
Upphandling24 skrev tidigare idag om Moderaternas attack mot SJ, som driver pendeltågstrafiken i Storstockholm genom ett tvåårigt nödavtal. Moderaterna har sedan tonat ner kritiken.
Anton Fendert, som representerar Miljöpartiet inom den styrande koalitionen S-MP-C, har även tidigare varit kritisk mot att Moderaterna inte tar hänsyn till faktorer som varken regionen eller operatören kan påverka, exempelvis signal- eller elfel som stoppar tågtrafiken.
– Det är oseriöst av Moderaterna att försöka skylla problem i pendeltågstrafiken på SJ och helt ignorera det underliggande problemet – infrastrukturen, säger Anton Fendert.
Han fortsätter:
– Det är Trafikverket och i slutändan Sveriges regering som ansvarar för att pendeltågen har en fungerande järnväg att köra på, men Moderaterna har tillsammans med övriga Tidöpartier prioriterat ner järnvägsunderhållet vilket drabbar pendlare i Stockholm hårt. SJ Stockholmståg AB:s egen punktlighet i pendeltågstrafiken, alltså den själva direkt kan påverkas, har under det senaste året legat över 98 procent, men det hjälper inte resenärerna när vi har återkommande problem med infrastrukturen.
Region Stockholms trafiknämnd beslutade i februari att avbryta upphandlingen av pendeltågstrafik med hänvisning till bristande konkurrens.
Tidigare har krav på att lägga i trafiken i egen regi framförts av Vänsterpartiet och fackförbundet Seko. Nu finns en annan öppenhet även inom den styrande ”Mittenkoalitionen” i den frågan.
– Poängen med att upphandla driften av kollektivtrafiken är ju att vi genom konkurrens mellan operatörer kan få det bästa möjliga avtalet. I upphandlingen av pendeltågstrafiken var det bara en operatör som la anbud, och då får vi ingen konkurrens och vi kan inte heller bevilja ett konkurrenskraftigt och stabilt avtal, säger Anton Fendert.
Regionens trafikförvaltning arbetar nu med ett uppdrag för att presentera olika handlingsalternativ.
– Det inkluderar att utreda förutsättningar för en ny upphandling, men också att utreda förutsättningar för att ta över pendeltågstrafiken i egen regi, säger Anton Fendert.
Regionens trafikförvaltning skriver i ett mejl att arbetet påbörjats med inriktning att ha utredningar klara till sommaren för politiskt beslut under hösten.
I den avbrutna upphandlingen kvalificerade sig sju företag efter ett första steg med anbudsansökningar, men endast ett valde att gå vidare och lämna anbud.
Det inkomna anbudet bedömdes visserligen som ekonomiskt realistiskt, men Region Stockholm beslutade att avbryta upphandlingen när man såg en tveksamhet från marknaden om affärsupplägget med inte minst riskfördelningen mellan avtalsparterna.
”Förvaltningen har hittills haft dialog med de aktörer som deltog i den avbrutna upphandlingen för att få deras bild och skäl till hur de valde att agera. Vi har också bjudit in till en bred marknadsdialog om framtida hantering av pendeltågsverksamheten, liksom en dialog med arbetstagarorganisationerna.”, skriver trafikförvaltningens presstjänst i ett mejl.
Gällande nödavtal har stöd i EU:s kollektivtrafikförordning, enligt en utredning av Konkurrensverket.
Avtalet med SJ sträcker sig till början av mars 2026 med möjlighet till förlängning ett plus ett år.
Enligt trafikförvaltningen finns ”inget färdigt resonemang eller ställningstagande” kring en eventuell förlängning med SJ.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer