Från Konkurrensverket har det riktats kritik mot upphandlande myndigheter som inte tagit ordentlig höjd för överprövning i sina tidplaner. Det generella rådet har varit att beakta tidsåtgången för en prövning i två instanser vid planering av en upphandling.
Nu ändrar sig övervakande myndighet på denna punkt. Detta med hänsyn till vikten av att ett upphandlingsförfarande inte stoppas under en längre period.
– Vi bedömer att det är tillräckligt att den upphandlande myndigheten eller enheten tar hänsyn till den tid som en prövning i första instans tar, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.
I samma anda tillstyrker Konkurrensverket det förslag om temporär direktupphandling under pågående överprövningsprocess inom ramen för undantaget för synnerlig brådska som förs fram i Överprövningsutredningen.
– Det måste finnas en större möjlighet att direktupphandla under en pågående överprövningsprocess. Vår tidigare hållning har visat sig vara alltför restriktiv, erkänner Dan Sjöblom.
Även om just detta förslag faller Dan Sjöblom på läppen är verket på det hela kritiskt mot Överprövningsutredningens betänkande (pdf). En probleminventering och en fördjupad analys av de konsekvenser som flera av förslagen kan komma att få efterlyses.
Särskilt ifrågasätts utredningens ”mellanväg” som innebär att leverantörer måste komma med invändningar mot ett förfrågningsunderlag inom en viss tid för att senare kunna få sin sak prövad. Risken bedöms som överhängande för att parterna ska behöva föra ”förprocesser” innan en eventuell sakprövning i domstol.
Oväntat ja till direktupphandling
Konkurrensverket säger ja till idén om temporär direktupphandling under pågående överprövningsprocess. Däremot bedömer Dan Sjöblom flera andra av överprövningsutredningens förslag som svaga.
| 2015-05-26
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer