Hovrättens beslut att mildra domarna i muthärvan kring upphandlingen av det digitala processtödet Vårdexpressen har väckt stor uppmärksamhet.
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, menar att konsekvensen av domen är att det är straffritt att fuska med upphandlingar.
Även representanter för Region Skåne och Västra Götalandsregionen anser att domen signalerar att det är förenat med låg risk att manipulera en upphandling.
Nu har riksåklagaren, RÅ, beslutat överklaga den del av hovrättsdomen som avser trolöshet mot huvudman till Högsta domstolen.
Bakgrunden är följande: Hovrätten dömde två personer som deltog i en expertgrupp för de upphandlande myndigheternas räkning för grovt mutbrott, men ansåg inte att kriterierna för trolöshet mot huvudman var uppfyllda.
Enligt hovrätten gick det inte att visa att de hade en sådan ekonomisk förtroendeställning i förhållande till de upphandlande myndigheterna som krävdes för en fällande dom.
Enligt riksåklagaren är det nu av vikt för ledning av rättstillämpningen att Högsta domstolen prövar rekvisitet ”på grund av förtroendeställning fått till uppgift att sköta eller övervaka ekonomisk angelägenhet” i bestämmelsen om trolöshet mot huvudman i förhållande till den som för en myndighets räkning deltar i en offentlig upphandling, enligt ett pressmeddelande.
”Det här målet aktualiserar frågan om i vilken utsträckning det genom rådande straffbestämmelse om trolöshet mot huvudman är möjligt att på ett adekvat sätt beivra allvarliga fall av korruption inom offentliga upphandlingar”, skriver riksåklagaren.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer