Det är i en debattartikel i Dagens Samhälle som Ellen Hausel Heldahl, upphandlingsjurist på Svenskt Näringsliv och Emma Unevik, ledamot i organisationens SME-kommitté, framför åsikten att små lokala företag missgynnas när offentliga upphandlare kräver referenser.
Ett exempel är där referenserna specifikt ska avse tidigare kunder i offentlig sektor, trots att uppdragets karaktär inte är unikt för offentlig förvaltning.
”Även erfarenhet från kunder i privat sektor borde i dessa fall kunna beaktas. Den typen av referenskrav kan särskilt försvåra för små och nystartade företag som vill komma in på den offentliga marknaden”, skriver representanterna för Svenskt Näringsliv.
De lyfter också fram problemet när referenspersonen måste finnas tillgänglig ett visst datum och klockslag.
”Men hur ska en leverantör överhuvudtaget kunna garantera att en person i en annan organisation, som man har angivit som referent, finns tillgänglig vid en viss tid? Personen i fråga kan till exempel vara sjuk, vara hemma för vård av sjukt barn, eller ha blivit kallad till ett viktigt möte.”
Skribenterna frågar sig också hur rättvisande ett referenssystem är.
”Vilken leverantör skulle anvisa en referent som man vet skulle ge dåliga betyg? Systemet medför i stället att företagen återkommande hänvisar till samma referenspersoner, hos uppdragsgivare där de vet att de har utfört ett bra arbete.”
Debattörerna efterlyser i stället mer framåtsyftande genomförandebeskrivningar, åtminstone om det handlar om mer komplexa uppdrag. Då ges anbudsgivarna möjlighet att beskriva hur de skulle ta sig an det aktuella uppdraget och leverera med kvalitet, anser de.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer