produkter inte kan göras utan särskilt avtal med den befintliga leverantören. Ett öppet system innehåller, till skillnad från ett slutet sådant, öppen källkod eller standard som gör att andra system på marknaden är fria att integreras i det befintliga systemet.

Av det skälet medför slutna system generellt sett inlåsningseffekter, vilket redogörs för närmare nedan.

Situationen skulle kunna vara sådan att it-systemet visserligen finns tillgängligt för konkurrenter att köpa på marknaden, men att det aktuella systemet distribueras av återförsäljare eller andra mellanhänder. Eftersom återförsäljning, eller andra mellanhandslösningar för den delen, generellt sett medför ett prispåslag i förhållande till slutkunden, kommer den befintliga leverantören under alla omständigheter att kunna offerera ett lägre pris än sina konkurrenter i upphandlingen.

I detta exempel kan alltså konkurrenterna uppfylla det obligatoriska kravet, men kommer sannolikt ändå att vara förhindrade att utforma det mest konkurrenskraftiga anbudet.

För att hantera situationen, vid tillämpning av tilldelningsgrunden bästa förhållandet mellan pris och kvalitet, skulle den upphandlande myndigheten exempelvis kunna vikta de kvalitativa kriterierna betydligt högre än priset, för att på så vis komma tillrätta med leverantörernas olika förutsättningar i upphandlingen.

Alldeles oavsett finns dock en viss risk för att kravet bedöms som olikbehandlande, eftersom en konkurrerande leverantör alltid kan argumentera för att de skulle ha poängsatts högre i utvärderingen om kravet överhuvudtaget inte hade funnits.

Situationen blir än mer problematisk när ett obligatoriskt krav medför att det endast är den befintliga leverantören som i praktiken kan vinna en upphandling, såtillvida att konkurrerande leverantörers anbud per automatik kommer att förkastas.

Situationen kan vara sådan att ett visst it-system tillhandahålls på marknaden uteslutande av den befintliga leverantören. Eftersom it-systemet inte är möjligt för konkurrenterna att skaffa, och det rör sig om ett slutet system, kommer konkurrenterna inte heller att kunna uppfylla det obligatoriska kravet på kompatibilitet med befintligt system.

Huruvida det är tillåtet att uppställa ett sådant krav är dock en fråga som i slutänden kommer att avgöras genom en proportionalitetsavvägning. Om det krävs omfattande tekniska anpassningar, som är oproportionerligt betungande för den upphandlande myndigheten i ekonomiskt och tekniskt hänseende, kan det i vissa fall motivera ett obligatoriskt krav på integration mot befintligt it-system.

Sannolikheten är dock betydligt högre att kravet bedöms som oproportionerligt och olikbehandlande vid en rättslig prövning, när konkurrenter i praktiken förhindras att delta i upphandlingen.

I sammanhanget bör även klargöras att ovannämnda situationer normalt sett inte motiverar ett undantag från annonseringsplikten på grund av ensamrätt eller tekniska skäl enligt 6 kap. 14 § LOU. Detta eftersom prövningen tar sin utgångspunkt i den upphandlande myndighetens behov som sådant.

Den upphandlande myndigheten måste därmed visa att det överhuvudtaget inte finns några alternativa lösningar på marknaden som skulle kunna tillgodose myndighetens behov på ett tillfredsställande sätt och att det är absolut nödvändigt att välja en viss leverantör på grund av de skäl som anges i bestämmelsen.

Att dessa förutsättningar är uppfyllda, är ytterst sällan fallet.

Sammanfattningsvis kan konstateras att den upphandlande myndigheten, för att undvika inlåsningseffekter, redan vid upphandlingen av det ursprungliga it-systemet bör uppställa krav på att systemet ska vara öppet. Upphandlaren  bör dessutom överväga olika avtalsmekanismer för att minska det vanligtvis starka beroendet till en specifik leverantör, exempelvis genom bestämmelser om icke-exklusivitet, och att som beställare inta en mer aktiv roll vid förvaltningen av systemet.

På så vis undviker myndigheten att framtida upphandlingar riskerar att överprövas, eller att myndigheten försätter sig i en tekniskt eller ekonomiskt ohållbar situation.

Avslutningsvis ska dock understrykas att frågan om inlåsningseffekter inte bara en juridisk fråga, utan likaså en högst väsentlig affärsmässig fråga. Ju fler upphandlande myndigheter som medvetet börjar välja bort slutna system genom krav på interportabilitet och öppenhet, desto öppnare och friare marknad med bättre konkurrens och fördelaktigare villkor.

Detta leder i förlängningen till fler leverantörer att välja mellan, och därigenom även en betydligt bättre offentlig affär.

Artikeln baseras på Kammarrätten i Sundsvalls dom den 23 juli 2018 i mål nummer 1308-18.

Emily Tomas da Costa och Angelica Ström

Setterwalls Advokatbyrå

 

Läs mer: Juridik inlåsningseffekter

Redaktionen

red@uh24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Foto: Ewa Ahlin.

Uppsala får rätt mot ”fyra stora”

Uppsala kommun hade lagstöd för att reservera en uppmärksammad upphandling av vård- och omsorgsboende för idéburna organisationer.

Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel

Debatt

Nu när EU:s upphandlingsdirektiv revideras har vi en unik möjlighet att göra offentlig upphandling enklare och mer ändamålsenlig. Regeringen vill se mindre fokus på regler till förmån för ökad konkurrens och minskat krångel, skriver civilminister Erik Slottner.

Malin Sievers

Malin efter Olof

Karriär

Malin Sievers tar plats i Addas koncernledning som ny chef för dess inköpscentral från 1 juni.

Bolagsverket

Kontrolltjänst med förhinder

En första, begränsad version av Bolagsverkets tjänst för samordnad registerkontroll kan vara klar i slutet av 2026. Myndigheten ser dock en rad svårigheter i utvecklingsarbetet fram till en planerad slutprodukt 2028.

Riksdagsenighet om IPI

Upphandlingslagarna går mot nya ändringar 1 juli efter riksdagsbeslut som anpassning till EU:s IPI-förordning.

Foto: Mostphotos

Utlovar enklare annonsering

Verktyget Tendsign kritiseras för att vara svårt och tidsödande att använda för efterannonsering. Nu utlovar leverantören Mercell förbättringar.

Lediga jobb

Tillsvidareanställd upphandlare

Upphandlare/inköpare till Haninge kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

Upphandlare med inriktning mot entreprenad

Senaste nyheterna

Tillsvidareanställd upphandlare
Upphandlare/inköpare till Haninge kommun
Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
Malin SieversMalin efter Olof
BolagsverketKontrolltjänst med förhinder
Riksdagsenighet om IPI
Utlovar enklare annonsering
Nya perspektiv från syd
Växer med kommunsamverkan
Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall
Politisk träta om extramiljoner
Inköpsvolymen ökar kraftigt
Slottner.Fler ska arbeta mot korruption
Upphandlare med inriktning mot entreprenad
Han är KKV:s nye chefsjurist
Stämmer leverantör på miljoner
Människan bakom arbetet i avtalet
Eleonor är Västerås “avtalsdetektiv”
Upphandlare pressas av AI-anbud
ANNONS FRÅN INDUS OCH EXPANDIA

Guide–upphandla moduler

Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Här får du tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister. Ladda ner kostnadsfritt >

Mest visade inlägg

  • Politisk träta om extramiljoner
  • Han är KKV:s nye chefsjurist
  • Inköpsvolymen ökar kraftigt
  • Utlovar enklare annonsering
  • Fler ska arbeta mot korruption
  • Stämmer leverantör på miljoner
  • Upphandlare pressas av AI-anbud
  • Nya perspektiv från syd
  • Människan bakom arbetet i avtalet
  • Eleonor är Västerås “avtalsdetektiv”

Läsarnas åsikter

Amanda : Upphandlare saknar kriskunskap
Hej Emelie! Tack att du uppmärksammade att länken inte fungerade, det är nu fixat och du kan läsa rapporten här:…
Per Johansson : Upphandlare saknar kriskunskap
Varför är frågan ställd till upphandlare? Naturligtvis ska den kunskapen finnas i en organisation men den behöver inte finnas hos…
Jenny : Därför uteblir efterannonserna
Hej Jens, Jag förstår din tanke, men skillnaden är nog att många upphandlare gör många upphandlingar per år, och då…
Emelie : Upphandlare saknar kriskunskap
Väldigt intressant läsning, som förhoppningsvis kommer leda till satsningar runt om i landet som i sin tur resulterar i mer…
Jens : Därför uteblir efterannonserna
Men hallå! Som egenföretagare måste jag varje månad lämna in det ena och det andra till skatteverket och andra myndigheter.…
Yngve Westerlund, MobistikUtveckling : Särskild kollektivtrafik hotas av ineffektivitet
Tack Nobina för ett välinformerat och viktigt inlägg kring den särskilda kollektivtrafiken, som i Danmark går under samlingsnamnet Flextrafik. Här…
Wild Boy : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Offentlighetsprincipen mm i alla ära men det känns mer än olustigt att behöva ge uppgifter om min arbetsgivares och min…
Jonte : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Håller med Peter! Tendium känns lite som bondfångeri i vetenskaplig förklädnad. Vi som jobbar med upphandling har väl alla råkat…
Joker : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Less upphandlare : Därför uteblir efterannonserna
Ja håller fullt ut med alla kommentarer ovan. Har givit upp på att efterannonsera om jag har flera anbudsområden och…

Aktuella utbildningar

  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 6 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Anbuds­utvärdering | Hösten 2025
  • Hållbar upphandling | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde *
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Bo Nordlin

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »