När Vellinge kommun år 2008 knoppade av sin administration såldes bolaget Serkon till ett privatägt konsultbolag för 12 miljoner kronor. I direkt samband med detta tecknades ett tioårigt avtal mellan parterna som för Serkons del värderas till över 30 miljoner kronor om året.
Med tanke på de betydande tjänsteinköpen, det handlar om över 182 miljoner kronor fram till i slutet av av år 2013, är prislappen värd att diskutera. Konkurrensverket fokuserar dock sin skarpa kritik mot Vellinge kommun på den uteblivna konkurrensutsättningen.
Ingen annan entreprenör gavs möjlighet att konkurrera om uppdraget. Enligt upphandlingslagarna ska alla upphandlingar över en viss summa annonseras och konkurrensutsättas så att fler leverantörer har möjlighet att lägga anbud. Detta för att skapa garantier för att det är den bästa affären som görs.
– En mycket allvarlig överträdelse av upphandlingsreglerna, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.
Enligt verkets genomlysning av affären är de så kallade in-house-reglerna, som i vissa fall gör det möjligt att köpa från kommunens eget företag utan konkurrensutsättning, inte tillämpliga i detta fall.
I och med att upphandlingen skedde redan år 2008 kan Konkurrensverket idag inte gå till domstol med krav på upphandlingsskadeavgift. Om det hade varit möjligt skulle Vellinge kommun ha riskerat böter på maximinivå som är tio miljoner kronor.
– Men vi riktar ändå mycket skarp kritik mot Vellinge kommun.
Granskningen har fört något gott med sig:
– Glädjande är att kommunen efter vår kritik beslutat att inte utnyttja en förlängningsklausul som finns i avtalet utan att ett nytt kontrakt kommer att konkurrensutsättas i enlighet med upphandlingsreglerna, summerar Dan Sjöblom.
Rejält kritisk till Vellinge kommun
Vellinge kommun sålde ett kommunalt bolag billigt och tecknade i samband med försäljningen ett tioårsavtal. Helt mot lagen att inte låta andra entreprenörer vara med och konkurrera enligt Konkurrensverket.
| 2015-04-21
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer