Konkurrensverket och flera andra remissinstanser ansåg det onödigt att krångla till direktupphandlingsgränsen med procentsatser och hopplöst ojämna belopp. Den föreslagna kopplingen av direktupphandlingsgränsen till tröskelvärdena bedömdes komplicera saken för de flesta som är inblandade i upphandlingar.
Sveriges Offentliga Inköpare, SOI, menade att en av poängerna med att ha en direktupphandlingsgräns är att den är tydlig. Och en sådan tydlighet uppnås om man sätter gränsen till ett lätt igenkännbart heltal. Upphandlingsutredningens förslag var 600 000 kronor.
Fast så ser det inte ut att bli. I lagrådsförslaget (pdf) som följer på den departementspromemoria som varit ute på remiss föreslås att brytgränserna sätts som procentsatser av de tröskelvärden som EU regelbundet fastställer.
Direktupphandling enligt LOU ska enligt förslaget till lagrådet få användas om kontraktets värde uppgår till högst 28 procent av det tröskelvärde som gäller för kommuner och landsting vid upphandling av varor och tjänster. För LUF och LUFS har regeringen fastnat för en gräns på 26 procent av tröskelvärdet.
I LOU är direktupphandlingsgränsen för närvarande 270 964 kronor och i LUF/LUFS 541 928 kronor. Efter lagändringarna, som föreslås träda i kraft den 1 juli, blir beloppen 505 800 respektive 939 342 kronor.
En upphandlande myndighet eller enhet som använder sig av direktupphandling ska, fortfarande enligt förslaget, anteckna skälen för sina beslut och annat av betydelse vid upphandlingen om värdet av affären överstiger 100 000 kronor. De upphandlande myndigheterna och enheterna ska dessutom anta riktlinjer för genomförande av direktupphandlingar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer