Dynamiska inköpssystem, Dis, gör det möjligt att få tillgång till ett särskilt brett urval av anbud, och på så sätt utnyttja konkurrensen på bästa sätt vid inköp av sådant som köps ofta.
Systemet, som blivit allt vanligare, är inte begränsat till de ursprungliga avtalsparterna på samma sätt som ramavtal är utan nya leverantörer kan ansluta efter hand.
Nu har Region Stockholm beslutat att upphandla byggprojektledning till sitt fastighetsbolag Locum som ett dynamiskt inköpssystem.
Locum är en av Sveriges största fastighetsförvaltare och genomför årligen runt 800 byggprojekt till ett värde av drygt tre miljarder kronor.
– Region Stockholm är Sveriges största upphandlande myndighet. Vi måste våga testa nya grepp och utmana marknaden. Nu gör vi i Locum det. Det här ger oss möjlighet att öppna marknaden för fler och på så sätt öka konkurrensen. Därmed får vi bättre kvalitet och pris, säger Charlotte Broberg, M, ordförande i fastighets- och servicenämnden i Region Stockholm och i Locum.
Tidsplanen för upphandlingen är inte spikad, men det nuvarande ramavtalet går ut i april.
I fjol upphandlade Locum byggprojektstjänster för 29 miljoner kronor. 2017 var volymen 45 miljoner kronor.
– Jag tror att vi kommer att ligga på de summorna även framöver. Marknaden är väldigt rörlig och nu kan vi löpande ta tillvara den utveckling som sker i stället för att vara bundna i flera år, säger Charlotte Broberg.
Förra året antog Region Stockholm en ny inköpspolicy för att sätta fokus på att regionen ska göra affärer som är ekonomiskt effektiva och som ger rätt kvalitet till bästa möjliga pris.
– Faller det här testet väl ut hos oss i Locum vill vi sprida våra erfarenheter av Dis till fler områden i regionen, säger Charlotte Broberg.
FAKTA Dynamiska inköpssystem
Dis är en helt elektronisk process i två huvudsteg.
I det första steget inrättas systemet och leverantörer börjar ansöka om att delta, detta kan sedan ske löpande. Alla leverantörer som uppfyller kvalificeringskraven ska godkännas, vilket innebär att antalet inte kan begränsas.
I det andra steget sker tilldelning av kontrakt och inför detta ska alla leverantörer som godkänts som deltagare i systemet bjudas in att lämna anbud på de specifika kontrakten. Steg två kan jämföras med avrop genom förnyad konkurrensutsättning där tilldelningskriterierna även får preciseras av avropande myndigheter.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer