Hon har sin huvudsakliga arbetsplats i bostaden i Umeå efter att börjat på myndigheten 2019.
– Först var det en till två dagar i Umeå – resterande tid i Stockholm. Sedan kom pandemin och alla jobbade i princip hemma.
– Efter pandemin arbetar jag utifrån ett särskilt distansavtal där jag bara är i Stockholm när arbetsgivaren tycker att det behövs, så huvuddelen av jobbet gör jag från Umeå, säger Victoria.
Med barn hemma var det en nödvändighet att kunna jobba på distans när hon började på Upphandlingsmyndigheten.
– Som jag förstått det var jag bland de första med upplägget inom myndigheten. Men det blir vanligare. På min enhet är vi exempelvis åtta i arbetsgruppen och där jag har kollegor som sitter i Luleå och Linköping, säger Victoria.
Vad har varit viktigt att reglera i distansarbetsavtalet?
– Det är framför allt ansvarsförhållanden där min arbetsgivare har det fulla arbetsmiljöansvaret – trots att jag arbetar från hemmet. I mitt fall löste vi det genom att jag fick gå en rond hemma hos mig tillsammans med närmaste chef så att de kunde säkerställa att jag har en bra arbetsplats.
Victoria Westergren har noterat att det blir lättare för varje år att vara ”distansare”.
– Tekniken utvecklas och även arbetssätt där pandemin säkert gett en skjuts. Ta exempelvis det här med hybridmöten som fungerar mycket bättre numera.
– Det kanske kan finnas en oro för att hamna lite vid sidan av arbetsgruppen när man sitter på distans. Men jag har aldrig känt mig utanför. Vi är otroligt tighta på min enhet och chattgrupperna fungerar nästan lite också som interna fikarum där man får den sociala biten med kollegor.
Victoria menar att fler myndigheter borde se distansarbete som en resurs.
– Det borde ses som en styrka att få in kompetens från hela Sverige för myndigheter som annars har sin bas i Stockholm. Viktigast är ändå att få in bra och rätt kompetens till ett jobb och inte var i landet personen bor.
– Att ha personal utanför Stockholm underlättar också för att vara mer synliga i hela landet. Jag och min kollega i Luleå, Joel Bergström, kommer exempelvis att delta på en nätverksträff mellan offentlig sektor och leverantörer i Skellefteå om ett par veckor, där vi också kommer att hålla ett föredrag. Det kanske inte hade varit möjligt om alla på myndigheten utgått från Stockholm.
Victoria Westergren har en juristexamen från Umeå universitet 2012 och har tidigare varit upphandlare i Umeå kommun.
Hon är en av juristerna vid Upphandlingsmyndighetens enhet för frågeservice som besvarar omkring 700 frågor som kommer in via frågeportal, chatt och telefon varje månad.
– Det är hela skalan från enkla frågor som exempelvis aktuella direktupphandlingsgränser till mer komplexa saker som behöver utredas ordentligt. Våra svar i frågeportalen bygger alltid på en fyraögonsprincip med en kollega som granskar det hela.
– Det är både upphandlare och leverantörer som hör av sig till oss med frågor och där känns det för egen del extra roligt att mitt första jobb efter examen var som anbudskonsult med stöd till leverantörer. Just att ha praktisk erfarenhet från båda sidor av upphandlingsbordet kan vara en fördel i vissa frågor.
Vad är det bästa med jobbet?
– Kollegorna, förstås. Men även alla de som hör av sig till oss med sina frågor. Jag vill bara hylla dom – alltid så positiva och glada över att ha någon att bolla med. Det känns att vi är viktiga och att många som kontaktar oss verkligen uppskattar det stöd vi kan ge.
Victoria Westergren medverkar på Anbudsdagen i Stockholm 8 oktober under rubriken Frågan är fri där hon berättar om Upphandlingsmyndighetens frågeservice och ger svar på några av de vanligaste frågorna som kommer in till myndigheten från leverantörer.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer